Αθανασίου (Lamda): «Εντός 7 εβδομάδων πιθανόν η μεταβίβαση για το Ελληνικό»




«Εχουν περάσει επτά χρόνια από τον διαγωνισμό, πιστεύουμε ότι σε λιγότερο από επτά εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε την τελική σύμβαση. Η σκυτάλη τώρα έχει περάσει στο υπουργείο Οικονομικών και μας έχουν πεί ότι στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες».

Αυτό ανέφερε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών o διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, προσθέτοντας ότι «με το που θα υπογραφεί η σύμβαση το και θα ανακοινωθεί εκτιμάμε ότι θα αρχίσει ένας χείμαρρος επενδύσεων».

Η εταιρεία σκοπεύει να δημοπρατήσει τα πρώτα έργα αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης.

«Αρα μετά τον Ιούλιο θα δημοπρατηθούν έργα σχεδόν μισού δισ. ευρώ για τις υποδομές και θα ακολουθήσουν κι επιπλέον έργα μισού δισ. ευρώ στο επόμενο πεντάμηνο- εξάμηνο. Ολο αυτό το διάστημα που προετοιμαζόμαστε για τις υπογραφές προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα και για τα έργα. Την ημέρα που θα γίνει η μεταβίβαση μετοχών θα ανακοινώσουμε τρείς συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα δείξουμε τα σχέδια για εμβληματικά κτίρια εντός της έκτασης, την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, ενώ θα πραγματοποιήσουμε και μία επενδυτική ημερίδα για τις κοινοπραξίες που έχουμε ήδη κάνει και θα κάνουμε και προσεχώς αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα του έργου. Αν η μεταβίβαση γίνει τις επόμενες εβδομάδες θα προλάβουμε αυτά τα webinars πριναπό τις διακοπές του καλοκαιριού».



Ως προς τη χρηματοδότηση του έργου, ο επικεφαλής της Lamda ανέφερε ότι αυτή είναι εξασφαλισμένη: «Μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα ελάχιστα έργα παγκοσμίως που, πριν ακόμη αρχίσει, έχουν πλήρη χρηματοδότηση για όλα τα έργα της πρώτης πενταετίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έχουν προηγηθεί, της αύξησης κεφαλαίου, του ομολόγου, των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει. Ακόμη κι αν δεν προχωρούσαμε σε συνεργασίες μέσω των κοινοπραξιών και κάναμε το έργο όλο μόνοι μας έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παρ’ όλ’ αυτά θέλουμε να κάνουμε κοινοπραξίες γιατί αναζητούμε και περαιτέρω εξειδικεύσεις σε τομείς που εμείς δεν έχουμε (σ.σ. όπως για παράδειγμα με την ΤΕΜΕΣ της Costa Navarino για τα ξενοδοχεία).

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα, αν βάλουμε ως ορόσημο ότι τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η μεταβίβαση, τα έργα θα γίνονται από το φθινόπωρο, δύο από τα κτίρια θα αρχίσουν να γίνονται φέτος (το πρώτο είναι το Hellinikon Sales Center και το δεύτερο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες), οι υποδομές. Με ορίζοντα το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η παραλιακή ζώνη, από τη μαρίνα έως τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, επίσης το πάρκο με σημείο εκκίνησης από τη θάλασσα εκεί όπου είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά μέχρι τη Βουλιαγμένης, μεταξύ των σταθμών του μετρο. Από τα 2.000 στρέμματα του πάρκου το 1/3 θα είναι έτοιμο εντός του 2025 κι έχουμε κάνει διαγωνισμό για τη διαμόρφωσή του. Θα είναι 15 φορές σαν μέγεθος ο Εθνικός Κήπος με ποικιλομορφία στο έδαφος, με 45 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και διαδρομών περιπάτου».

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις επίσης θα ολοκληρωθούν εντός του 2023, ενδεχομένως και στο τέλος του 2022, ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες να αθλούνται.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι είναι πολλαπλή η επίδραση του έργου κι εκτός Ελληνικού, όπως ο οικονομικός αντίκτυπος, το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας, ο αντίκτυπος του τουρισμού με 1- 1,5 εκατ. περισσότερους επισκέπτες, πέραν και των πρωτοβουλίων της Lamda όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση για την αναβάθμιση των κολυμβητηρίων στο ΟΑΚΑ.

«Επιπλέον, θέλουμε το Ελληνικό να γίνει ο πρεσβευτής της χώρας σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, με ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά, με υποδομές έξυπνης πόλης», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Πηγή: Στεφανία Σούκη/newmoney.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.