Aυτά είναι τα ποσοστά ανοσίας των 4 εμβολίων μετά την 1η δόση




Στο 89% το Pfizer/BionTech, 14 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό – Στο 92% το Moderna για το ίδιο διάστημα – Στο 70% μετά από 21 ημέρες το AstraZeneca – Στο 85% μετά από 28 ημέρες το Johnson & Johnson

Στον «πονοκέφαλο» ειδικών και κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας προστίθενται ανεπιθύμητες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, αναμενόμενες ωστόσο για τους επιστήμονες που μέσα από ανατροπές και επαληθεύσεις εργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έτσι, η αναστολή των εμβολιασμών έναντι της COVID-19 με το σκεύασμα της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσαν σήμερα, γίνεται ένα ακόμη λιθαράκι στο τείχος δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στο ισχυρό όπλο που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την περιπέτεια της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από τις απαρχές της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα ήδη, η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η υφιστάμενη επιστημονική τεχνογνωσία, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, το τεράστιο μέγεθος της χρηματοδότησης και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών, οδήγησαν στην τάχιστη παρασκευή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων.



Υψηλή προστασία από τον ιό από την πρώτη κιόλας δόση

Τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες είναι δηλωτικά της υψηλής προστασίας που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι της νόσου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 από την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα:

Pfizer/BioNTech∙ ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνει το αποτέλεσμα της συνεργασίας της βιο-φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μία ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, το mRNA εμβόλιό τους, επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση– για την οποία μεσολαβούν τρεις εβδομάδες- η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91.3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95.3% έναντι της σοβαρής.

Moderna∙ τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου έναντι της COVID-19 στο 92% 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση, ενώ 14 ημέρες από τη δεύτερη, έπειτα από το «χρονικό» παράθυρο 28 ημερών, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η προστασία 6 μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

AstraZeneca∙ στο 70% ανέρχεται η ανοσία τρεις εβδομάδες από την πρώτη κιόλας δόση με το πολυσηζητημένο βρετανο-σουηδικό εμβόλιο κατά της νόσου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 –περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή με την κωδικοποιημένη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού–, με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας να αναφέρουν ότι 15 ημέρες μετά τη 2η δόση –για την οποία μεσολαβούν 12 εβδομάδες-, επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Johnson & Johnson∙ η προστασία από το μονοδοσικό εμβόλιο -περιέχει άλλον τύπο αδενοϊού από της AstraZenca- αρχίζει μετά από 14 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVDI-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου. Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.