Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό




Υπεγράφη πριν από λίγο στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από 7 χρόνια καθυστερήσεων, η μεταβίβαση του Ελληνικού στη Lamda Development, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα. Της Ελένης Μπότα – capital.gr

Με την υπογραφή της σύμβασης καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ καθώς και Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο περνούν κεφάλαια 647 εκατ. ευρώ.

Τη μεταβίβαση των μετοχών της “Ελληνικό Α.Ε.” υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη



Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: “Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο”.

Για “ιστορική μέρα” για τη Lamda, τους μετόχους της και την ίδια τη χώρα, είχε κάνει λόγο προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η διοίκηση της Lamda Development είχε αναφερθεί στα επόμενα βήματα της εβληματικής επένδυσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. 

Έτσι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα βγουν στον αέρα διαγωνισμοί συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ το 2021 και 250 εκατ. ευρώ το 2022) και θα αφορούν έργα υποδομής, διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, αντιπλημμυρικά έργα κλπ. 

Πέρα από τους διαγωνισμούς των έργων υποδομής, σχεδιάζονται και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην έκταση του Ελληνικού, όπως για παράδειγμα οι δύο πύργοι, ο ένας κατοικιών και ο άλλος γραφείων.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου στο Πύργο κατοικιών (Μarina Tower) με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, θα είναι ο πρώτος που θα παρουσιαστεί στις 7 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι στον ουρανοξύστη έχει προβλεφθεί η κατασκευή 250 κατοικιών, ενώ το ενδιαφέρον για την προπώληση κατοικιών είναι τόσο μεγάλο, που η Lamda Development σχεδιάζει επιπλέον 1.000 κατοικίες (από τις 400 συνολικά που προβλεπόταν την πρώτη πενταετία), απευθυνόμενες όπως είπε ο κ. Αθανασίου “στο ευρύ κοινό”. 

Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο πύργος των γραφείων, με την σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει επιλεχθεί ήδη η τελική πρόταση η οποία και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.

Αρχικά στα κτίρια γραφείων η Lamda θα είναι μόνη της ενώ μετά ενδεχομένως “να πάμε σε ένα μεγάλο σχήμα”, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου. 

Στο εμπορικό κομμάτι της επένδυσης και αρχής γενομένης στις 14 Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση της Marina Galleria, του μικρού εμπορικού κέντρου στον Άγιο Κοσμά. 

Βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι το εμπορικό κέντρο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (πιθανότατα θα ονομάζεται Vouliagmenis Mall) το οποίο 0α έχει 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens που έχει η Lamda στο Μαρούσι.

Και τις δύο εμπορικές αναπτύξεις, θα υλοποιήσει μόνη της η Lamda, λόγω και της εμπειρίας που διαθέτει στα εμπορικά κέντρα. 

Στρατηγικές συνεργασίες 

Στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών η Lamda Development έχει προχωρήσει ήδη σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο, ενώ πρόσφατα ο Όμιλος ανακοίνωσε συνεργασία και με τον όμιλο Fourlis για τη δημιουργία retail park στο εμπορικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 30.000 τμ. και συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

“Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και άλλες συνεργασίες, δεδομένου ότι περιμέναμε για τις ανακοινώσεις τη μεταβίβαση των μετοχών”, ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Έτσι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθούν συμφωνίες σε τομείς όπως ο Αθλητισμός (250 στρέμματα αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ακαδημιών αθλητισμού) ​η Εκπαίδευση (η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με τα καλύτερα εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα άλλα και με ιδρύματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση),​ η Υγεία και Ευεξία​. Οι αναπτύξεις αυτές θα αναδείξουν την χώρα και θα ενισχύσουν τον τουρισμό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.