Σημαντική παρέμβαση Κονδύλη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Οι Αποκεντρωμένες είναι η ντροπή της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης
Σημαντική παρέμβαση έκανε ο Ανδρέας Κονδύλης, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Αλίμου μιλώντας “έξω από τα δόντια” αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με αποτέλεσμα να διασύρονται οι Δήμοι και οι αιρετοί των Δήμων.

“Λέμε εδώ και τόσο καιρό για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Δεν υπάρχει νομίζω μεγαλύτερη ντροπή για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση από αυτές τις απαράδεκτες Αποκεντρωμένες, αλλού λειτουργούν με πολύ άθλιο τρόπο, αλλού με λιγότερο άθλιο. Είναι ένας ξεφτιλισμός, ένας διασυρμός για τους αυτοδιοικητικούς” είπε ο Ανδρέας Κονδύλης.
“Υπάλληλοι χωρίς καμία νομική γνώση ακυρώνουν, επειδή έτσι τους αρέσει, αποφάσεις συλλογικών οργάνων ή δημάρχων. Εκτρέπονται από το Σύνταγμα και την νομιμότητα και κάνουν τη δική τους πολιτική, δηλαδή επιλέγουν αυτό που θέλουνε να ασχοληθούν και το βλέπουν αυθημερόν, π.χ. μία καταγγελία που θα κάνει κάποιος σε βάρος μας, ενώ αυτό που δεν θέλουν να δούνε, π.χ. επειδή δεν τους αρέσει το περιεχόμενο της απόφασής μας, το αφήνουνε στην άκρη να χρονίζει και να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε. Για παράδειγμα, ο καινούριος Οργανισμός του Δήμου μου εδώ και 1,5 χρόνο παραμένει στα συρτάρια τους, διότι θέλουν να ‘φωτογραφήσουμε’ για Διευθυντή συγκεκριμένο εργαζόμενο. Και επειδή δεν κάνουμε αυτό που θέλουν, μας έχουν κλειδωμένο τον Οργανισμό. Όμως την καταγγελία άλλης υπαλλήλου σε βάρος της Δημοτικής μας Αρχής, την εξέτασαν αυθημερόν! Δηλαδή κάνουν κανονικά ‘πολιτική’! Έχει φτάσει στο μη παρέκει η κατάσταση και πρέπει να δούμε όχι τι θα γίνει, γιατί αυτό το έχουμε πει και το έχουμε περιγράψει, αλλά πότε θα γίνει αυτό. Είπε ο κύριος Υπουργός μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εύχομαι και ελπίζω του χρόνου στο επόμενο Συνέδριο να μην ξαναλέμε για την Αποκεντρωμένη πάλι”.“Έχει φτάσει στο μη παρέκει η κατάσταση”

Ο δήμαρχος Αλίμου αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις αυτοδιοικητικών που κατηγορούνται άδικα και κατά 80-90% απαλλάσσονται όταν πάνε στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπου συμμετέχουν υψηλόβαθμοι δικαστές:

“Έχουμε τις πειθαρχικές διώξεις των αιρετών, είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι μέλος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αττικής, έρχονται σωρηδόν κατηγορούμενοι συνάδελφοι για ανοησίες και σωρηδόν αθωώνονται. Ποιος τους στέλνει κατηγορούμενους; Μα η Αποκεντρωμένη και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας! Πρέπει να γίνει μία κουβέντα, κ. πρόεδρε, για τον τρόπο που λειτουργεί και ελέγχει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διότι όταν στέλνει πειθαρχικά κατηγορούμενους αιρετούς και αυτοί κατά 80-90% απαλλάσσονται όταν πάνε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που συμμετέχουν δικαστές, κάτι δεν κάνει καλά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Δεν μπορούμε να ξεφτιλίζουμε και να διασύρουμε αθώους ανθρώπους, αιρετούς πολίτες.”

“Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά;”

Ο δήμαρχος Αλίμου ξεκίνησε την ομιλία του βάζοντας ένα ερωτηματικό στο σλόγκαν του συνεδρίου:

“Έχω μία μικρή διαφωνία με το σύνθημα, συμφωνώ στο πρώτο σκέλος, δηλαδή όντως “Ο κόσμος αλλάζει”. Όμως στο δεύτερο σκέλος “Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά” εκτιμώ ότι θα έπρεπε να συμπληρώσουμε ένα ερωτηματικό στο τέλος, δηλαδή: “Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά;”. Δεν βγαίνει μπροστά, προσπαθούν οι αυτοδιοικητικοί να βγουν μπροστά, αλλά δεν μας αφήνουν. Αυτά που για νιοστή φορά σήμερα είπαμε, για τα θεσμικά, τα οικονομικά, για όλα όσα λέμε επί χρόνια, κάθε φορά συναντιόμαστε εδώ τα λέμε και τα ξαναλέμε, είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα και ξανά του χρόνου θα ξαναπούμε τα ίδια. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν αυτά. Και σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε την δράση μας. Ο κόσμος μας κρίνει από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά μας”.Εμφάνιση αρχικού μηνύματος“Μιλάμε για τον ενιαίο κώδικα της αυτοδιοίκησης από το 2010 που έγινε ο Καλλικράτης. Έχουν περάσει 11 χρόνια, έχουμε πλέον τρία βασικά νομοθετήματα που διέπουν την καθημερινή μας λειτουργία, την καθημερινότητά μας, το πως λειτουργούμε στις υπηρεσίες μας. Έχουμε τρία βασικά νομοθετήματα, που το ένα επικαλύπτει το άλλο, και εκατοντάδες σκόρπιες ρυθμίσεις. Και λέμε αυτός ο κώδικας ο ενιαίος πότε θα γίνει επιτέλους;”

“Χρειαζόμαστε πλέον χρονοδιαγράμματα”

Αρκετές ήταν οι προτάσεις του Α. Κονδύλη που τελικά υιοθέτησε το ψήφισμα, ιδίως όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειών της Κυβέρνησης και των ενεργειών της ΚΕΔΕ: “Να θέσουμε ένα χρονικό όριο, π.χ. να δούμε μέχρι τέλος της χρονιάς τί από αυτά θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση και αρχές του νέου έτους να συνεδριάσουμε εκ νέου, ώστε να καθορίσουμε τυχόν επόμενες κινήσεις μας, ακόμα και δυναμικές διεκδικήσεις αν χρειαστεί”. Τόσο η πρόταση αυτή, όσο και αρκετά άλλα επιμέρους ζητήματα που έθεσε ο δήμαρχος Αλίμου, όπως για παράδειγμα οι στρεβλώσεις του συστήματος κινητικότητας που φεύγουν από τους Δήμους, αλλά συνεχίζουν να πληρώνονται από τους Δήμους, έγιναν τελικά δεκτά από το Προεδρείο της ΚΕΔΕ και συμπεριλήφθηκαν στην Απόφαση του Συνεδρίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και νέα Γενική Συνέλευση στις αρχές του 2022, ώστε να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και η ΚΕΔΕ να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.