Φροντιστήρια εν-τάξη: Κατηγορίες φοιτητών, που έχουν δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής/ μετακίνησης




Οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (A.E.I.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), που έχουν εγγραφεί και έχουν δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής ή μετακίνησης είναι:

  • μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ημερήσιου ή εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.),
  • μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση),
  • μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
  • ως φοιτητές Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης που εισήχθησαν σε ποσοστό θέσεων καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων
  • ως έχοντες την κυπριακή καταγωγή, οι οποίοι εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. σε ποσοστό καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων

Ημερομηνία και τρόπος υποβολής της αίτησης μετεγγραφής/ μετακίνησης

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφής/μετακίνησης υποβάλλονται από τη

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 μέχρι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021



Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Τί είναι η μετεγγραφή;

Μετεγγραφή, είναι η δεύτερη εγγραφή ενός φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι. ή Α.Ε.Α. με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

Τί είναι η μετακίνηση;

Είναι η μετακίνηση ενός φοιτητή σε άλλο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, αντίστοιχο ή μη, με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης. Κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ταυτόχρονα εκτός από αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχο τμήμα με αυτό που πέρασε και αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα διαφορετικό από αυτό που έχει περάσει, αρκεί αυτό να ανήκει στο ίδιο επιστημονικό πεδίο.

Τί είναι η “βάση εισαγωγής”;

Είναι ο ελάχιστος αριθμός μορίων, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή ενός υποψηφίου ανά Τμήμα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. κατά το έτος συμμετοχής του στις εισαγωγικές εξετάσεις πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ανά κατηγορία εισαγωγής του υποψηφίου.

Τί είναι η βάση μετεγγραφής;

Είναι ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όπως ορίζεται στην περ. γ΄, αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.

Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής;

α) όσοι έχουν λάβει μετεγγραφή, ή μετακίνηση σε άλλο Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου,

β) όσοι έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης,

γ) όσοι, με αίτησή τους, έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας, και εφόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση επανεγγραφής σε Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.

δ) Όσοι έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. με τις κατηγορίες:

τέκνα των Ελλήνων του εξωτερικού

  • αλλοδαποί – αλλογενείς
  • υπότροφοι αλλοδαποί – αλλογενείς
  • υπότροφοι ομογενείς
  • αθλητές οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση
  • όσοι έχουν εγγραφεί σε Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής

Μοριοδότηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜόριαΠροϋπόθεση
6ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ
4ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (3.000,01) έως το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000)
3ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (6.000,01) έως το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000)
2ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (9.000,01) έως το ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) ευρώ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜόριαΠροϋπόθεση
2ο αιτών είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος
2ο αιτών είναι ορφανός από τον ένα γονέα
5ο αιτών είναι ορφανός και από τους δύο γονείς
2ο αιτών είναι τέκνο άγαμου γονέα
1για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης

Τί είναι το “ατομικό εισόδημα”;

Ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του φορολογητέου εισοδήματος του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση.

Τί είναι το “κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα”;

Ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των μελών της οικογένειας του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση.

Τί είναι το “κατά κεφαλήν εισόδημα”;

Το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος και του κατά κεφαλήν οικογενειακού εισοδήματος. Εφόσον ο αιτών τη μετεγγραφή ή μετακίνηση είναι άνω των 25 ετών, άγαμος και διαθέτει ατομικό εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό του εισόδημα.

Τί ισχύει για τη μετεγγραφή με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια;

Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφή μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.

Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφής κατά το πρώτο έτος φοίτησής του σε αντίστοιχο Τμήμα με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί, μπορεί να υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) εάν επιθυμεί αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων αλλά δεν πληροί την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής,

ή β) έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων αλλά η αίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή λόγω πλήρωσης του ποσοστού από συνυποψηφίους, οι οποίοι συγκέντρωσαν υψηλότερο σύνολο μορίων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Οι αιτήσεις μετακίνησης των φοιτητών μπορούν να περιλαμβάνουν έως πέντε (5) Τμήματα του ιδίου επιστημονικού πεδίου με σειρά προτίμησης και εντός δύο (2) το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Τί ισχύει για τη μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα ΑΕΙ και στις ΑΕΑ;

Όποιος φοιτητής έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών του, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) τα αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. τα οποία εδρεύουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες και στις οποίες αα) δεν διαμένουν μόνιμα οι γονείς τους, αβ) τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν την πλήρη κυριότητα κατοικίας, και αγ) τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν επικαρπία κατοικίας και

β) τα αδέλφια της περ. α΄ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών,

γ) τα αδέλφια της περ. α΄ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών και

δ) το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων πεντακοσίων (12.500).

Ειδικές κατηγορίες μετεγγραφών

Δικαίωμα μετεγγραφής καθ’ υπέρβαση του ποσοστού 15%, έχουν οι φοιτητές, οι οποίοι εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας

β) Τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας

γ) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή πάσχοντες από τις 18 αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, ή δωρητές οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο

δ) Φοιτητές των ημεδαπών Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α., που έχουν κυπριακή καταγωγή

ε) Φοιτητές Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης

στ) Φοιτητές κρατούμενοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας

ζ) Κληρικοί, οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση εφημερίου και φοιτούν σε Ιερατικό Τμήμα των Α.Ε.Α. έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο Ιερατικό Τμήμα της Α.Ε.Α. που βρίσκεται στην πλησιέστερη Περιφερειακή Ενότητα του τόπου της οργανικής τους θέσης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.