Άδωνις Γεωργιάδης: Σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να κάνετε βόλτες στο πάρκο του Ελληνικού




Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια «εξαιρετική εβδομάδα» και αναφέρθηκε εκτενώς στο Ελληνικό. Μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μια εξαιρετική εβδομάδα για τη χώρα. Σημερα το απόγευμα υπογράφεται παρουσία του κ. Πρωθυπουργού το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, είναι η γραμμή 4 του Μετρό. Είναι ως έργο μεγαλύτερο και από την Αττική Οδό, ένα τεράστιο έργο. Δουλέψαμε πάρα πού στο υπουργείo Ανάπτυξης μαζί με το υπουργείο Υποδομών καθώς τα χρήματα είναι όλα από το ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο ξεμπλοκάρισμα του μεγαλυτέρου δημοσίου έργου. Την Παρασκευή υπογράφεται στον Άγιο Κοσμά η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Lamda Development. Έτσι θα έχουμε την Τρίτη την υπογραφή για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο και την Παρασκευή την υπογραφή για το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο, όλα αυτά μέσα στην ίδια εβδομάδα για να συμβολίσουμε κιόλας με τον καλύτερο τρόπο τη νέα εποχή που έρχεται για την Ελλάδα που θα είναι εποχή ευημερίας, εποχή με θέσεις εργασίας, εποχή με πρόοδο».

«Το δημόσιο θα εισπράξει τα 300 εκατ.»
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε «Η μεταβίβαση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει τα 300 εκατομμύρια που είναι η πρώτη δόση από τα 900 εκατομμύρια του συνολικού τιμήματος και θα εισπράξει και θα εισπράξει και 340 εκατομμύρια εγγυητική επιστολή. Από εκεί και πέρα η εταιρεία από ότι μας έχει πληροφορήσει λεει ότι εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει τα πρώτα έργα στο Ελληνικό. Ο στόχος είναι η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί την πρώτη τριετία. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια αλλά στα 3 χρόνια θα είναι πλέον εμφανές τι ειναι αυτό το έργο, θα έχει κατασκευαστεί η παραλία, το πάρκο, ο ουρανοξύστης».

«Βόλτες σε μερικούς μήνες»
Ερωτηθείς για το αν θα μπορούμε το 2024 να κάνουμε βόλτα στο πάρκο του Ελληνικού, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Θα μπορείτε πολύ νωρίτερα, σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να κάνετε βόλτες στο πάρκο του Ελληνικού και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι και η παραλία έτοιμη. Ένα πράγμα που ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι στο Ελληνικό θα υπάρχει μια τεράστια παραλία, η μεγαλύτερη στην Αττική πια αμμουδιά με ελεύθερη πρόσβαση. Άρα προστίθεται στο παραλιακό μέτωπο μια μεγάλη αμμουδιά για να μπορούν οι Αθηναίοι να κάνουν το μπάνιο τους, να πίνουν το ποτό τους».



Επιπλέον πρόσθεσε: «Τα έργα που θα παρουσιάσει η Lamda την άλλη εβδομάδα εκεί θα γίνει το μεγαλύτερο mall, θα είναι ένα mall 20% μεγαλύτερο από το Μαρούσι, θα είναι ο ουρανοξύστης, θα είναι η μαρίνα αν δείτε τα σχέδια είναι αριστούργημα, ο κόσμος που θα τα δει θα τα λατρέψει».

«Πολύπλοκο το έργο»
Για το αν περίμενε ότι το έργο του Ελληνικού θα είχε τόσες πολλές δυσκολίες, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Το έργο ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο, το μέγεθος των εκκρεμοτήτων που είχαν απομείνει δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Αρκεί να σας πω ότι εγώ ορκίστηκα στις 9 Ιουλίου υπουργός, στις 10 Ιουλίου μου έδωσε ο Πρωθυπουργός την εντολή να αναλάβω τον γενικό κυβερνητικό συντονισμό για να φτάσουμε σε αυτό το κάνουμε την Παρασκευή και πρέπει να σας πω ότι για να γίνει το έργο αυτό είχαμε να συντονίσουμε 9 διαφορετικά υπουργεία, διάφορους δημόσιους οργανισμούς, τρεις διαφορετικούς δήμους, να κυνηγήσουμε αρκετές αποφάσεις που εκκρεμούσαν στο ΣτΕ, εξώσεις κάποιων που είχαν καταπατήσει χώρους κοκ. Το έργο ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο είχε πάρα πολλές εκκρεμότητες αν θυμάμαι καλά είχαμε μετρήσει στην αρχή 478 μεγάλες εκκρεμότητες, τελικά ήταν μάλλον περισσότερες. Αρκεί να σας πω ότι μέχρι προχθές μετά την ανακοίνωση βγήκε η δικαστική απόφαση για τα αεροπλάνα και ορίστηκε η μέρα του πλειστηριασμού αρχές Ιουλίου για τα αεροπλάνα.

Το λεω γιατί είχαν προσφύγει στο δικαστήριο οι άνθρωποι που ήθελαν να μείνουν τα αεροπλάνα εκεί και χάσανε και το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει πλειστηριασμός. Για να μπορέσει η εταιρεία να τα συντηρήσει και να τα κάνει μουσείο θα πρέπει η εταιρεία να έχει κυριότητα επί των αεροπλάνων. Οι άνθρωποι από το σύλλογο ήθελαν να έχουν αυτοί την κυριότητα αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Επίσης για να καταλάβετε η μεταφορά των αεροσκαφών αυτών από το Ελληνικό πχ σε έναν άλλο χώρο γιατί και εγώ είχα σκεφτεί να τα μεταφέρουμε και να τα πάμε για παράδειγμα στο Τατόι, φέραμε την ΕΑΒ να μας κάνει μελέτη και ξέρετε πόσα λεφτά χρειαζόντουσαν; 1,5 εκατομμύριο για τη μεταφορά, ήταν δυνατόν να δώσουμε 1,5 εκατομμύριο για τη μεταφορά».

Αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια πρόταση πολύ αναλυτική, θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι γιατροί. Εμείς ασφαλώς θέλουμε να ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης γιατί είναι πάρα πολύ καιρός που είναι κλειστά και το να παραμένουν κλειστά ενισχύει και τα κορονοπαρτι. Θέλουμε να δούμε με ποιους όρους θα μπορέσουν τα εστιατόρια να κάνουν έστω και μερική χρήση των εσωτερικών τους χώρων. Η πρόταση μας είναι μέσα στον Ιούλιο να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι υπό όρους και προϋποθέσεις που θα κρίνει η επιτροπή. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε επ’ άπειρο να έχουμε κλειστούς τους εσωτερικούς χώρους γιατί τα καταστήματαπαθαίνουν πολύ μεγάλη ζημιά».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.