Καυσόξυλα: Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά




Αν και όλα το καυσόξυλα είναι παρόμοια στη μορφή ανεξαρτήτως είδους, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν μεταξύ τους: η πυκνότητα και η περιεκτικότητα σε υγρασία. και καθορίζουν τη συμπεριφορά του κάθε ξύλου στη φωτιά και την αξία του ως καυσόξυλο.

Τα πυκνά σκληρά ξύλα έχουν υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο και έτσι απελευθερώνουν περισσότερη θερμότητα ανά φορτίο εστίας.  Παράγουν, επίσης, πυρκαγιές μεγάλης διάρκειας και στρώματα άνθρακα. Τα πιο μαλακά ξύλα είναι λιγότερο πυκνά, καίγονται γρηγορότερα και δεν δημιουργούν μακράς διάρκειας στρώμα άνθρακα.

Τα κωνοφόρα δέντρα, όπως το πεύκο και η ερυθρελάτη, είναι λιγότερο επιθυμητά ως καυσόξυλα, και όχι μόνο λόγω της χαμηλής πυκνότητάς τους. Ο φλοιός τους περιέχει μια κολλώδη ρητίνη που γεμίζει τα χέρια, τα γάντια και τα ρούχα σας.

Παραδοσιακά, τα σκληρά ξύλα ήταν τα προτιμώμενα καυσόξυλα, επειδή οι παλιές σόμπες από χυτοσίδηρο είχαν διαρροές και δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη φωτιά από πιο μαλακά ξύλα κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Με τις σύγχρονες σόμπες, ωστόσο, τα πιο μαλακά ξύλα αποτελούν το ιδανικό καύσιμο για χρήση, κυρίως τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Αντίθετα, τα σκληρότερα ξύλα είναι καλύτερα για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. 



Οι σόμπες ξύλου προηγμένης τεχνολογίας, τα τζάκια και οι κλίβανοι μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά με μια ευρύτερη ποικιλία ειδών ξύλου, λόγω του καλύτερου ελέγχου της διαδικασίας καύσης από ό,τι οι παλαιότερες συμβατικές σόμπες.

Πριν την αγορά καυσόξυλων δώστε ιδιαίτερη προσοχή:

Στο μήκος των τεμαχίων

Το μήκος των τεμαχίων που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι κατάλληλο για τον καυστήρα που έχετε. Τα κομμάτια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 εκατοστά μικρότερα από το πλάτος ή το βάθος του της φωτιάς, διαφορετικά η τοποθέτησή τους στον καυστήρα θα αποτελέσει μία δύσκολη διαδικασία. Ακόμα και αν μια εστία είναι αρκετά μεγάλη για να δεχτεί καυσόξυλα μήκους 50 εκατοστών, καλό είναι να επιλέγετε μικρότερα κομμάτια καυσόξυλων καλής ποιότητας που είναι πιο εύκολα στον χειρισμό και τη συντήρηση της φωτιάς.

Τα καυσόξυλα καλής ποιότητας έχουν σταθερό μήκος. Τα καυσόξυλα που έχουν περισσότερο από 40 εκατοστά μήκος αποτελούν ένδειξη κακής ποιότητας και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καυστήρα σας. Για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η καύση, στις περισσότερες ξυλόσομπες, τα καυσόξυλα είναι καλύτερο να κόβονται σε κομμάτια μήκους 25 έως 40 εκατοστών.

Στη διάμετρο των τεμαχίων

Τα περισσότερα καυσόξυλα του εμπορίου δεν είναι αρκετά μικρά για την αποτελεσματική δημιουργία και συντήρηση της φωτιάς. Τα μεγάλα κομμάτια καυσόξυλων τείνουν να καίγονται σταδιακά όταν τοποθετούνται στη φωτιά, ενώ τα μικρότερα κομμάτια αναφλέγονται πιο γρήγορα.

Τα μικρά κομμάτια είναι καλύτερα για μικρές φωτιές και για ήπιες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, κάθε φορτίο καυσόξυλων πρέπει να αποτελείται από μερικά μικρά κομμάτια που θα αναφλεγούν γρήγορα και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια που θα καίνε σταθερά για αρκετές ώρες.

Για τους περισσότερους καυστήρες, το καυσόξυλο πρέπει να είναι κομμένο σε διάφορα μεγέθη που κυμαίνονται από 20 εκατοστά έως 30 εκατοστά. Σε μεγαλύτερους καυστήρες που θερμαίνουν μεγαλύτερες επιφάνειες μπορούν να χρησιμοποιούνται ελαφρώς μεγαλύτερα κομμάτια. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να πληρώνετε περισσότερα χρήματα για ξύλο που έχει κοπεί σε μικρότερα και διαφορετικά μεγέθη.

Στον τρόπο που έχουν κοπεί τα καυσόξυλα

Είτε σπάτε το καυσόξυλο με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα βαρύ τσεκούρι που ονομάζεται κασμά, είτε έναν διαιρέτη, η κοπή των καυσόξυλων αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία.  Ένα ελαστικό ATV λειτουργεί καλά για τη διάσπαση προσανάμματος και ένα πλήρες ελαστικό αυτοκινήτου είναι καλύτερο για τη διάσπαση μεγαλύτερων τεμαχίων. 

Κόψτε το στεφάνι του ελαστικού για να φτιάξετε μερικές γλωττίδες προστασίας και βιδώστε τις με ασφάλεια στο μπλοκ σχισίματος. Τα κομμάτια παραμένουν στη θέση τους μετά τη διάσπαση, πράγμα που σημαίνει λιγότερο λύγισμα για να σηκώσετε τα κομμάτια από το έδαφος.

Βρείτε εδώ όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας

Συμβουλές στοίβαξης

  • Στοιβάζετε τα καυσόξυλα σε ξεχωριστές σειρές σε ανοιχτό μέρος. Ο καλοκαιρινός ήλιος τα ζεστάνει και ο αέρας μεταφέρει την υγρασία.
  • Μην στοιβάζετε άψητα ξύλα σφιχτά σε χώρο αποθήκευσης χωρίς εξαερισμό.
  • Μην αφήνετε τα καυσόξυλα εκτεθειμένα. Το στέγνωμα είναι ταχύτερο όταν τα ξύλα βρίσκονται στο έδαφος για περισσότερο από ό,τι στοιβάζονται σε ράγες σε εξωτερικό χώρο.
  • Στοιβάζετε τα ξύλα πάνω σε πασσάλους, ράγες ξυλείας ή παλέτες. Η κορυφή του σωρού πρέπει να καλύπτεται για να μην βραχεί.

Καθαρισμός Τζακιού – Μεγάλη Προσφορά από το xyla.gr 

Γιατί δεν υπάρχει ενιαία τιμή για τα καυσόξυλα;

Ακολουθούν ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τιμή των καυσόξυλων:

Ενεργειακό περιεχόμενο:  Τα πολύ μαλακά ξύλα, όπως η λεύκη, έχουν περίπου το μισό ενεργειακό περιεχόμενο από τα πολύ σκληρά ξύλα, όπως η δρυς. Επομένως, τα πολύ μαλακά ξύλα κοστίζουν περίπου το μισό των σκληρών. Ωστόσο, το κόστος επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από το είδος. Οι πιθανότητες να βρείτε λεύκη προς πώληση ως καυσόξυλο είναι ελάχιστες.

Τοποθεσία: Λόγω του κόστους μεταφοράς και αποθήκευσης, τα καυσόξυλα που πωλούνται σε αστικές περιοχές μπορεί να κοστίζουν τουλάχιστον το διπλάσιο της τιμής αγοράς σε αγροτικές περιοχές.

Ξηρότητα: Καυσόξυλα πλήρως ωριμασμένα κοστίζουν συνήθως περισσότερο από τα πράσινα, μη καρυκευμένα ξύλα, επειδή έχουν αποθηκευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μέγεθος τεμαχίου: Τα καυσόξυλα που επεξεργάζονται σε μικρότερα μήκη και κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, κοστίζουν συνήθως περισσότερο λόγω του πρόσθετου χειρισμού που απαιτείται.

Ποσότητα αγοράς: Μια σακούλα καυσόξυλων που αγοράζεται σε ένα κατάστημα ψιλικών κοστίζει περισσότερο από την αγορά ενός ολόκληρου σωρού καυσόξυλων.

Παράδοση: Η παραδοτέα ξυλεία είναι ακριβότερη από την ξυλεία που φορτώνεται, μεταφέρεται και στοιβάζεται από εσάς, ειδικά αν είναι στοιβαγμένη από τον προμηθευτή.

Συμπερασματικά, το να πληρώσετε λίγο παραπάνω για να αποκτήσετε καυσόξυλα καλής ποιότητας και στο σωστό μήκος είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσατε να κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο και με τεράστια ευκολία, θα μείνετε απολύτως ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της διαδικασίας της καύσης των ξύλων που επιλέξατε.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τα καυσόξυλα ακολουθήστε μας στο Facebook, στο Instagram και στο Youtube.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.