Πως θα προστατέψω τα δόντια μου όταν κάνω χημειοθεραπεία
Η ξηροστομία, η άσχημη γεύση, τα ξηρά χείλη και ο πόνος είναι συχνές παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν  προβλήματα στα δόντια, δυσκολίες στη διατροφή και καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος θα μας ενημερώσει και θα μας συμβουλεύσει, ώστε να γνωρίζουμε: (1) Ποιες είναι τις επιπλοκές της χημειοθεραπείας ή/και της ακτινοθεραπείας, (2) πόσο σπουδαία είναι η φροντίδα του στόματος, (3) ποια είναι η οδοντιατρική φροντίδα και περιποίηση των ούλων χρειαζόμαστε (4) με ποιο διάλυμα θα κάνουμε πλύσεις, ώστε να μην ερεθίζεται το στόμα και (5) πως θα είμαστε σωστά ενυδατωμένοι και πως θα διατηρήσουμε καθαρό στόμα, με γερά δόντια, χωρίς ξηρότητα, πόνο και  ευαισθησία.

Η καλή στοματική υγιεινή, το βούρτσισμα των δοντιών, και η εφαρμογή φθοριούχας οδοντόπαστας προστατεύουν τα δόντια από τις παρενέργειες της θεραπείας. Με καθαρά και γερά δόντια οι επιπλοκές είναι λιγότερες και τρώμε καλύτερα, ώστε να παίρνουμε σωστά και τα φάρμακά μας.

Οι ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι, τον τράχηλο ή το στόμα, που εφάρμοσαν προληπτικά μέτρα στοματικής υγιεινής, είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στη θεραπεία τους .Αν κάνετε χημειοθεραπεία, επισκεφθείτε κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο, με εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών, θα ζήσετε καλύτερα και περισσότερο. Αν έχετε απορίες επικοινωνήστε μαζί μας, CureCancer.gr.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.