Σε 33χρονη που είχε επιστρέψει από το Ντουμπάι εντοπίσθηκε το δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα


Μια 33χρονη γυναίκα μολύνθηκε από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊου και είναι το δεύτερο κρούσμα του συγκεκριμένου στελέχους που εντοπίζεται στη χώρα μας. Η γυναίκα είχε επιστρέψει στις αρχές του μήνα από το Ντουμπάι με αρνητικό τεστ κορωνοϊού από τη χώρα αναχώρησης. Μετά την επιστροφή της όμως, εμφάνισε συμπτώματα, αλλά δεν χρειάσθηκε να νοσηλευτεί. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι αλλοδαπή που ζει στην Αττική. Η ταυτοποίηση του μεταλλαγμένου στελέχους έγινε στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:


Σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν οι εικόνες από τον Άλιμο – Δηλώσεις Κονδύλη σε Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (VIDEO) – notia.gr
Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Το συγκεκριμένο κρούσμα είναι το δεύτερο της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα. Το πρώτο είχε εντοπισθεί στην Πάτρα,
με τη διαφορά όμως, ότι ο άνθρωπος που είχε μολυνθεί δεν είχε ταξιδιωτικό ιστορικό, αλλά και εκείνος, όπως και η νεαρή γυναίκα στην Αθήνα, δεν χρειάσθηκε νοσηλεία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X