Ολοκληρώθηκε ο Βοτανικός Κήπος στον Άγιο Δημήτριο




Πρόκειται για την παρέμβαση σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.405 τ.μ., που ήταν αδιαμόρφωτο, χωρίς δένδρα και βλάστηση, μεταξύ των οδών Αγίου Βασιλείου, Αθανασίου Διάκου, Όθωνος και Κολοκοτρώνη.

Ο πανέμορφος Βοτανικός Κήπος μετατρέπει το σημείο αυτό της πόλης σε έναν πνεύμονα πρασίνου, ικανό να αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής και θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης μας, αλλά και για τους κατοίκους και επισκέπτες, όσον αφορά στην κατανόηση του μεσογειακού φυτικού πλούτου.

Το έργο περιλαμβάνει χαμηλού κόστους ήπιες κατασκευές αξιοποιώντας πλήρως τη μορφολογία του οικοπέδου που είναι βασισμένες στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας ένα φιλικό, ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Στο επικλινές έδαφός του υπάρχουν τρία κεντρικά πλατώματα. Στο κεντρικό πλάτωμα έχει σχεδιαστεί με κυβόλιθους χρώματος ώχρα και γκρι, η κίνηση του ήλιου κατά την διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα η διαδρομή από ανατολή σε δύση, στις οριακές ημερομηνίες των ισημεριών και ηλιοστασίων.

Τα φυτά και τα δένδρα που έχουν φυτευτεί προέρχονται από 5 βασικές θεματικές ενότητες φυτών: 🌳 Οπωροφόρα δένδρα ( Prunus sp: Ροδακινιές, βερικοκιές κ.λπ.) 🌹🌼 Ανθώνες ( Rosa sp, τριανταφυλλιές κ.λπ. ) 🌳 Εσπεριδοειδή δένδρα ( Citrus sp: Πορτοκαλιές, λεμονιές κ.λπ.)🌿 Ξυλώδη χλωρίδα Αττικής (Arbutus unedo κουμαριές, Cercis siliquastrum κουτσουπιές, Juniperus oxycedrus κέδροι κ.λπ. )🌱 Φαρμακευτικά -αρωματικά (Salvia fruticosa – φασκομηλιά, Hypericum perforatum – βάλσαμο, Rosmarinus officinalis- δενδρολίβανο, Lavandula stoechas – λεβάντα)



Επιλέχθηκαν τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη για κάθε μια από τις θεματικές ενότητες που θα υπάρχουν στον Βοτανικό Κήπο, αλλά επιπλέον γνώμονας στην επιλογή μεσογειακών και γηγενών φυτών ήταν το γεγονός ότι ο κήπος θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και αισθητικές ανάγκες. 🌿🌿Επιπλέον, η διαμόρφωση του χώρου περιλαμβάνει: 🔸 Διαμορφώσεις πεζοδρομίων και φυτεύσεις σε αυτά, περιφράξεις και εισόδους🔸 Διαδρομές και καθιστικά🔸 Πρόσβαση σε όλο το χώρο για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας 🔸 Χώρους φύτευσης με σύστημα άρδευσης 🔸 Καθιστικούς πάγκους και πίνακες πληροφοριών🔸 Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του βαγονιού που είναι εγκατεστημένο στο χώρο και αποτελεί ιδιοκτησία του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Βασιλείου. Η επιφάνεια του βοτανικού χώρου είναι 2.000 τ.μ.‼️ Σημειώνεται πως στο εσωτερικό του οικοπέδου υπάρχει κτήριο με κύρια όψη επί της οδού Κολοκοτρώνη και η Δημοτική Αρχή έχει δρομολογήσει τις ενέργειες για την αποζημίωση του και κατεδάφιση του ‼️ Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 500.000 ευρώ και συμβασιοποιηθηκε στο ποσό των 212.469 ευρώ, ενώ η συνολική εκτέλεση του έργου έκλεισε με το ποσό των 160.000 ευρώ με ΦΠΑ.🍀🎋 Ο Βοτανικός Κήπος μέσα στον ιστό της πόλης έχει όλες αυτές τις παραμέτρους που τον καθιστούν έναν πολύ όμορφο χώρο συνάντησης της γειτονιάς, σε έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά, τους κατοίκους και τους επισκέπτες για την κατανόηση του μεγάλου φυσικού μεσογειακού πλούτου, με όλες τις ευεργετικές επιδράσεις στη ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη ‼️

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.