Θεοδωρίδου: Σταματά το AstraZeneca για τους κάτω των 60




Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερά πτωτική τάση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω των εμβολιασμών.

Προ διμήνου η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος από covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά τον Απρίλιο είχαμε 105 θανάτους ανά εβδομάδα και 77 στην ηλικιακή ομάδα 30 – 59 ετών.



Στην παρούσα φάση η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται να γίνεται 1η δόση με AstraZeneca στους άνω των 60 ετών -ηλικιακή ομάδα στην οποία το όφελος υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κινδύνου

Για τη 2η δόση παραμένει η σύσταση για AstraZeneca, σε όσους έχουν κάνει με αυτό το εμβόλιο την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος: 1,3 περιστατικά θρόμβωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο κάποιοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να θελήσουν να κάνουν με άλλο εμβόλιο τη δεύτερη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει.

Αυτό το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων, πρόσθεσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως το αναζητήσουμε διαφορετική δεύτερη δόση θα οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού χρόνου για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο αριθμός των ακυρώσεων για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca είναι 1,89%, όχι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 1 εκατομμύρια εμβόλια με το AstraZeneca, ενώ ως χθες έχουν ήδη γίνει οι 270.000 δεύτερες δόσεις και δεν έχει αναφερθεί κανέναν περιστατικό όσον αφορά τις δεύτερες δόσεις.

Σε όσους έχουν νοσήσει η σύσταση για μία δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά τη νόσο ισχύει και έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής για όσους έχουν νοσήσει.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμένων.

Πιο αναλυτικά, σήμερα έχουν γίνει περίπου 80.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς.

«Συνολικά έχουν γίνει 6.910.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 4.260.000 έχουν κάνει μία δόση (ποσοστό 40,5%) και περίπου 2.810.000 έχουν κάνει τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27%», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις των εμβολίων
το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τον Ιούνιο αναμένουμε 2.212.000 δόσεις από την Pfizer, τον Ιούλιο περιμένουμε 1.455.000 δόσεις από την ίδια εταιρεία και συνολικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αναμένουμε 4.880.070 δόσεις από την Pfizer.

Όσον αφορά τις παραδόσεις της Johnson & Johnson, αναμένουμε 152.000 δόσεις και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

«Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, ανοίγει η πολατφόρμα των ραντεβού και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-24.

«Την Πέμπτη άνοιξαν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 25-29. Ήδη έχουν κλείσει 93.000 ραντεβού, με το 11% να έχει κάνει ήδη τη μία δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνουμε συνολικά στο 28%», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας: «Τις τελευταίες ημέρες άλλοι 275.000 πολίτες όλων των ηλικιών έχουν κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν».

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε:

«Ισχύει η σύσταση που έδωσε η Επιτροπή και ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου. Τα όρια μπορεί να αλλάξουν στην πορεία, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσοι έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση, θα λάβουν sms με τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Όσοι έχουν ραντεβού για τη 2η δόση, θα κάνουν κανονικά AstraZeneca.

Όσοι έχουν εμφανίσει θρόμβωση/θρομβοπενία, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο».

Για όσους έχουν νοσήσει είπε:

«Η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης. Αν έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία, δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα, έως ότου βρεθεί η φόρμουλα.

Για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να την ακυρώσουν.

Για την ευπαθή ομάδα Α, η σύσταση είναι να κάνουν δύο δόσεις.

Για όσους έχουν κάνει μία δόση στο εξωτερικό, θα μπορούν να κάνουν τη 2η δόση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να επισκεφθούν κάποιο ΚΕΠ με τα δικαιολογητικά του εμβολιασμού και να προγραμματίσουν τη 2η δόση τους.

Για τα άτομα με κινητική αναπηρία, είμαστε στην τελική φάση του σχεδιασμού και με βάση τις παραλαβές του Johnson & Johnson, πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν τέλη του μήνα, ή αρχές Ιουλίου. Θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή. Η αμοιβή των γιατρών θα είναι από το Κράτος. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν. Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.