Με ιστορία 120 ετών το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα




Η απόφαση που έλαβαν τα αδέλφια Μητσοτάκη σχετικά με την πώληση της οικίας της οικογένειας στη Γλυφάδα ήταν πράγματι και μεγάλη και δύσκολη.

Και τούτο καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αδελφές του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα έχουν ζήσει πολλές, όμορφες και δυσάρεστες, στιγμές, ταυτισμένες με την επιβλητική παρουσία του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη. Από αυτή την άποψη ήταν ένας χώρος «επιστροφής» στα ανέμελα παιδικά χρόνια και στα μετέπειτα της ενηλικίωσης, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Ταυτόχρονα όμως ίσως και ένας χώρος που «πλήγωνε» λόγω της απουσίας, πλέον, των γονέων.

Ασφαλώς, για την Ντόρα Μπακογιάννη, που ζούσε εκεί έξι μήνες κάθε χρόνο αυτή η απόφαση του αποχωρισμού ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, το σπίτι της οδού Χρυσηίδος (και νυν Παύλου Μπακογιάννη) είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στη «συλλογική μνήμη» της οικογένειας Μητσοτάκη και στην προσωπική των μελών της.



Ίσως για αυτό κληροδοτήθηκε εξ αδιαιρέτου στα τέσσερα αδέλφια, ώστε αφενός να συνεχίσει να αποτελεί έναν «κοινό τόπο αναφοράς», αφετέρου να αποφασίσουν μαζί για την περαιτέρω τύχη του.

Με ιστορία 120 ετών
Η ιστορία του ξεκινάει από το μακρινό 1900 καθώς από τότε ανήκε στην οικογένεια της Μαρίκας Γιαννούκου. Μια γνωστή αστική οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι ιδιοκτησίες της στην «εξωτική» τότε Γλυφάδα δεν περιορίζονταν σε αυτό το σπίτι, που εκείνη την εποχή βέβαια δεν είχε την ίδια μορφή. Μάλιστα το ακριβώς όμορο, το οποίο και αυτό ανήκε στην οικογένεια Γιαννούκου, είχε πουληθεί κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, για να εξελιχθεί στο ησυχαστήριο του Έλληνα κροίσου μέχρι τη μέρα που αναχώρησε για το Παρίσι προκειμένου να δώσει την τελευταία του μάχη για τη ζωή.

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη παντρεύονται το 1953 στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα και για χρόνια το σπίτι της οδού Χρυσηίδος ήταν αυτό που διέμεναν. Εκεί έζησαν τις περισσότερες από τις κρίσιμες και φορτισμένες περιόδους, είτε για την οικογένειά τους, είτε για την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο: newmoney.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.