Έκθεση για τα “Σεπτεμβριανά” στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου




Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 στη Κωνσταντινούπολη, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών, Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία, δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96, Άλιμος), ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Ρωμηών Πράξεις», φιλοξενεί έως και τις 3 Οκτωβρίου, έκθεση με εικαστικά έργα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων κατά την περίοδο των Σεπτεμβριανών του ‘55.
Τα έργα αποτελούν δημιουργίες καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε σχετικό διαγωνισμό. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, παρουσία του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη. Ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Μάνος Στεφανίδης μίλησε για τον ρόλο της Τέχνης στην ιστορική μνήμη και στη συνέχεια ξενάγησε το κοινό στην έκθεση. Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: “Ο αντίκτυπος των Σεπτεμβριανών στον προσφυγικό κόσμο στην Ελλάδα”.

Ώρα ξεναγήσεων: 20:00 & 20:30
Η κάθε ξενάγηση θα είναι αυστηρά 50 άτομα. Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στα παρακάτω τηλέφωνα ή email:

  1. Νέλλη Εθνοπούλου +30 6977471715 – [email protected]
  2. Αποστολία Σκλάβου +30 6947900033 – [email protected]
    αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και την ώρα ξενάγησης.
    Στον χώρο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
    Κατά την είσοδο θα πρέπει να επιδείξετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή Rapid Test 48 ωρών.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.