Συνέντευξη Θεοδωρικάκου στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης




Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε συνέντευξη στην ομογενειακή  εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».  Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μίλησε για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη  με τον ομόλογό του Alejandro Mayorkas και άλλους αξιωματούχους στους τομείς της ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.  Επίσης,  αναφέρθηκε στη συμφωνία για αναβάθμιση της  συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και παράλληλα έστειλε μήνυμα στους ομογενείς της Αμερικής.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  στον «Εθνικό Κήρυκα»:

Συναντήσαμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, στη Νέα Υόρκη, καθώς βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και ενώ ήδη έχει συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του, Alejandro Mayorkas, καθώς και άλλους αξιωματούχους στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Η επίσκεψη γίνεται σε ένα τάιμινγκ που μόνο εύκολο δε μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έχουν προκύψει νέες προκλήσεις για Ελλάδα και ΗΠΑ, με τη χώρα μας και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου να βρίσκονται στο επίκεντρο ανακατατάξεων και ανταγωνισμών οι οποίες προκαλούν εντάσεις και μεταναστευτικά ρεύματα. Η κρίση στη Συρία, η άνοδος του ισλαμικού φονταμενταλισμού, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η δράση τρομοκρατικών δικτύων, η ανάπτυξη νέων εγκληματικών οργανώσεων και μορφές εγκλήματος της εποχής, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη της πράσινης μετάβασης είναι μερικοί μόνο τίτλοι από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

-Κύριε Υπουργέ, σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας; Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της επίσκεψή σας;



Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον τομέα της ασφάλειας έχει στρατηγικό χαρακτήρα και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών υλοποιούν προγράμματα διαρκούς ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και κοινές εκπαιδεύσεις σε πολλούς τομείς. Στην πολύ δημιουργική συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ τον κύριο Alejandro Mayorkas συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την συνεργασία .Προχωράμε σε ένα νέο επίπεδο εκπαιδεύσεων στους τομείς της αντιμετώπισης του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος ,της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ασφαλώς αναβαθμίζουμε επίσης ακόμη περισσότερο την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών. Η Ελλάδα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να έχει στρατηγικό ρόλο ανάμεσα στα κράτη της περιοχής στον τομέα της ασφαλείας. Σε αυτό το στόχο συμβάλει θετικά και το ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύ ουσιαστικές συναντήσεις που έχω με αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ασφαλώς επίσης στόχος του ταξιδιού είναι και η άμεση επικοινωνία μου με στελέχη της ελληνικής ομογένειας και η αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις στην πατρίδα μας και την δράση των ελλήνων εδώ στην Αμερική.

-Την Άνοιξη του 2020 η Ελλάδα αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη απειλή στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία μεταναστών. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν υπάρχουν φόβοι για νέα μεταναστευτικά ρεύματα…

Πράγματι, αντιμετωπίσαμε μια υβριδική απειλή, όπως έχουμε συνηθίσει να την χαρακτηρίζουμε, καθώς δυστυχισμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων όμως και ορισμένοι με τη δική τους ατζέντα και αλλότριους σκοπούς, βρέθηκαν να επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα και βίαια στη χώρα μας. Η Ελληνική Αστυνομία ήταν εκεί και απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας. Και συνεχίζει να δίνει αυτόν τον αγώνα, με σεβασμό σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία, που χρήζει ως πρόσφυγας διεθνούς προστασίας. 

Πράγματι έχουν αυξηθεί και οι μεταναστευτικές ροές. Για εμάς δεν είναι φόβοι. Είναι πραγματικότητα. Στην Ελλάδα φιλοξενούμε ήδη περισσότερους από 700 Αφγανούς πολίτες που έπρεπε να προστατευθούν. Δρούμε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι το επιχειρούν παράνομα θα πρέπει να ξέρουν ότι δε θα επιτρέψουμε σε κυκλώματα να τους εκμεταλλεύονται, να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας μας, σε βάρος των χωρών μας ή να περάσουν στη Δύση τρομοκράτες προσποιούμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι Νόμοι θα εφαρμόζονται, ο αγώνας για την ασφάλεια είναι συνεχής. Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την είσοδο στη χώρα μας παράνομων μεταναστών πολύ δε περισσότερο την εργαλειοποίησή τους από τους εξ ανατολών γείτονες μας.

-Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας στο υπουργείο;

Ο στόχος μου είναι να ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας σε κάθε πόλη της χώρας και σε κάθε γειτονιά του λεκανοπεδίου Αττικής που κατοικεί σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός Ήδη μετακινήσαμε χίλιους αστυνομικούς στα αστυνομικά τμήματα σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής Αυξήσαμε ήδη κατά 100 τα περιπολικά που κυκλοφορούν τη νύχτα στην Αθήνα και τον Πειραιά ενισχύοντας την ασφάλεια των πολιτών Κάνουμε πράξη την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της αστυνομίας ώστε να απελευθερωθούν τα στελέχη της να ασχολούνται με την κατεξοχήν δουλειά που έχουν να είναι κοντά στον πολίτη και να προσφέρουν ασφάλεια σε όλους ασφάλεια παντού Παίρνουμε επίσης ιδιαίτερα μέτρα ενίσχυσης της άμεσης δράσης ώστε να κάνει πιο αποτελεσματικά την δουλειά της πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες.

-Μια από τις αλλαγές που ανακοινώσατε έχει να κάνει με τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών. Στις πιθανές αντιδράσεις στο μέτρο αυτό ποια θα είναι η στάση σας;

Το μέτρο είναι υπέρ του πολίτη, υπέρ του αστυνομικού. Δε θα υπάρχει αμφιβολία για το τι έχει συμβεί σε κάθε περιστατικό. Είναι ένα μέτρο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, τα οποία στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένα σε απόλυτο βαθμό.

Ο στόχος μας είναι η σχετική προμήθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 έχοντας τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

-Και στη διάρκεια του lockdown, κυρίως, όμως, μετά από αυτό, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Έχετε σχέδιο για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στην οικονομία, τις κοινωνικές επαφές, στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Έφεραν στην επιφάνεια μία σειρά νέων ή παλαιότερων παθογενειών και προβλημάτων, με ορισμένα από αυτά να σημειώνουν έξαρση τους προηγούμενους μήνες, όπως οι δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Παρακολουθούμε και απαντάμε άμεσα σε κάθε εξέλιξη. Και όχι μόνο αστυνομικά, γιατί δεν είναι νομοτέλεια να φτάνουν όλα τα θέματα στην αρμοδιότητα των αρχών ασφαλείας. Ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία σημαντικό ρόλο έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγο έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργαζόμαστε μαζί τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών και την πρόληψή τους κατά το δυνατόν. Έχουμε ήδη δημιουργήσει πέντε εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, το ζητούμενο είναι να σώσουμε ζωές. Να προστατέψουμε οικογένειες.

-Ο πλανήτης μας συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού. Ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας; Το γεγονός ότι η Αστυνομία συμμετέχει στους ελέγχους, πόσο δυσχεραίνει το έργο και την αποστολή της;

Κύριε Κουτσίλα, 8000 άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ελέγχους. Προστατεύουν στο πλαίσιο της αποστολής τους την υγεία των πολιτών και συνολικά της κοινωνίας μας. Είμαστε όλοι σύμμαχοι στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προφανώς και δεν μας περισσεύουν 8000 στελέχη, αλλά η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί. Όποιος και αν είναι ο «εχθρός»: ορατός ή αόρατος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιού ο οποίος άλλαξε τόσο βίαια τις ζωές όλων μας.  

-Ποιο το μήνυμά σας προς τους Έλληνες της Διασποράς;

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας πατριωτισμού και αλληλεγγύης στους έλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά ,αλλάζει δυναμώνει. Σας θέλουμε κοντά στην πατρίδα για να ολοκληρώσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν βιώσιμη προοπτική στην Ελλάδα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με μεγάλες απειλές και προκλήσεις. Με όραμα σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούμε να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την ιστορία μας αλλά για αυτά που δημιουργούμε σήμερα και αύριο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί ο ελληνισμός μόνο έτσι μπορεί να πετύχει τα πάντα!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.