Συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχείου Γλυφάδας για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού




Όλος ο κόσμος σήμερα ένας Πόντος! Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Το Δημαρχείο Γλυφάδας φωταγωγήθηκε σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, σε ένδειξη μνήμης και τιμής. Η γενιά μας φέρει τη μεγάλη ευθύνη να επιτύχει τη Δικαίωση. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί εθνικό και ιστορικό χρέος μας αλλά και ηθική υποχρέωση για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τώρα είναι μία ιστορική ευκαιρία. «Σήμερα, είμαστε όλοι Έλληνες του Πόντου. Στη Γλυφάδα μας, φωταγωγήσαμε το Δημαρχείο σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, σε μία πράξη συμβολική, μία πράξη μνήμης και τιμής. Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση του φρικτού εγκλήματος αυτού.

Ευχαριστούμε την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας και τον πρόεδρό της Κυριάκο Τιλγκερίδη για τη διαχρονική ενεργό παρουσία στην πόλη μας και τον διαρκή αγώνα, που όλοι πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθεί», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος παρέστη νωρίτερα και στο μνημείο της Γενοκτονίας που βρίσκεται στο χώρο των γραφείων της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, στην πλατεία Κονίτσης.

Εκεί, τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιο. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Βούλτεψη, η οποία είναι ποντιακής καταγωγής από τη μητέρα της. Παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Σπύρος Δήμου, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσαμπίρας και Μάριος Κασσέρης.



Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» Κυριάκος Τιλγκερίδης, τόνισε: «Η ιστορική ευκαιρία για τη διεθνή και ουσιαστική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν πρέπει να πάει χαμένη. Συμπληρώνονται εφέτος 102 χρόνια από τότε που, στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της τρίτης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 353.000 αθώες ελληνικές ψυχές, είτε σφαγιάστηκαν φρικτά επί τόπου, είτε πέθαναν βασανιστικά στις πορείες θανάτου στα βάθη της Ανατολής. Σήμερα, 102 χρόνια μετά τη θυσία αυτή, οι διεθνείς συνθήκες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ευνοϊκές περισσότερο από ποτέ.

Ο Τζο Μπάϊντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη ρητή αναφορά που έκανε πρόσφατα, αναγνώρισε ουσιαστικά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, άνοιξε το δρόμο και έδωσε μια ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία. Σε εμάς εναπόκειται τώρα η ευθύνη της συνέχισης της προσπάθειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Χρειαζόμαστε ενότητα στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο. Χρειαζόμαστε ένα και μόνο πανελλήνιο, θεσμικό, δευτεροβάθμιο όργανο, του οποίου οι εκπρόσωποι θα εκλέγονται απευθείας από τα χιλιάδες μέλη των ποντιακών πολιτιστικών σωματείων βάσης, για ισχυρότερη και αδιαμφισβήτητη νομιμοποίηση. Απαιτείται οργάνωση και υπευθυνότητα των υφισταμένων θεσμικών μας οργάνων, έξω και πέρα από μικρότητες και προσωπικές επιδιώξεις.

Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πλάνο δράσης από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η αναγνώριση μόνο της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κράτος και μάλιστα 75 ολόκληρα χρόνια μετά την τέλεσή της, δεν αρκεί. Το αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας οφείλει να αναβαθμιστεί σε κυρίαρχο στόχο και επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και να προβάλλεται σε κάθε ευκαιρία. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε την ιστορική ευκαιρία που μας δίδεται σήμερα. Πρέπει να δράσουμε! Και πρέπει να δράσουμε τώρα». Ακολούθησε κατάθεση δύο μόνο στεφάνων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που δεν επιτρέπουν παρουσία κόσμου. Το ένα στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μαζί με την Υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και το άλλο η νέα γενιά της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.