Ηλιούπολη: Τώρα είναι η ώρα για την αναγέννηση της Πικροδάφνης (VIDEO)




*Του Θάνου Κατσώνη

Στην χθεσινή Σαββατιάτικη πρωινή βόλτα με το ψιλόβροχο, η κάμερα μου έπιασε το «ποτάμι» της Ηλιούπολης και τον μικρό καταρράκτη του.Ίσως είναι μια μικρή έκπληξη για κάποιους, αλλά όχι για μας, που όλο τον χρόνο ακούμε το τρεχούμενο νερό, που έρχεται από τον Υμηττό και συνεχίζει το ταξίδι του μέσα από Άγιο Δημήτριο, Παλαιό Φάληρο και Άλιμο, για να καταλήξει στην θάλασσα στο Έδεμ. Εμείς ξυπνάμε το πρωί, αυτή την εποχή με τα κελαϊδίσματα των αποδημητικών κοτσυφιών αλλά και των – μόνιμων κατοίκων – κυρίαρχων πράσινων παπαγάλων, που όταν κάνουν τις πρωινές τους πτήσεις κανένα άλλο πετούμενο δεν τολμάει να ξεμυτίσει και τα βράδια μας συντροφεύει το κάλεσμα του μοναχικού γκιώνη, που έχει τη φωλιά του εδώ κοντά.

Η περιοχή της Πικροδάφνης χρειάζεται την προσοχή μας ειδικά τώρα, μετά την τελευταία κακοκαιρία, που κατέστρεψε δεκάδες δέντρα και κλαδιά. Για πρώτη φορά όμως στην ιστορία της πόλης υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει εδώ – ίσως για πρώτη φορά στην Αττική – η εφαρμογή των αρχών της Φυσικής Μηχανικής, του Bioengineering και να αναδειχθεί το ρέμα και η παραρεμάτια περιοχή σε έναν πραγματικό παράδεισο για μας που κατοικούμε εδώ και τους επισκέπτες του.

Τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να ξεκινήσει η απελευθέρωση του ρέματος από τις λίγες αλλά υπαρκτές «μουλωχτές επεκτάσεις», που παραβιάζουν τους νόμους της Φύσης και των ανθρώπων, για λίγα παραπάνω τετραγωνικά πίσω αυλής, στάθμευσης ή πρόσβασης. Τώρα είναι η στιγμή για την στήριξη των πρανών στα 300 μέτρα ανοιχτού ρέματος, από το γεφυράκι έως την παιδική χαρά της Τζαβέλα λίγο πριν την Λεωφόρο βουλιαγμένης, με φυσικά υλικά και όχι μπετά ή συρματοκιβώτια με πέτρες και για την απελευθέρωση της ροής του νερού από μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια, που έφερε ο χρόνος και οι άστοχες επεμβάσεις στο παρελθόν.



Τώρα είναι η στιγμή για την αποκατάσταση της παλαιάς κοίτης και της ζημιάς που έγινε παλιότερα με την μετατροπή των περίπου 400 μέτρων, από την παιδική χαρά της οδού Πανταζή μέχρι σχεδόν στο γεφυράκι, ενός φυσικού ρέματος σε έναν ανοιχτό οχετό με μπετονένια τοιχία, που ντύθηκαν με πέτρα για να εξυπηρετηθεί η τότε αντίληψη για «εμφάνιση και καθαριότητα», που ενέπνεε ακόμα και τους τότε προοδευτικούς δημάρχους…

Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να αλλάξει σωστά και οριστικά, όλη η περιοχή γιατί αυτή η δημοτική αρχή φαίνεται ότι έχει και άποψη και θέληση για την αναγέννηση του ρέματος της Πικροδάφνης με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον και την ανάδειξή του σε ένα πρότυπο φυσικό μικρό ποταμάκι, στολίδι της πόλης και την μετατροπή της παραρεμάτιας περιοχής σε φιλόξενο πράσινο χώρο ανάπαυσης και περιπάτου, με μικρές ήπιες επεμβάσεις. Ο Θάνος Κατσώνης είναι Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου / Υπεύθυνος Επικοινωνίας Δήμου Ηλιούπολης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.