“Αποχαιρέτα την, τη Βουλιαγμένη που χάνεται…”
(Δελτίο τύπου της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης) Η Βουλιαγμένη η ωραιότερη παραθαλάσσια περιοχή της Αττικής απειλείται άμεσα με αλλοίωση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της. Αυτό γιατί εδώ και μία οκταετία έχει στοχοποιηθεί από την βαριά τουριστική βιομηχανία ως υποδοχέας μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων και πλέον και από την μαζική οικοδόμηση των αδόμητων οικοπέδων. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις και με δεδομένη την υστέρηση ενημέρωσης και τεκμηρίωσης των τεκταινόμενων και τη λήψη αποφάσεων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της μετά από ευρεία διαβούλευση, πλέον αντιδρά με στόχο την προστασία της περιοχής.Η άποψη όμως ότι όλες οι εκλεγμένες Δημοτικές παρατάξεις είναι αδρανείς και δεν δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για την Βουλιαγμένη δεν ευσταθεί.

Οι επισημάνσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. σχετικά με την αλλοίωση του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου Βουλιαγμένης επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο με την εξέλιξη της εφαρμογής του τελικού Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) του Αστέρα Βουλιαγμένης και την εφαρμογή της τελικής φάσης της επένδυσης της υπερμεγένθυσης και εκσυγχρονισμού της μαρίνας Βουλιαγμένης.Η απειλή της συνολικής υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της φυσιογνωμίας της πόλης της Βουλιαγμένης πλέον είναι πολυμέτωπη. Η απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για ανέγερση νέων κατοικιών από εύπορους πολίτες αλλά και από κάτοχους golden visa είναι μια πραγματικότητα πλέον. Η μεγάλη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη απειλή είναι η ταυτόχρονη αξιοποίηση των φερομένων ακίνητων της εκκλησίας (πολεοδομικώς ρυθμισμένων αλλά και αρρύθμιστων), γεγονός που η ιεραρχία της εκκλησίας επιδιώκει με όλα τα μέσα και τις πολιτικές επιρροές της.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ήδη από το 2014 στο πρώτο προεκλογικό της πρόγραμμα [1] αλλά και το 2019 [2] αλλά και έκτοτε με κάθε ευκαιρία ενημέρωνε και προειδοποιούσε για τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ιεραρχίας της εκκλησίας για μαζική αξιοποίηση – πολεοδόμηση των ακίνητων στη Βουλιαγμένη[3],όταν ακόμη δεν είχε γίνει η απειλή ορατή και οι άλλοι δεν το είχαν καν υπό παρακολούθηση. Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ήδη από την πρώτη πρόταση, το 2013, που αφορούσε την κατασκευή έως 100 κατοικιών, αγωνίστηκε για την προστασία και διάσωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των υπαρχόντων δικαιωμάτων του Δημοσίου και του Δήμου, επί της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, ενημερώνοντας δημόσια τους πολίτες, δίνοντας ευρύτατη δημοσιότητα που αποτυπώθηκε με παρεμβάσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος από το δημόσιο Γαλλικό κανάλι FRANCE 5 αρχές του 2015 στο ΒΙΝΤΕΟ[4] Προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες δράσεις για την προστασία της χερσονήσου με τακτική και αναλυτική ενημέρωση και τεκμηρίωση πολιτών και φορέων – κινητοποιήσεις στην απειλουμένη χερσόνησο και δικαστική διεκδίκηση με εξώδικο και προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του ΕΣΧΑΔΑ που οικοπεδοποιούσε και αύξανε με δόλιο τρόπο την δόμηση[5].Αξιοσημείωτο είναι ότι είμαστε η μόνη Δημοτική κίνηση που καταψήφισε το ΕΣΧΑΔΑ του Αστέρα στο Δημοτικό συμβούλιο ( πολλοί απεχώρησαν πριν την ψηφοφορία) στην 3 η Δημόσια- Τακτική- Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Β.Β.Β., της 3/2/2016 και με αριθμό απόφασης 38/2016.

Ήδη οι εκτεταμένες παρεμβάσεις των γιγάντιων μηχανημάτων εκσκαφής πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το φυσικό ανάγλυφο, το δασικό πλούτο της πανέμορφης χερσονήσου και τα μη αναδεδειγμένα αρχαία. Η συνέχιση της τρίτης φάσης της επένδυσης με την επέκταση (αχρείαστη)και τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας Βουλιαγμένης πλήττει και το ανατολικό τμήμα της χερσονήσου με κοπές δέντρων και τσιμεντοποίηση τόσο στη στεριά όσο και στην θαλάσσια περιοχή επιβαρύνοντας εμφανώς τον κλειστό κόλπο.Εντύπωση, αλλά όχι έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η προβλεπόμενη αποδέσμευση του αναδειγμένου αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την περιοχή ιδιοκτησίας του Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης και αναβάλλεται η υλοποίησή της για το μέλλον. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των ξενοδοχείων και άρχισαν οι κατοικίες και ο ναός είναι ακόμη δέσμιος των βουλήσεων των ξένων επενδυτών, η δημοτική αρχή και οι κυβερνήσεις άφωνες.Η έγκαιρη ενημέρωση προς τους πολίτες από τη ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. σχετικά με τις εξελίξεις στην χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου της Βουλιαγμένης και την σταδιακή μετατροπή της σε κλειστή γειτονιά με πολυτελείς κατοικίες, που ξεκίνησε το 2013 , συνεχίζεται.

Καλοκαίρι 2021 και οι καταστροφικές παρεμβάσεις στη πολύπαθη χερσόνησο του Μικρού Καβουρίου Βουλιαγμένης συνεχίζονται αμείωτες.Στην μαρίνα Βουλιαγμένης τα εξελισσόμενα έργα δημιουργούν εμφανή θολούρα στη θάλασσα που δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχία στους πολίτες.Οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης ανησύχησαν με την πρόβλεψη του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ του Δήμου Β.Β.Β. που ψήφισε το Δημ.Συμβούλιο[5](Απ.Δ.Σ. 243-23.10.2020 ΑΔΑ:Ψ26ΧΩΨΖ-ΕΟΝ) και που προβλέπει την καταβολή 300€ για κάθε κοπή δέντρου εντός ιδιοκτησίας που κόβεται λόγω οικοδομικών εργασιών και σε περίπτωση που δεν δοθεί άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι και το μόνο αρμόδιο θεσμικό όργανο για να αποφανθεί, και κοπεί τότε το πρόστιμο για κάθε κοπή Δέντρου θα είναι 2500€. Η ανησυχία τους είναι μεγάλη για τι τα ποσά είναι μεγάλα και έτσι μεθόδευσαν την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας για ένα μικρό κτίσμα [6] που μαζί της ζήτησαν την γνωμοδότηση από το Δήμαρχο για το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι ο κανονισμός πρασίνου στην περίπτωσή τους[7].

Ο Δήμαρχος μετά από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας και ΧΩΡΙΣ να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε θετική απάντηση ότι ο κανονισμός ΠΡΑΣΙΝΟΥ εφαρμόζεται μόνο στις μικροϊδιοκτησίες με απλές οικοδομικές άδειες και όχι σε μεγαλοεπενδυτές που τσιμεντώνουν ολόκληρη χερσόνησο με ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΕΣΧΑΔΑ).ΑΝΑΛΥΣΗ: εντός του τμήματος της επένδυσης με τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες θα κοπούν 1257 πολυετή δέντρα(φυτεύονται σταδιακά 1700) με 300€ μας κάνει 377.100€ και βάση κανονισμού εφόσον δε τους επετράπη ή τους εξαίρεσε το Δημ.Συμβούλιο οφείλουν 1257χ2500€ =3.142.500€.Το ίδιο ισχύει και για την μαρίνα Βουλιαγμένης που θα κοπούν 160 πολυετή δέντρα (φυτεύονται σταδιακά 318) και σύμφωνα με τον κανονισμό ΠΡΑΣΙΝΟΥ είναι υπόχρεοι επιβολής του ανάλογου προστίμου.Για το θέμα της κοπής των δέντρων στον Αστέρα η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. το έθεσε άμεσα στο Δημ.Συμβ. με την υποβολή ερωτήματος σχετικά με το αίτημα εξαίρεσης προστίμου από τον Αστέρα και ζήτησε την παραπομπή σε δημόσια συνεδρίαση του Δημ. Συμβ. όπως προβλέπεται.10 η /2021 Τακτική – Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης=https://www.youtube.com/watch?v=UuV_wj-NmHIΡΙΚΙΠ. ΒΒΒ.=>ερώτηση για 1257 Δέντρα που κόβονται στον Αστέρα Βουλιαγμένης = 18:25’ – 20:25’ Δήμαρχος => απάντηση στο σχετικό μας ερώτημα = 1:05:45’ – 1:09:25’Όμως μέσα στον Αύγουστο ζητήθηκε προέγκριση (;)για νέα οικοδομική άδεια [8] για μία διώροφη κατοικία 1.127,34 τ.μ. και κοπή 122 πολυετών δέντρων (φυτεύονται σταδιακά 132). [9] [10] Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ήδη από το 2013 ξεκάθαρα με όλες τις ανακοινώσεις της και τις δυναμικές παρεμβάσεις της (με συγκεντρώσεις , ημερίδες , κινητοποιήσεις στο χώρο του ΑΣΤΕΡΑ κλπ), διατύπωσε τις θέσεις της για αυτή τη προσπάθεια ξεπουλήματος Δημόσιας περιουσίας – αγαθού. Κατέδειξε δημόσια κάθε μεμπτό σημείο αυτής της συμφωνίας και απέδειξε δημόσια το μέγεθος της μόνιμης καταστροφής και της απόλυτης ζημιάς (κοινωνικής-περιβαλλοντικής-πολιτιστικής-οικονομικής), σε παρόντα αλλά κυρίως σε μελλοντικό χρόνο.Η αταλάντευτη διατυπωμένη θέση της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β., που συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο, είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες – αρχαιολογικούς χώρους – δασικές εκτάσεις και κοινόχρηστες υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή της χερσονήσου του Αστέρα, που αποτελούν Δημόσια περιουσία και αγαθά και είναι έξω από κάθε συναλλαγή, αμεταβίβαστα και συνταγματικά κατοχυρωμένα για όλους τους πολίτες.

Όποιος δεν τάσσεται ξεκάθαρα και δεν καταψηφίζει σταθερά σε όλα στα θεσμικά όργανα που μετέχει την τσιμεντοποίηση της χερσονήσου και την καρατόμηση των 1417 πολυετών δέντρων θεωρείται λογικά συμμέτοχος στην υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πολύπαθης χερσονήσου και σε καμία περίπτωση δεν είναι αμέτοχος.Έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένονται επενδύσεις που θα επιφέρουν την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, στο λόφο του ορφανοτροφείου, στην Φασκομηλιά και στις νήσους Φλέβες καθώς και στην πρόταση για καταδυτικό τουρισμό ανοιχτά του κόλπου της Βουλιαγμένης με πόντιση αδρανών πλοίων – αεροπλάνων. Αυτού του είδους η αδηφάγος ανάπτυξη που το κόστος το επωμίζεται ο λαός και τα κέρδη οι μεγαλοπενδυτές δεν μπορεί να εφαρμοστεί τον 21 αιώνα σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών θα αποτελέσει το σημείο σύγκλισης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της περιοχής και η δραστηριοποίηση τους την αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας της.>ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β για ΟΛΗ την ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ του ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & για το ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ = [11]===============ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ[1] . ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014= Scribd[2] . Πρόγραμμα – Δέσμευση της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β για 2019-2023 (12.5.2019) .pdf – Google Drive[3] . ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. : ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (rikipvvv.blogspot.com)[4] . ΒΙΝΤΕΟ = FRANCE 5-ΡΙ.ΚΙ.Π.=ΑΣΤΕΡΑΣ 1ος2015-από το 46′.57”- -)[5] . ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.: ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο ΣτΕ για ΕΣΧΑΔΑ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (rikipvvv.blogspot.com)[6] . ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Δήμου Β.Β.Β.=https://drive.google.com/…/1uc2F8MB3fEZJRhiOMeB…/view…[7] . Οικοδομική Άδεια 53,73τ.μ.=https://drive.google.com/…/1Cc2jA77…/view…[8] . ΓΝΩΜΟΔ. ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΔΕΝΤΡΑ= https://drive.google.com/…/1UQ79R3eGHAjpm2KNKpT…/view…[9] . Οικοδομική Άδεια 1.127,34 τ.μ.= https://drive.google.com/…/1G2G1RN2Hpf2DyrnwZP9…/view…[10]. ΤΟΠΟΓΡ.ΚΟΠΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ Ο.Α. 1.127,34 τ.μ.= https://drive.google.com/…/1x…/view…[11]. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β για ΟΛΗ την ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ του ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (rikipvvv.blogspot.com)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.