Καρκίνος των όρχεων: Ο συχνότερος εχθρός των νέων ανδρών




Κάθε μία ώρα, κάπου στον κόσμο, ένας νέος άντρας διαγιγνώσκεται με καρκίνο του όρχι και κάθε μέρα μια ζωή χάνεται από την ίδια αιτία.

Ο Απρίλιος είναι παγκόσμια ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του όρχι. Δυστυχώς στη χώρα μας η ενημέρωση για αυτό το είδος καρκίνου είναι ελλιπής. Το θέμα θεωρείται ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων, παρόλο που αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στους νέους άνδρες.

Ο καρκίνος του όρχι είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και τους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών, επισημαίνει ο Ιωάννης Μπουζαλάς Ουρολόγος – Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης Metropolitan General.

Θεωρείται σήμερα η πλέον θεραπεύσιμη μορφή κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος και τα ποσοστά επιβίωσης στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%.



✔️ Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση είναι η ανώδυνη διόγκωση του όρχι, την οποία ο ασθενής διαπιστώνει συνήθως μόνος του ή ανακαλύπτεται από την ερωτική του σύντροφο.
✔️ Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι απλή και συστήνεται να γίνεται μία φορά το μήνα στους νέους άνδρες.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του όρχι;

Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες συγγενείς ή επίκτητοι, όπως κακώσεις και τραύματα στην περιοχή, επανειλημμένες λοιμώξεις, έκθεση σε διάφορες ουσίες κ.ά., ωστόσο η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχι.
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα αγόρια με κρυψορχία έχουν 3-15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του όρχι.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου όρχι
  • Ιστορικό καρκίνου στον αντίπλευρο όρχι
  • Λευκοί και ψηλοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του όρχι

Η αυτοεξέταση των όρχεων (testicular self exam) είναι απλή και συστήνεται να γίνεται μία φορά τον μήνα στους νέους άνδρες.
Η καλύτερη στιγμή για την αυτοεξέταση των όρχεων είναι αμέσως μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Το δέρμα του οσχέου τότε είναι πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα. Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κάθε όρχις εξετάζεται ξεχωριστά και σε σύγκριση με τον άλλο. Ο άνδρας τοποθετεί τους αντίχειρες του στην πρόσθια επιφάνεια του όρχι, υποστηρίζοντάς τον με τους δείκτες και τα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών. Κάθε όρχις περιστρέφεται ήπια ανάμεσα στα δάκτυλα και τους αντίχειρες. Προσεκτικά ελέγχεται για εξογκώματα, σκληρότητα ή πάχος, σε σύγκριση με τον άλλο όρχι.

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Σκληρές μάζες
  • Στρογγυλές μάζες
  • Αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στη σύσταση

Επίσης αν γίνει αντιληπτό οποιοδήποτε σύμπτωμα (πόνος, διόγκωση, σκληρία, αίσθημα βάρους) επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη σε ουρολόγο.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η μηνιαία αυτοεξέταση. O καρκίνος του όρχι προλαμβάνεται και όταν προλαμβάνεται, θεραπεύεται με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ενημερώσου, αυτοεξετάσου, πρόλαβε!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.