ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού: Δεκαόροφα κτίρια και πράσινο στο νέο «Κυβερνητικό Πάρκο»




Τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Υμηττού και προκαθορίζονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης  για το νέο «Κυβερνητικό Πάρκο», στην έκταση 155 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, με τροπολογία που υπογράφουν 17 υπουργοί και υφυπουργοί, η οποία κατατέθηκε ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2021 στη Βουλή. Ρεπορτάζ: Αργύρης Δεμερτζής – ecopress.gr

Στο μεταξύ, έχει δρομολογηθεί από το ΥΠΕΝ και εκκρεμεί να γίνει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), με βάση το οποίο θα πρέπει να μελετηθούν και να καθοριστούν οι πολεοδομικοί, περιβαλλοντικοί και οι άλλοι κανόνες χωροθέτησης των νέων εγκαταστάσεων, σύμφωνα τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο ήδη νομοθετήθηκαν.

Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης της έκτασης και προετοιμασίας διαγωνισμού, όπως έχει ανακοινωθεί αρμοδίως  με ΣΔΙΤ, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ,  που θα περιλαμβάνει την κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και εκμετάλλευση των νέων εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων, με έναρξη κατασκευής το 2023 και έναρξη σταδιακής λειτουργίας του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου», με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», από  το 2025.

Παράλληλα τα δεκάδες κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, που στέγαζαν εννέα υπουργεία και θα εκκενωθούν, θα αποκτήσουν νέες χρήσεις, (μεταξύ των οποίων  τουριστικές χρήσεις και κοινωνική κατοικία για νέους στο κέντρο), ενώ έχει υπολογιστεί ότι το όφελος από την ολοκλήρωση του νέου εγχειρήματος θα είναι για το δημόσιο 1 δις ευρώ ετησίως.



Μισό- μισό πολεοδομικό κέντρο και πάρκο

Η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Υμηττού,  η οποία είναι κατά κύριο λόγο περιοχή κατοικίας με χαμηλά κτίρια, ως επι το πλείστον με πρασίες, προβλέπει για την έκταση της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, ότι τίθεται υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης. Δημιουργείται κατά 50% πολεοδομικό κέντρο, στο οποίο θα ανακατασκευαστούν υπάρχοντα και θα ανεγερθούν νέα κτίρια για τη στέγαση εννέα υπουργείων και πλήθος φορέων. Παράλληλα στο υπόλοιπο 50% της έκτασης  θα γίνει πάρκο ελεύθερων χώρων και πρασίνου, στο οποίο θα υπάρχουν υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια ( καταλαμβάνουν περίπου 110.000 τ.μ., τα διατηρούμενα είναι 25 και κατεδαφίζονται τα 66) και νέες υποδομές και εκμεταλλεύσεις. Σημειώνεται ότι οι ενεργές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες μαζί με το σχετικό εξοπλισμό της αμυντικής βιομηχανίας από τον Υμηττό θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Δεκαόροφα κτίρια

Στο «Πολεοδομικό Κέντρο» ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύφος σε είκοσι οκτώ (28) μέτρα, που σημαίνει ότι θα ανεγερθούν δεκαόροφα κτίρια.

Στα νέα κτίρια θα στεγασθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διάφοροι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε.), που σήμερα στεγάζονται σε 20 ιδιόκτητα και 107 μισθωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, Μαρούσι και Χολαργό. Δείτε περισσότερα στο ecopress.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.