Ο παροξυσμός για τα… ιερά οικόπεδα της Βουλιαγμένης




(Aπό τη στήλη “dark room” του newmoney.gr) Στη Βουλιαγμένη, Εκκλησία και δήμος πλακώνονται για τα ιερά οικόπεδα -τακτοποιημένα και μη- που θέλει να αξιοποιήσει η Εκκλησία στη Βουλιαγμένη και βρίσκει μπροστά της τη σθεναρή αντίσταση του δήμου. Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της σύγκρουσης είναι η… αντεπίθεση από πλευράς της Εκκλησίας, η οποία σε προσφυγή της ζητεί την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ‘’εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση σε 288,7 στρέμματα αδόμητης γης στη Βουλιαγμένη, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος’’. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο δήμος μέσα στον Ιούλιο με το σκεπτικό του αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή, η οποία έχει δομηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

-Οι άγιοι πατέρες -στην προσφυγή τους προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά της δημοτικής απόφασης- υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι -ουσιαστικά- δεν αιτιολογείται επαρκώς η σοβαρή πολεοδομική ανάγκη που επικαλείται ο δήμος, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη – πίστωση αποζημίωσης, την ίδια στιγμή που αμφισβητείται και ο προηγούμενος δασικός χαρακτήρας των επίμαχων οικοπέδων. Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο όταν δημοσιεύτηκε η πρόσκληση από πλευράς της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) για την εκδήλωση αρχικού και μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, τόσο για τακτοποιημένα, όσο και για αρρύθμιστα οικόπεδα, συνολικά 38 εκκλησιαστικών ακινήτων στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

-Τα ασημικά της Εκκλησίας προκάλεσαν επενδυτικό παροξυσμό στους κύκλους του real estate και κατά πληροφορίες συγκεντρώθηκαν, τελικά, πάνω από 200 αρχικές (μη δεσμευτικές) προσφορές. Ειδικά στη Βουλιαγμένη, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στο επίκεντρο της ζήτησης από Έλληνες και ξένους υποψηφίους αγοραστές, η διαδικασία αφορούσε συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, κοντά στα 182, είναι ‘’ατακτοποίητα’’ και τα υπόλοιπα 9 θεωρούνται, βάσει της προκήρυξης, ρυθμισμένα. Το ενδιαφέρον, όπως είναι εύλογο, ήταν στο ‘’κόκκινο’’, ακόμη και για τα αρρύθμιστα ακίνητα. Πρόθεση της ΕΚΥΟ είναι να προχωρήσει μέσα στο Φθινόπωρο σε νέους διαγωνισμούς των ‘’τακτοποιημένων’’ οικοπέδων για την υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος, αφήνοντας στην άκρη -επί του παρόντος- τα αρρύθμιστα.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.