Θύμα του τροχαίου στο Δέλτα Φαλήρου η «Δήμητρα της Λέσβου» – Τεράστιες ευθύνες των Αρχών και στοιχεία που «καίνε»




Είχε ενταφιαστεί στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου σαν άτομο αγνώστων στοιχείων – Είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου
Ταυτοποιήθηκε και επισήμως ο Δημήτρης Καλογιάννης, ο 64χρονος απο τη Λέσβο, που είχε εξαφανιστει και υπήρχαν υπόνοιες οτι ήταν το άτομο που ειχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στις 9 Απριλίου στο Παλαιό Φάληρο και είχε ενταφιαστεί ως αγνώστου ταυτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η οικογένεια του 64χρονου διεμφυλικού άνδρα που ήταν γνωστός ως η «Δήμητρα της Σκάλας Συκαμιάς» ενημερώθηκε λίγο μετά τις 20:30 απο το Τμήμα Καλλονής οτι ο δακτυλοσκοπικός έλεγχος έδειξε οτι θύμα του τροχαίου ήταν ο Δημήτρης Καλογιάννης. Η οικογένεια, έχει αναθέσει την υπόθεση στη δικηγόρο κυρία Λίλα Ραγκούση ενώ ως τεχνικός σύμβουλος έχει οριστεί ο ιατροδικαστης κ. Σωκράτης Τσαντίρης.

«Δυστυχώς γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για την αναζήτηση του Δημήτρη Καλογιάννη. Μετά την ενημέρωση της οικογένειας από το ΑΤ Μυτιλήνης ότι η σορός του θύματος του τροχαίου από 9.4 ταυτοποιήθηκε με αποτυπώματα και είναι ο Δημήτρης Καλογιάννης, η οικογένεια είναι συντρτριμμένη και επιθυμεί να τιμήσει τον νεκρό της και να πενθήσει για την απώλεια της. Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας για την ανάδειξη των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών ώστε να μην υπάρξει ξανά άλλος “Δημήτρης”. Έχω καθήκον ως υπερασπίστρια, σε συνεργασία με τον κ. Τσαντίρη, τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας και τον κ. Κουρούκλη από το Silver Alert, να φωτίσουμε κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής» τονίζει στο protothema.gr, η δικηγόρος της οικογένειας του Λίλα Ραγκούση (φωτο αριστερά).

Είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου
Υπενθυμίζεται πως η «Δήμητρα» είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου, με τους συγγενείς και φίλους της να την ψάχνουν αγωνιωδώς χωρίς όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν κάτι. Στις 26 Μαΐου η γραμμή ζωής silver alert ενεργοποίησε το κοινωνικό συναγερμό. Μάλιστα έγιναν 3.752 τηλεφωνικές κλήσεις στον οργανισμό οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.



Μάλιστα πριν την εξαφάνιση είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για μικρό χρονικό διάστημα. Η πορεία της υγείας της βελτιώθηκε προσωρινά και για το λόγο αυτό πήρε εξιτήριο. Στην συνέχεια όμως μεταφέρθηκε στο Δρομοκαίτειο. Εκεί αφού παρέμεινε για δέκα ημέρες και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη της.

Στις 9 Απριλίου φαίνεται ότι έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στο Δέλτα Φαλήρου, τρεις μόλις μέρες μετά την εξαφάνισή της. Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμο Κουρούκλη, οι αρχές ανέμεναν τα αποτέλεσμα του DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε εγκαταλειφθεί σε τροχαίο.

«Λέμε ότι μπορεί να είναι ο Δημήτρης… Από τις 26 Μαΐου 2021, ημέρα της ενεργοποίησης του κοινωνικού συναγερμού μέχρι σήμερα δεχθήκαμε 3.742 κλήσεις αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο αδερφός της «Δήμητρας» της Λέσβου αναγνώρισε τη σορό. Συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος έγραψε στο Facebook: «Το νεκρο απο τη συγκρουση και εγκαταλειψη στο δρομο σωμα, αναγνωριστηκε απο τον αδελφο της. Ο αδελφος της αναγνωρισε νεκρο, το σωμα που δεν αναγνωρισε ποτέ ζωντανο. Δημητρη την ελεγαν, εκαναν μια ζωη λαθος το φυλο. Ολα εγιναν για να αναγνωριστει το φυλο μονο οταν το σωμα παρεδωσε… RIP Δημητρακη».

Το χρονικό των ενεργειών

Στις 29 Μαΐου αποφάσισα, επεσήμανε ο Γεράριμος Κουρούκλης, να στείλουμε μια επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την οποία ζητούσαμε την συνδρομή τους προκειμένου να δοθεί εντολή για να ελεγχθούν τα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας καθόσον συνήθως αυτές αδιαφορούν και πολλές φορές δυστροπούν να συνεργασθούν με την υπηρεσία Silver Alert και αγνοούν τους κοινωνικούς συναγερμούς που κοινοποιούμε σε κάθε εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να χάνουν την ζωή τους άνθρωποι μέσα σε νοσοκομεία την ώρα που οι συγγενείς τους αναζητούν με κοινωνικό συναγερμό ή ακόμη και να ενταφιάζονται ως αγνώστων στοιχείων.

Στις 30 Μαΐου στείλαμε την επιστολή μαζί με την ενημέρωση και την μακέτα με τις πληροφορίες για τον Δημήτρη. Παραλήπτες οι Βασίλης Κικίλιας Υπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης Αναπληρωτής Υπουργός υγείας και Ζωή Ράπτη Υφυπουργός υγείας

Στις 31 Μαΐου 2021 ενημερωθήκαμε με έγγραφο από το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» ότι το αίτημα μας κοινοποιήθηκε στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, στο Γραφείο του Διοικητού και στο ΚΕΠΥΚΑ. Με τη σειρά τους ενημέρωσαν όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες ζήτησαν από τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να αποστείλουν ενημέρωση με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην υπηρεσία Silver Alert.

Την 3η Ιουνίου ενημερωθήκαμε, πρόσθεσε ο κ. Κουρούκλης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής, ζήτησε από τον αδερφό της Δημήτρη να δώσει και δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση με θύμα τροχαίου που έγινε στις 9 Απριλίου στο Δέλτα Φαλήρου. Του επέδειξαν επίσης φωτογραφίες του θύματος από το τροχαίο για να κάνει αναγνώριση. Εμείς εντοπίσαμε δημοσίευμα που αναφερόταν σε τροχαίο με εγκατάλειψη και θύμα ένα πεζό στις 17 Απριλίου. Από το Α.Τ. Καλλονής μας ενημέρωσαν ότι της υπόθεσης επιλαμβάνεται η τροχαία Καλλιθέας Αττικής. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Τροχαία Καλλιθέας μας επιβεβαίωσαν την ημερομηνία του τροχαίου (9 Απριλίου 2021) δεν μας ενημέρωσαν όμως ούτε σε ποιο Νοσοκομείο είναι η σορός από το τροχαίο, ούτε μας έδωσαν άλλες πληροφορίες με τον ισχυρισμό ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία γιατί πρόκειται περί θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη.

Στις 7 Ιουνίου με νέο έγγραφο μας προς το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» ζητάμε να ζητήσει εμφανισθεί το Νοσοκομείο που είχε την σορό όλο αυτό το διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου και επίσης το ΕΚΑΒ να απαντήσει σε ποιο Νοσοκομείο διακόμισε το θύμα του τροχαίου της 9ης Απριλίου.

Η «Δήμητρα» της Λέσβου

Στις 11 Ιουνίου με νέο έγγραφο προς το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» θέτουμε το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν κανένα Νοσοκομείο να μην έχει εμφανισθεί να βεβαιώσει προς το Υπουργείο ότι είχε την σορό του θύματος του τροχαίου; ούτε όμως και το ΕΚΑΒ να ενημερώσει που διακόμισε τον θανάσιμα τραυματία του τροχαίου της 9ης Απριλίου.

Πράγματι, στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου αναφερόταν τα ακόλουθα:

«Την 9-4-2021 και περί ώρα 05:10, επί της Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου, περιοχής Δήμου Π. Φαλήρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα (παράσυρση), κατά το οποίο τραυματίσθηκε θανάσιμα, από διερχόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας πεζός. Ο πεζός, ηλικίας περίπου 65-70 ετών, αναστήματος 1,75μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, με γκρίζα μαλλιά, φορούσε κατά την ώρα του ατυχήματος λευκό κοντό παντελόνι (σορτς) και κοντομάνικη μπλούζα κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων του ανωτέρω παθόντος, να επικοινωνήσει με το Τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας, στα τηλέφωνα 210-9542093 και 210-9542001»

Και το ερώτημα που θέτω, επεσήμανε ο κ. Κουρούκλης, είναι γιατί τα Νοσοκομεία δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά την ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού Silver Alert προκειμένου να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο.

Γιατί χρειάστηκε να ζητήσουμε την συνδρομή της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για να ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας απαντήσουν; αναρωτήθηκε ο κ. Κουρούκλης.

Υπάρχουν πολλών, πολλές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και θα αναζητηθούν κατέληξε ο κ. Κουρούκλης.

Την προανάκριση για το θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη έχει αναλάβει το τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας και όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα του test DNA για να διαπιστωθεί αν το θύμα είναι ή όχι η Δημήτρης Καλογιάννης. Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα/protothema.gr

Ταυτοποιήθηκε η σορός της Δημήτρη Καλογιάννη – Τεράστιες ευθύνες των Αρχών και στοιχεία που «καίνε»

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η εξαφάνιση της Δημήτρη Καλογιάννη, γνωστής και ως «Δήμητρα της Λέσβου»

Ρεπορτάζ: Ολγα Στέφου/in.gr

Από την τροχαία ανακοινωθηκε σήμερα στη δικηγόρο της οικογένειας και το Silver Alert ότι ταυτοποιήθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, οι υπηρεσίες αρνούνται σθεναρά να δώσουν πρόσβαση στην οικογένεια για εξέταση DNA, πράγμα που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η Δημήτρη, όπως αναφέρθηκε, έπεσε θύμα τροχαίου (την άφησαν αιμόφυρτη στην άσφαλτο) πριν δύο μήνες, λίγες ημέρες αφότου έφυγε από το Δρομοκαϊτειο. Η σορός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο στις 9/4 και παρέμεινε εκεί έως τις 18/05, οπότε και μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή. Λόγω της κακής κατάστασης των ψυγείων, η σορός ήταν αλλοιωμένη.

Ωστόσο, η καθυστέρηση της αναγγελίας της εξαφάνισης, σε συνδυασμό με την απόλυτη άρνηση των Αρχών να παραχωρήσουν πληροφορίες και εξέταση DNA στις κοινωνικές υπηρεσίες και την οικογένεια, εγείρει πολύ σημαντικά ερωτήματα.

Ευθύνες της ΓΑΔΑ

Παρόλο που η εξαφάνιση της Δημήτρη δηλώθηκε και από το Δρομοκαΐτειο και από την οικογένεια, η ΓΑΔΑ αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να μπορέσει να βγει silver alert, αφού την χαρακτήριζε δραπέτη.

Με παρέμβαση της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ανακοίνωση βγήκε ενάμιση μήνα μετά το θάνατό της. Έως τότε, το πτώμα είχε καταγραφεί ως «αγνώστων στοιχείων».

Μόλις άνοιξε η υπόθεση της εξαφάνισης κι επομένως άνοιξαν και τα ψυγεία των «αγνώστων στοιχείων» νεκρών, η σορός που μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή στις 18/05 ταυτοποιήθηκε ως η Δημήτρη, ενώ η πληροφορία πως βρέθηκε η σορός της, ανακοινώθηκε στις 31/05, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης και αργότερα από την ημερομηνία που παραδόθηκε η σορός στον ιατροδικαστή.

Τόσο η ΓΑΔΑ, όσο και το εγκληματολογικό όλο αυτό το διάστημα δεν απαντούσαν σε απολύτως κανένα ερώτημα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στοιχεία που δεν… κολλάνε

Η ταφή της σορού έγινε από το Τζάνειο νοσοκομείο μετά το ιατροδικαστικό. Η Δημήτρη αναγνωρίστηκε μεν από τον αδερφό της, αλλά μόνο μέσω φωτογραφιών.

Η σορός που ταυτοποιήθηκε, παραδόθηκε στο ιατροδικαστικό μέρες πριν την εξαφάνιση και ενώ είναι παγειωμένη πρακτική ότι σε κάθε περίπτωση κρατούν δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και dna, τώρα, παρά την παρέμβαση της δικηγόρου, αρνούνται να προχωρήσουν σε εξέταση του δείγματος σε συνεργασία με την οικογένεια.

Πρόκειται για μία φωτογραφική αναγνώριση, μία εξακρίβωση μέσω δακτυλικού αποτυπώματος και μία σορό η οποία έχει ήδη ταφεί.

Η δε τροχαία Καλλιθέας, «καλοπιάνοντας» την οικογένεια, πρότεινε να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας και της εκταφής-μεταφοράς στην Λέσβο.

Δύο μήνες στο ψυγείο και η μεγάλη έρευνα

Η Δημήτρη, η οποία από τη χρόνια κακοποίησή της λόγω της ταυτότητας φύλου της είχε αναπτύξει σοβαρές ψυχικές βλάβες, διέφυγε από τον ακούσιο εγκλεισμό της τον Απρίλιο και σκοτώθηκε στην άσφαλτο μόλις λίγες ημέρες αργότερα.

Όταν πλέον στα τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε η εξαφάνιση, ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων, οι οποίοι διερευνούσαν κάθε σοβαρή μαρτυρία σε Αττική και Εύβοια, συχνά και στις δύο περιοχές την ίδια ημέρα.

Φυσικά, υπήρξαν πολλές αποπροσανατολιστικές μαρτυρίες (όπως ότι η Δημήτρη έχει βρεθεί ή είναι ήδη πίσω στο Δρομοκαΐτειο και μάλιστα δεμένη!), που δυσκόλεψαν σημαντικά το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών και των εθελοντών.

Το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα ήταν ήδη νεκρή, καθιστά απολύτως μακάβρια την ιστορία της εξαφάνισης.

Το επόμενο διάστημα το Silver Alert σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά των υπευθύνων αυτής της τραγωδίας. Θα πρόκειται για μία σημαντική υπόθεση υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.