Αποκλειστικό video από την Βουλιαγμένη και την ρύπανση του κόλπου




Ούτε τα προσχήματα δεν τήρησαν για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφού η δημοτική αρχή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου έστειλε εισήγηση στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης για να επιτραπούν κατ’ εξαίρεση οι εργασίες ανακατασκευής της Μαρίνας Βουλιαγμένης.

Δηλαδή τη στιγμή που τη θερινή περίοδο από 1η Ιουλίου έως 31η Αυγούστου, ισχύει υποχρεωτική παύση των οικοδομικών εργασιών για τους πολίτες, ζητήθηκε εξαίρεση για το πιο αμφιλεγόμενο περιβαλλοντικά έργο της πόλης, που εξυπηρετεί το συγκρότημα του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει στις 8 Ιουνίου. Οι αποφάσεις του έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να τις παρακάμψει.

Πως εξηγείται τότε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την προώθηση της συγκεκριμένης απόφασης;



Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοτικό Συμβούλιο.

Αν η απόφαση είναι υπέρ του όπως και αναμένεται, πολιτικά θα είναι πιο εύκολο να περάσει την προνομιακή εξαίρεση υπέρ του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, αφού όσο μεγάλη πλειοψηφία και αν έχει ένας δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιδιώκει και διασφάλιση πολιτικής νομιμοποίησης.

Η κοινοτική σύμβουλος Βουλιαγμένης Θάλεια Ασλανίδου (Λιγούρα) από την αντιπολίτευση, αντέδρασε δημοσιεύοντας την πρόσκληση της συνεδρίασης όπου αναφέρεται η επίμαχη εισήγηση: «Αρνούμαι κατηγορηματικά να συνηγορήσω και καλώ όλους τους κοινοτικούς συμβούλους να πράξουν το ίδιο αν αγαπούν την Βουλιαγμένη. Τουλάχιστον ας αφήσουν τον κόσμο να απολαύσει την θάλασσα το καλοκαίρι. Έλεος.
Ας αντισταθούν μια φορά στις εντολές από άνωθεν αν σέβονται τον εαυτό τους».

Οι πολίτες υπέμειναν με κατανόηση την όχληση που προκλήθηκε από δημόσια έργα επί επτά συνεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της ανακατασκευής της πλατείας Νυμφών, με το σκεπτικό ότι είναι για το καλό της πόλης.

Ποιο καλό της πόλης όμως εξυπηρετεί η μετατροπή της Μαρίνας Βουλιαγμένης σε λιμάνι ώστε να δικαιολογεί την όχληση των λουόμενων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Ο Δημήτρης Τζιώτης στα άρθρά του (δείτε το πιο πρόσφατο εδώ)  έχει περιγράψει πόσο καταστρεπτική είναι για το οικοσύστημα η εργασία των γεωτρύπανων που προσπαθούν να βαθύνουν τον βυθό της Μαρίνας. Με απλά λόγια επισημαίνει την υποβάθμιση που συνεπάγεται για τους κατοίκους, η ανακατασκευή της Μαρίνας: «Το Σάββατο 5 Ιουνίου ξεκινά η παγκόσμια δεκαετία δράσης (2021-2030) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Την ίδια ημέρα, σε αντίθεση με κάθε κριτήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ο Όρμος της Βουλιαγμένης θα είναι γεμάτος ρυμουλκά, γερανούς, βραχοθραύστες, αναρροφητικές πλατφόρμες και βυθοκόρους για να χτιστούν λιμάνια, ελικοδρόμια, εμπορικά κέντρα, πύργοι ελέγχου και υδατοδρόμια για υδροπλάνα. Από την άλλη πλευρά του Λαιμού, η τιμή της ομπρέλας στην παραλία του Αστέρα θα κοστίζει 160 ευρώ».

Είναι ειρωνεία την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Βουλιαγμένης να καλούνται να διευκολύνουν τις συγκεκριμένες εργασίες. Αν ήταν για κάποιο κοινωφελές έργο, π.χ. την ανακαίνιση κτιρίου για ΚΑΠΗ θα είχε νόημα η παραχώρηση της εξαίρεσης.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση αφορά έργο ιδιωτικό και εργασίες ζημιογόνες για το περιβάλλον. Σαν να μην έφτανε αυτό, απαιτούν την επιτάχυνση των εργασιών σε βάρος των λουόμενων που λόγω του θέρους αλλά και της πολύμηνης καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας, νιώθουν μεγαλύτερη την ανάγκη να βρεθούν στη θάλασσα. #ilovevouliagmeni.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.