Αντιμετώπιση της υπέρτασης και των επιπλοκών της, στο Metropolitan General




Το Ιατρείο Αρτηριακής Υπέρτασης του Metropolitan General παρέχει διερεύνηση και θεραπεία της υπέρτασης καθώς και έγκαιρη διάγνωση ή και πρόληψη των συνοδών βλαβών. Οι υπεύθυνοι Καρδιολόγοι του ιατρείου Ανδρέας Πιτταράς, Καρδιολόγος-Υπερτασιολόγος, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου George Washington, USA και Μαρία Παπαβασιλείου, Καρδιολόγος- Υπερτασιολόγος ESH (Clinical Hypertension Specialist) είναι εξειδικευμένοι, με πολύχρονη κλινική και ερευνητική εμπειρία.

Τι είναι η υπέρταση;

Υπέρταση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη. Αφορά το ένα τέταρτο του γενικού πληθυσμού, με αύξηση της συχνότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι ένας σιωπηλός και ύπουλος εχθρός αφού δεν έχει κανένα σύμπτωμα και λειτουργεί σαν «τοξικό ομόλογο» στο χαρτοφυλάκιο της υγείας μας. Οι επιπτώσεις της την καθιστούν την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης, σημαντικό ρόλο παίζουν η έγκαιρη διάγνωσή της καθώς και η επιτυχής θεραπεία. Παρά την πληθώρα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που διαθέτουμε στη θεραπευτική φαρέτρα μας, τα τρία τέταρτα των υπερτασικών ατόμων γνωρίζουν την ύπαρξη της υπέρτασης, οι μισοί παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλά δυστυχώς μόνο ο ένας στους τέσσερις ή στην καλύτερη περίπτωση, ο ένας στους τρείς ρυθμίζουν με επιτυχία την αρτηριακή πίεση στα επιθυμητά επίπεδα-στόχους. Δυστυχώς, περίπου 800 εκατομμύρια υπερτασικοί παγκοσμίως παραμένουν αρρύθμιστοι.



Αίτια

Ένα από τα αίτια της αδιάγνωστης υπέρτασης, της καθυστερημένης αντιμετώπισής της, αλλά και της αναποτελεσματικής ρύθμισης των υπερτασικών ασθενών, φαίνεται να είναι η υποβάθμιση εκ μέρους των ιατρών, αλλά και των ασθενών, του ρόλου της ακριβούς και αξιόπιστης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, με τήρηση της σωστής διαδικασίας μέτρησης, αλλά και την επιλογή του κατάλληλου πιστοποιημένου πιεσόμετρου.

Σύγχρονη θεραπεία

Ο κάθε υπερτασικός πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της διαχείρισης της υπέρτασης, γιατί η μισή δουλειά γίνεται στο ιατρείο και η άλλη μισή στο σπίτι.

Η υιοθέτηση των παρακάτω υγιεινοδιαιτητικών, μη φαρμακευτικών μέτρων είναι αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας, αφού βοηθά σε αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής πίεσης που ισοδυναμεί με τη λήψη ενός τουλάχιστον φαρμάκου:

  • αερόβια άσκηση
  • διακοπή αλατιού
  • μείωση σωματικού βάρους
  • περιορισμός υπέρμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος
  • διακοπή καπνίσματος
  • μεσογειακή δίαιτα

Επιπρόσθετα, έχουμε πολλά και καλά φάρμακα για τη ρύθμιση της υπέρτασης και μάλιστα με τη μορφή έτοιμων συνδυασμών δύο ή τριών διαφορετικών φαρμάκων σε ένα χάπι. Με τους έτοιμους συνδυασμούς φαρμάκων βελτιώνεται η συμμόρφωση στη θεραπεία και η ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών.

Η αποτελεσματική θεραπεία της υπέρτασης οδηγεί σε ευεργετική μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθειες που οδηγούν σε τεχνητό νεφρό κ.τ.λ.) και των καρδιαγγειακών θανάτων, αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερτασικών ασθενών.

Η υπέρταση δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, οπότε θα πρέπει να γίνεται σωστή και τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η στενή συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να καρπωθούμε το πλήρες όφελος, με μείωση θανάτων και αναπηριών, καθώς επίσης και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ιατρείο αρτηριακής Υπέρτασης: Λ. Μεσογείων 264, Χολαργός (στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων εντός του Metropolitan General)
Tηλ. για ραντεβού: 210 650 2662

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.