«Δημόσια συγνώμη του Άνω Κάτω στο Καλαμάκι στον Κώστα Χαρίτο για τους προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς»
Σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου, Κώστα Χαρίτου, προέβη μέλος της δημοτικής κίνηση “Άνω Κάτω στο Καλαμάκι” μέσω σχολίων στο facebook:

Ο Κώστας Χαρίτος απάντησε με εξώδικο και η διαχειρίστρια της ομάδας Φίλοι του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι του έστειλε την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Κ. Χαρίτο,

Σας κοινοποιώ την από 14/5/2021 ανάρτησή μου στην σελίδα «Φίλοι του Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» στο Facebook, σχετική και με την από 12/5/2021 εξώδικη όχληση-πρόσκληση και δήλωση, που μου κοινοποιήσατε.“Την 11η Μαΐου 2021, αργά το βράδυ, αναρτήθηκε στην παρούσα σελίδα στο Facebook(Ομάδα δημόσια «ΦΙΛΟΙ του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι») σχόλιο από τρίτο, ως προς εμένα, άτομο, που περιείχε απαράδεκτους και προσβλητικούς ισχυρισμούς, αντίθετους στη δεοντολογία και τους κανόνες, που διέπουν τη σελίδα αυτή. Η εν λόγω ανάρτηση του σχολίου δεν ήταν σε γνώση μου, ούτε άλλωστε υπάρχει διαδικασία προελέγχου των δημοσιεύσεων που γίνονται στον χώρο «φιλοξενίας» της σελίδας, δηλαδή των σχολίων, που ακολουθούν τα εκάστοτε δημοσιεύματα.
Την επομένη ημέρα (12/5/21), ευθύς μόλις διαπίστωσα την ύπαρξη του εν λόγω σχολίου, ως συν-διαχειρίστρια προέβην άμεσα στη διαγραφή του, ενώ ταυτόχρονα ανήρτησα το ακόλουθο, σχετικό με το θέμα, κείμενο: «Παρακαλώ πολύ όλες και όλους για κόσμια και αξιοπρεπή εκφορά λόγου και σχόλια που δεν περιέχουν προσβολές. Τέτοια σχόλια θα σβήνονται όπως και έγινε μόλις τώρα».

Στις 13 Μαΐου 2021, και ενώ είχα ήδη προβεί στις παραπάνω ενέργειες (διαγραφή/ αποδοκιμασία/προτροπή για αποφυγή τέτοιων σχολίων), έλαβα εξώδικη πρόσκληση και δήλωση από τον Κ. Χαρίτο, απευθυντέα σε μένα, που τυγχάνω συν-διαχειρίστρια της σελίδας (και όχι «συντονίστρια» αυτής, όπως τούτο στρεβλώς συγχέεται με άλλη πολιτική ιδιότητά μου), με την οποία μου ζήτησε την -ήδη γενομένη- «ανάκληση» του σχολίου, με τους προσβλητικούς ισχυρισμούς.

Πέραν των όσων αυτονοήτως έπραξα άμεσα και μάλιστα πριν από τη λήψη της εξωδίκου, επισημαίνω ότι ασπάζομαι πλήρως την πάγια και διαχρονική θέση των συλλογικοτήτων που συμμετέχω, ότι είναι απαράδεκτο ο πολιτικός ή οποιοσδήποτε διάλογος να γίνεται με χρήση προσβλητικών εκφράσεων κατά προσώπων (όπως συνέβη με το επίμαχο σχόλιο, που διαγράφηκε) ή κάποιες άλλες φορές, με την απεύθυνση μη αναγκαίων, νομικά, εξωδίκων.

Άλιμος, 14/5/2021″
Ναταλία Σερέτη

Το εξώδικο του Κώστα Χαρίτου:

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έχω εκλεγεί  Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αλίμου και προσφάτως και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.   

Εσείς τυγχάνετε (όπως και δημόσια η ίδια δηλώνετε) συντονίστρια της Δημοτικής Κίνησης Αλίμου «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι». Όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχουμε μεταξύ μας πολιτική διαφωνία, μετά από την προ εξαμήνου, αποχώρηση μου από την ως άνω δημοτική κίνηση.

Την Τρίτη 11/05/2020, περί τις 22:00, προβήκατε σε δημόσια ανάρτηση στην ομάδα με την επωνυμία «Φίλοι του Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» στην διαδικτυακή πλατφόρμα Facebook. Συγκεκριμένα είστε η Διαχειρίστρια της ως άνω ομάδας της οποίας το περιεχόμενο είναι δημόσιο και απευθύνεται σε αόριστο αριθμό ατόμων, χρηστών του Facebook.  

Στην ως άνω ομάδα που τυγχάνετε τόσο Συντονίστρια όσο και Διαχειρίστρια, κάτω από την δική σας ανάρτηση με τίτλο «Να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Χαρίτος»υποβλήθηκαν από έτερο συνδιαχειριστή σας με το ψευδώνυμο « ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ» προσβλητικά και συκοφαντικά σχόλια για την προσωπικότητα μου. Συγκεκριμένα οι χαρακτηρισμοί «θρασύς αρχιμαφιόζος»,  ότι έχω «απειλήσει και εκβιάσει» και « όλοι θα μάθουν για αυτό το λαμόγιο», αποτελούν παράνομες και υπαίτιες συμπεριφορές προσβάλοντας βάναυσα την δημόσια εικόνα μου, τόσο ως δημόσιου προσώπου  Αντιπρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ως επαγγελματία Δικηγόρου Αθηνών.

Κατά το άρθρο 57 ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, επιπλέον δε, κατά το άρθρο 59 ΑΚ, το δικαστήριο με την απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί να καταδικάσει τον υπαίτιο και σε ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του προσβληθέντος και ειδικότερα να τον υποχρεώσει (τον υπαίτιο) σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε ο,τιδήποτε άλλο επιβάλλεται από τις περιστάσεις.

Προστατεύεται έτσι με τα παραπάνω άρθρα η προσωπικότητα και κατ’ επέκταση η αξία του ανθρώπου ως ατομικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος (ΑΠ 1735/2009, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ), αποτελεί δε η προσωπικότητα πλέγμα αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση του προσώπου και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μαζί του.

Τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν μεν αυτοτελή δικαιώματα, αλλά επί μέρους εκδηλώσεις-εκφάνσεις (πλευρές) του ενιαίου δικαιώματος επί της προσωπικότητας, όμως η προσβολή της προσωπικότητας σε σχέση με οποιαδήποτε από τις εκδηλώσεις αυτές συνιστά προσβολή της συνολικής έννοιας της προσωπικότητας.

Τέτοια προστατευόμενα αγαθά είναι, μεταξύ άλλων, η τιμή και η υπόληψη κάθε ανθρώπου, είναι δε τιμή η εκτίμηση που απολαμβάνει το άτομο στην κοινωνία με βάση την ηθική αξία που έχει λόγω της συμμόρφωσής του με τις νομικές και ηθικές του υποχρεώσεις, ενώ υπόληψη είναι η εκτίμηση που απολαμβάνει το άτομο στην κοινωνία με βάση την κοινωνική του αξία συνεπεία των ιδιοτήτων και ικανοτήτων του για την εκπλήρωση των ιδιαίτερων κοινωνικών του έργων ή του επαγγέλματός του.

Στην περίπτωση αυτή η παράνομη και συγχρόνως υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας συνιστά ασφαλώς ειδικότερη μορφή αδικοπραξίας, οπότε συνδυαστικά εφαρμόζονται και οι διατάξεις των άρθρων 914, 919, 920 και 932 ΑΚ, ιδίως για την αποκατάσταση της τυχόν υλικής ζημίας του προσβληθέντος (άρθρο 57 παρ. 2 ΑΚ), ενώ αδιάφορη για το χαρακτήρα της προσβολής ως παράνομης είναι η φύση της διάταξης που ενδέχεται με την προσβολή να παραβιάζεται και η οποία έτσι μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε κλάδο ή τμήμα του δικαίου.

Επειδή, τυγχάνετε τόσο Συντονίστρια της Δημοτικής Κίνησης Αλίμου «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» όσο και Διαχειρίστρια της ομάδας «Φίλοι του Άνω Κάτω στο Καλαμάκι», και έχετε απολυτό έλεγχο, επί των ως άνω προσβλητικών αναρτήσεων.

και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματος μου,

ΣΑΣ  Κ Α Λ Ω μέσα σε προθεσμία δέκα (24) ωρών από την κοινοποίηση σ’ εσάς της παρούσης, ρητά να ανακαλέσετε τις εξυβριστικές εκδηλώσεις με ισχυρισμούς δυσφημιστικούς και συκοφαντικούς, με Δημόσια Ανάρτηση στο μέσο στο οποίο έλαβε χώρα η προσβολή,

άλλως σας  Δ Η Λ Ω Ν Ω ότι θα επιδιώξω δικαστικά την ικανοποίηση των αξιώσεών μου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.