Το στρογγυλό κτίριο του Φλοίσβου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παλαιότερα του Παλαιού Φαλήρου




Πρόκειται για το μοναδικό κτίριο της ακτής του Παλαιού Φαλήρου που βρίσκεται κάτω από την παραλιακή οδό. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πότε δημιουργήθηκε, αλλά εκτιμάται ότι χτίστηκε μεταξύ 1885 και 1895. Κατά τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία.

Γύρω στο 1900 λειτούργησε ως «κοσμικόν κέντρον» της εποχής, από τα πρώτα της ευρύτερης περιοχής, με την επωνυμία «Luna Park Platon». Το παλιό τραμ τερμάτιζε ακριβώς πάνω από το κέντρο και μετέφερε τους Αθηναίους εκεί για να πάρουν τον αέρα τους και να διασκεδάσουν. Στην εξέδρα έπαιζαν ορχήστρες και γίνονταν χοροί.

Δημοσιεύτηκε από Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Την περίοδο 1926-1940, το κτίριο-σύμβολο του Παλαιού Φαλήρου εκμισθώθηκε και μετονομάσθηκε σε «Φλοίσβος». Ο ιδιοκτήτης του, Ευάγγελος Μαρσέλλος, άλλαξε την όψη του κτιρίου σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, κάνοντάς το πιο μοντέρνο και προσαρμόζοντάς το στα δεδομένα του 1920-1930. Το παραθαλάσσιο κτίριο πήρε το όνομα «Φλοίσβος», που σημαίνει ελαφρύς ήχος από μικρά κύματα που χτυπούν στην ακτή. Το ίδιο όνομα είχαν και πολλά άλλα παραλιακά καταστήματα και σημεία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Δεκαετία του 1920. Παλαιό Φάληρο.Φλοίσβος. Δεξιά, βλέπουμε το κτίριο σύμβολο του Παλαιού Φαλήρου, είναι ένα από τα…



Δημοσιεύτηκε από Η Αθήνα από τον 19ο αιώνα / Athens photo gallery στις Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Από το 1950 μέχρι το 1968, ο «Φλοίσβος» λειτούργησε ως εστιατόριο και κέντρο διασκέδασης, όπου εμφανίζονταν μεγάλα ονόματα του ελαφρού και τότε μοντέρνου τραγουδιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κτίριο είχε γίνει πόλος έλξης. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι βρισκόταν σε ειδυλλιακή περιοχή, αλλά και το ότι ακολουθούσε τις τελευταίες λέξεις της μόδας στη διακόσμηση, στα τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.

Το κτίριο – σύμβολο του Παλαιού Φαλήρου είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της περιοχής / Φωτογραφία: Shutterstock

Κι έπειτα, ήρθαν τα 90s. Ο «Φλοίσβος» αναγεννήθηκε. Κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, λειτούργησε ως club cafe και εστιατόριο με την επωνυμία «Θέατρο – Φλοίσβος», σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το κτίριο τώρα συντηρούνταν καλά και απέκτησε όμορφη διακόσμηση τόσο στο εσωτερικό -στο στρογγυλό ταβάνι του ισογείου φτιάχτηκε μια μπαρόκ οροφογραφία- όσο και στο εξωτερικό του, δηλαδή στην αυλή του. Το μαγαζί έκανε πλέον θραύση. Πλέον, τις Κυριακές το μεσημέρι διοργανώνονταν πάρτι και ο κόσμος που συγκεντρωνόταν λέγεται πως ήταν τόσος πολύς, που δεν χωρούσε στο κτίριο!

Η νέα χιλιετία, όμως, επιφύλασσε άλλη μοίρα για τον ιστορικό «Φλοίσβο». Μεταξύ 2000-2005, περνούν σιγά-σιγά οι δόξες του club και το κτίριο -λόγω παραπόνων ότι ενοχλούνταν οι κάτοικοι των απέναντι πολυκατοικιών- καταλήγει να χρησιμοποιείται ως πιο «χαλαρό» μπαρ και εστιατόριο, ενώ πωλήθηκε στον Όμιλο Καστελόριζο. Το 2005, μετά από ενέργειες του δήμου Παλαιού Φαλήρου, το κτίριο καταχωρείται στην ιδιοκτησία του. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το κτίριο έγινε εκθεσιακός χώρος και Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.

Ο «Φλοίσβος» αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Παλαιού Φαλήρου, καθώς έχει φιλοξενήσει πλειάδα πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, καθιερώνοντας το ιστορικό ακίνητο ως διαχρονικό σημείο αναφοράς του Φαλήρου αλλά και γενικότερα της Νότιας Αθήνας, ενώ λόγω της προνομιακής του θέσης συνεχή είναι τα αιτήματα καλλιτεχνών, επιστημόνων, ομίλων και συλλόγων για παραχώρηση προκειμένου να παρουσιάσουν στο κοινό το έργο τους και τις δημιουργίες τους.

Πηγή: iefimerida.gr (Με πληροφορίες από το neoclassicalgreece.blogspot)


Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.