Προσχολική αγωγή σε αίθουσες με νοβοπάν, στη Νέα Σμύρνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Σε προκατασκευασμένες αίθουσες που δεν είναι ακόμα έτοιμες η δίχρονη προσχολική αγωγή στη Νέα Σμύρνη. Με ξύλινα πάνελ γίνεται χωρισμός του αμφιθεάτρου του ΕΠΑΛ σε τέσσερα ισομερή τμήματα που βαφτίζονται αίθουσες νηπιαγωγείου και θα στοιβαχτούν εκεί πάνω από 80 παιδιά! Οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Αυτές είναι οι «λύσεις» που επέλεξε η Δημοτική Αρχή για τα νήπια των παραρτημάτων των νηπιαγωγείων εκεί που ούτε και τα κοντέινερ για τα οποία προορίζονταν δεν είναι έτοιμα (8ο, 3ο και 6ο νηπιαγωγείο). Δίπλα είναι τα παραρτήματα του 7ου νηπιαγωγείου που επίσης θα στεγάζονται σε πρώην εργαστηριακές και αποθηκευτικές αίθουσες του ΕΠΑΛ. 

Αυτό σημαίνει πως πάνω από 140 παιδάκια θα προαυλίζονται προσωρινά όπως διατείνεται η Δημοτική Αρχή σε έναν ακατάλληλο εξωτερικό χώρο λόγω διαστάσεων και προβλημάτων, ενώ για όλα αυτά τα παιδάκια προβλέπονται επίσης μία τουαλέτα με τέσσερις λεκάνες και δύο νιπτήρες. Να σημειωθεί πως όλες οι αίθουσες είναι χωρίς εξοπλισμό και είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμες μέχρι τη Δευτέρα, ενώ δεν υπάρχει σκέψη χώρου για να κυκλοφορούν τα μικρά νήπια εκτός αυτών των αιθουσών πόσο μάλλον χώρος για σίτιση και ξεκούραση.

Επιπλέον υπό αυτές τις συνθήκες προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο μπορούν να τηρηθούν τα οποιαδήποτε πρωτόκολλα σε αυτές τις συνθήκες όσο φιλότιμη προσπάθεια και να κάνουν παιδιά 4 και 5 ετών με τις μάσκες τους και οι νηπιαγωγοί των τμημάτων.

Περιοδεία της ΚΟ της Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ



Δίχρονη προσχολική αγωγή στη Νέα Σμύρνη. Υποσχέσεις και εφησυχασμός δεν έχουν πλέον χώρο! Μόνη επιλογή η διεκδίκηση και ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας! Αυτό είναι συμπέρασμα που επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των ΚΟ της Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Κιουλάνη δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το πρωί της Πέμπτης στα νηπιαγωγεία και στους χώρους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση για να υποδεχτούν νήπια στο Δήμο της Νέας Σμύρνης.

Ο συγκεκριμένος Δήμος έμεινε στους 5 τελευταίους Δήμους που εφαρμόζουν από φέτος τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή έπειτα από τέσσερα χρόνια απραξίας, συναινώντας στις κυβερνητικές επιλογές της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και άρνησης για οποιαδήποτε διεκδικητική δράση. Το θέμα έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις η «Λαϊκή Συσπείρωση» χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με όλους τους σωστούς όρους και τις προϋποθέσεις.

Κατά την επίσκεψη η εικόνα που αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είναι αποκαρδιωτική, προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία για το που θα στεγαστούν τα παιδιά από Δευτέρα, αφού όπως επισημάνθηκε μετά την περιοδεία «η Δημοτική Αρχή υπακούοντας με ενθουσιασμό στις κυβερνητικές εντολές τόσο της προηγούμενη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ αποφάσισε να στεγάσει τα νέα παραρτήματα των νηπιαγωγείων σε προκατασκευασμένες κατασκευές που ακόμα και αυτές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη».

Έγινε ακόμα γνωστό ότι καμία διασφάλιση, πέρα από τις γνωστές υποσχέσεις, δεν έχει δοθεί για την κάλυψή της καθαριότητας του χώρου παρά την πανδημία. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει συγκεκριμένα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής ότι «η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Έστω και την ύστατη στιγμή να δοθεί έκταση χρηματοδότηση από το υπουργείο ώστε να μη στοιβαχτεί κανένα παιδί σε ακατάλληλα και μη ασφαλή κτίρια, σε χώρους που δεν πληρούν προϋποθέσεις για να στεγαστούν παιδιά αυτής της ηλικίας. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το αίτημα να φύγει η ανακύκλωση από το χώρο της Δέγλερη. Το υπουργείο να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας. Η κυβέρνηση μαζί με τη Δημοτική Αρχή να εκπονήσει σχέδιο ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων σύγχρονων και ασφαλών. Να δεσμεύσει οικόπεδα, να απαλλοτριώσει. Να ενοικιάσει καταλλήλους χώρους ως προσωρινή λύση».

Καλεί «όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες σχολείων του Δήμου να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση. Να διεκδικήσουν από το Δήμο, την κυβέρνηση και το υπουργείο αυτά που αξίζει η νέα γενιά, αυτά που έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα το 2021. Να οργανωθούν στους συλλόγους τους και στα σωματεία τους γιατί άλλη λύση από τον οργανωμένο αγώνα και τη διεκδίκηση δεν υπάρχει».

Καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνει ο σύλλογος γυναικών Νέας Σμύρνης ως συνέχεια παρεμβάσεων που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και για μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο Π.ΣΥΡΙΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ…
Αυτά είναι τα Παραρτήματα των 2ου,4ου,6ου,8ου,9ου και 11ου Νηπιαγωγείων που θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά τα προνήπια της πόλης μας από αύριο…
ΟΙ αίθουσες νοβοπάν διαμορφώθηκαν στο Αμφιθέατρο των Λυκείων ΕΠΑΛ στην οδό Κύπρου.
Ο προκάτ-καταυλισμός βρίσκεται στην Δέγλερη..οδος Εύξείνου Πόντου.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό…
Οι αίθουσες αυτές επειδή βρίσκονται μακριά από τους χώρους κατοικίας των προνηπίων…τα παιδιά θα προσέρχονται και θα αποχωρούν με πούλμαν κάθε μέρα από τα “σχολεία” αυτά!!! Πηγή: Nea Smyrni News

Για την το ίδιο ζήτημα ανακοίνωση – καταπέλτη εξέδωσε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νέας Σμύρνης σημειώνοντας με αγανάκτηση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα, από την ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης, ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν βρήκε άλλη λύση».

Ο Σύλλογος, καλώντας σε συλλογική διεκδίκηση ζητεί από τις «προϊσταμένες των παραρτημάτων και τους Συλλόγους Διδασκόντων να διατυπώσουν γραπτά, συγκεκριμένα και δημόσια τα αιτήματά τους». Επίσης καλεί τους γονείς «να συσπειρωθούν στους Συλλόγους Γονέων όπου υπάρχουν και να ιδρύσουν Συλλόγους Γονέων όπου δεν υπάρχουν, για να ακούγεται αποτελεσματικά η φωνή και οι διεκδικήσεις τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέας Σμύρνης:

«Τέλος χρόνου. Τέλος αντοχής! Τέλος ανοχής! Το πρώτο κουδούνι για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νέα Σμύρνη, θα χτυπήσει σε 6 ημέρες. Τι θα δουν τα παιδιά των νηπιαγωγείων, πολλά από τα οποία πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο;

Θα δουν 2 (+1 μικρή) έτοιμες και όμορφες αίθουσες-παράρτημα του 7ου Νηπιαγωγείου, να τα περιμένουν. Μόνο που…αυτές οι αίθουσες βρίσκονται στο ΕΠΑΛ, πάνω από 1.200 μ απόσταση από το 7ο Νηπιαγωγείο (που βρίσκεται Κράτητος και Αποστολάκη) στο οποίο ανήκουν. Θα πρέπει κάθε μέρα, να μπαίνουν σε σχολικό λεωφορείο για να πάνε στο σχολείο τους! Σχολικό λεωφορείο, για το οποίο, παρόλο που η Περιφέρεια ενέκρινε τη χρηματοδότηση, δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα δρομολογηθεί και το διάστημα αυτό θα πρέπει να το καλύψει ο Δήμος.

Αυτό ήταν το καλύτερο που μπόρεσε να κάνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης, τέσσερα χρόνια τώρα, από την ψήφιση του νόμου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης!

Θα δουν δύο έτοιμες και όμορφες αίθουσες- παράρτημα του 4ου Νηπιαγωγείου να τα περιμένουν (από Ευξείνου Πόντου 171, το παράρτημα βρίσκεται στην Αγνώστων Μαρτύρων 88). Μόνο που…αυτές οι αίθουσες προϋπήρχαν, ανήκαν στον 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, του οποίου τα παιδιά μετακινήθηκαν…

Θα δουν ένα οικόπεδο με 4 ή 5 (άγνωστο ακόμη) ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες στην πλατεία Δέγλερη, χωρίς διαμόρφωση αυλής, χωρίς χώρο παιχνιδιού.

Εκεί θα μετακινούνται τα παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου (Κιουπετσόγλου 14), με σχολικό λεωφορείο το οποίο περιμένουμε και ελπίζουμε να δρομολογήσει ο Δήμος όπως υποσχέθηκε, αφού η Περιφέρεια δεν ενέκρινε τη χρηματοδότηση!

Τέσσερα χρόνια τώρα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν βρήκε άλλη λύση!

Θα δουν να τα περιμένει μια “προσωρινή της προσωρινής” κατασκευή, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΕΠΑΛ, η οποία χωρίζεται πρόχειρα στα 4. Δεν θα δουν 2 έτοιμες και διαμορφωμένες αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στη Μηδείας ούτε 2 έτοιμες και διαμορφωμένες αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του 1ου Βρεφονηπιακού Σταθμού. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ!

Σίγουρα, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Υπεύθυνος γι αυτή την κατάσταση είναι ο Δήμος Νέας Σμύρνης και συγκεκριμένα οι Υπεύθυνοι Παιδείας. Παρά τις πιέσεις και εκκλήσεις του Συλλόγου μας, οι 9 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες, αν και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με 777.280,32 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η έγκριση έχει δοθεί από τις 02-06-2020, τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021!

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, καμιά μέριμνα δεν υπήρξε να βρεθούν και άλλες αίθουσες έτσι ώστε να γίνει σωστή γεωγραφική κατανομή, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι μικροί μαθητές να υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, εκφράζαμε γραπτά και προφορικά την αγωνία μας, την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία μας για την καθυστέρηση των έργων. Από τη μεριά του Αντιδημάρχου Παιδείας υπήρχε πάντα μεγάλος εφησυχασμός ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Ακόμη και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, της 30/08/21, η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε πως με το ξεκίνημα της χρονιάς στις 13 Σεπτέμβρη, όλα θα είναι έτοιμα, όλα τα νήπια και προνήπια της Νέας Σμύρνης θα έχουν σχολική στέγη.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της αδιαφορίας των υπεύθυνων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της συλλογικής διεκδίκησης.

Γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί, να απαιτήσουμε:

Να τελειώσει ΑΜΕΣΑ η κατασκευή των 4 αιθουσών στη Μηδείας και στον 1ο Βρεφονηπιακό.
Να ολοκληρωθούν με ταχύτατους ρυθμούς και με ασφάλεια οι εργασίες διαμόρφωσης της αυλής των παραρτημάτων στη Δέγλερη και να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες.
Να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μικρών μαθητών, με ασφάλεια, σε σχολικά λεωφορεία τόσο από το 11ο όσο και από το 3ο Νηπιαγωγείο προς τα παραρτήματά τους. Αν δεν τα εγκρίνει η Περιφέρεια να τα πληρώσει ο Δήμος.
Να εξοπλιστούν ΑΜΕΣΑ με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα και μη, οι νέες αίθουσες.
Να διατυπώσει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας άμεσα τις προτάσεις του για σταθερές δομές οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα ΠΡΟΚΑΤ, όπως είχε δεσμευτεί, και να ενημερώσει τη ΔΕΠ και τη διαπαραταξική επιτροπή.
Καλούμε:

Τις προϊσταμένες των παραρτημάτων και τους Συλλόγους Διδασκόντων να διατυπώσουν ΓΡΑΠΤΑ, συγκεκριμένα και δημόσια τα αιτήματά τους.
Τους γονείς να συσπειρωθούν στους Συλλόγους Γονέων όπου υπάρχουν και να ιδρύσουν Συλλόγους Γονέων όπου δεν υπάρχουν, για να ακούγεται αποτελεσματικά η φωνή και οι διεκδικήσεις τους.
Η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση στη Νέα Σμύρνη και θα εφαρμοστεί και θα αποκτήσει αξιοπρεπείς κτιριακές δομές με τους αγώνες μας»

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.