Νέα Σμύρνη: Εύφορο «έδαφος» για δημιουργία οικογένειας




Αν φλερτάρετε με την ιδέα να δημιουργήσετε προσεχώς οικογένεια και θέλετε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις παροχές που δικαιούστε, ίσως θα πρέπει να μετακομίσετε… στη Νέα Σμύρνη (Ιωάννα Φωτιάδη/kathimerini.gr)

Και αυτό γιατί εκεί ο δήμος μόλις συνέστησε το Γραφείο Υποστήριξης Οικογένειας, «στο οποίο εντάσσονται όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής που προσφέρονται στους δημότες – από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ έως τη σχολική κοινωνική υπηρεσία και την τοπική ομάδα προαγωγής ψυχικής υγείας», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Παναγιώτης Γιατζίδης. «Το νέο γραφείο θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των υπηρεσιών μας και θα συμβάλει στην ακόμηα πιο αποτελεσματική λειτουργία τους», συμπληρώνει ο ίδιος. 

«Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση του πλήθους των αναγκών που έχουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας, σε βάθος χρόνου», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του δήμου, δρ Μιχάλης Χρηστάκης, που παρουσίασε προ ημερών το φιλόδοξο σχέδιο της Νέας Σμύρνης στη 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Δήμων Φιλικών προς την Οικογένεια – ένα δίκτυο στο οποίο o δήμος θα κάνει αίτηση για να γίνει δεκτός. Οπως περιγράφει, η ιδέα να δώσει προτεραιότητα στην οικογένεια προέκυψε από την ενασχόλησή του με την ΑΣΠΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας), μέσω της οποίας απέκτησε ολοκληρωμένη εικόνα των σύγχρονων αναγκών. «Συζητούσα με τον δήμαρχο της πόλης, Σταύρο Τζουλάκη, προκειμένου να χαράξουμε την πολιτική των επόμενων ετών», λέει, «σκεφτόμασταν τότε την προοπτική αύξησης των παιδικών σταθμών, όμως κοιτώντας τα στατικά, διαπιστώσαμε ότι αυτό που θα χρειαστούμε προσεχώς είναι περισσότερες μονάδες για ηλικιωμένους, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των Νεοσμυρνιωτών αυξάνεται ραγδαία». Οι αριθμοί προδίδουν το δημογραφικό πρόβλημα. «Οι γεννήσεις που καταγράφηκαν στο ληξιαρχείο μας το 2016 ήταν 671 και το 2020 μόλις 350», προσθέτει, «φυσικά, αυτή είναι η τάση σε όλη την Ευρώπη». 

Οι ενδιαφερόμενοι θα είναι ήδη ενήμεροι για τη νέα υπηρεσία. «Η πληροφορία θα έχει φτάσει ήδη σε εκείνους είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω έντυπου υλικού», διευκρινίζει ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, διευθυντής της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Επισημαίνεται ότι στις λίστες των δικαιούχων στο κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο και οδοντιατρείο της πόλης είναι ήδη εγγεγραμμένοι 2.500 άνθρωποι. «Το διάστημα της πανδημίας τα αιτήματα έχουν αυξηθεί», προσθέτει ο κ. Ιωακειμίδης. 



«Αν έρθει, λοιπόν, στο νέο γραφείο ένας πατέρας με δύο παιδιά Δημοτικού, θα τον κατατοπίσουμε για τις παροχές της σχολικής κοινωνικής υπηρεσίας, που περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη αλλά και οικονομική, καθώς έχουμε καθιερώσει τη χορήγηση σχολικού δεκατιανού στα παιδιά οικογενειών που έχουν οικονομική ανάγκη». Το ζητούμενο είναι να μάθει ο δημότης το εύρος των επιλογών που έχει και να νιώσει ότι έχει ένα σύμμαχο στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. «Η οικογένεια του Δήμου Νέας Σμύρνης αγκαλιάζει έτσι την οικογένεια», υπογραμμίζει ο δήμαρχος, Σταύρος Τζουλάκης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.