Τι πρέπει να γνωρίζω για τις κλειδαριές ασφαλείας;




Οι κλειδαριές ασφαλείας είναι οι πλέον διαδεδομένες κλειδαριές και οι μόνες που μπορούν να προσφέρουν σιγουριά καθώς είναι πιο δύσκολο να τις διαρρήξει κάποιος επίδοξος ληστής.

Συμβουλές από τον κλειδαρά Γλυφάδας και Βούλας Σπανό, τον καλύτερο κλειδαρά των νοτίων προαστίων.

Πως όμως διαλέγουμε τη σωστή κλειδαριά ασφαλείας που ταιριάζει καλύτερα στη δική μας πόρτα και πληροί τις απαιτήσεις μας;
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε κλειδαριές ασφαλείας:

Οι κλειδαριές ασφαλείας νέου τύπου είναι οι πιο σύγχρονες κλειδαριές προσφέροντας έξτρα ασφάλεια σε σχέση με τις κλειδαριές ασφαλείας παλαιού τύπου (κλειδαριές που έχουν εγκατασταθεί πριν το 2010). Διαχωρίζονται σε κλειδαριές ασφαλείας με πλαστικό και με ατσάλινο κύλινδρο.



Κλειδαριές ασφαλείας νέας γενιάς με πλαστικό κύλινδρο

Οι κλειδαριές αυτές λειτουργούν με ρομποτικό αφαλό ο οποίος λειτουργεί μηχανικά με μπίλια και χρονοδίσκους. Για να ξεκλειδώσει η κλειδαριά, το κλειδί δίνει εντολή στους χρονοδίσκους για να περιστραφούν, έτσι μόνο ένα κλειδί μπορεί να ξεκλειδώσει τη συγκεκριμένη κλειδαριά. Η κατασκευή της δεν περιλαμβάνει καθόλου ελατήρια, το οποίο την καθιστά ακόμα πιο ασφαλή.
Για να φτιαχτεί αντικλείδι για τέτοιου τύπου κλειδαριά χρειάζεται η προσκόμιση της κάρτας ιδιοκτησίας. Την κάρτα ιδιοκτησίας παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης με την εγκατάσταση της κλειδαριάς.

Κλειδαριές ασφαλείας νέας γενιάς με ατσάλινο κύλινδρο

Οι κλειδαριές αυτές είναι ότι πιο εξελιγμένο στο χώρο, καθιστώντας τες ως τη πιο σίγουρη και ασφαλή επιλογή. Είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις κλειδαριές που έχουν πλαστικό κύλινδρο. Αλλά λόγω του ατσαλιού είναι πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστούν, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια.
Διαθέτουν σύστημα defender που δεν επιτρέπει το σπάσιμο των κυλίνδρων ή τη διάνοιξη τρύπας στο εσωτερικό της κλειδαριάς. Σε περίπτωση προσπάθειας διάρρηξης του μηχανισμού της κλειδαριάς μπλοκάρονται ο αφαλός και οι πύροι.

Πόσο καλή όμως είναι η κλειδαριά ασφαλείας που έχετε επιλέξει;

Οι κλειδαριές ασφαλείας νέα γενιάς βαθμολογούνται με το σύστημα ANSI (American National Standards Institute).
Το σύστημα αυτό έχει τρεις κλίμακες που κατατάσσει τις κλειδαριές ανάλογα με την αντοχή τους και την ποιότητά τους.

Κλειδαριές Βαθμού 1 : οι πιο ασφαλείς κλειδαριές
Οι κλειδαριές που κατατάσσονται σε αυτή τη κατηγορία είναι οι πιο ασφαλείς κλειδαριές και αυτές που είναι πιο δύσκολές να διαρρηχθούν.
Έχουν τη μεγαλύτερη αντοχή στις προσκρούσεις αντέχοντας 800.000 κύκλους, 6 προσκρούσεις (ο έλεγχος των προσκρούσεων σε αυτές τις κλειδαριές γίνεται με σφυρί) και βάρος έως και 163 kg!

Κλειδαριές Βαθμού 2 : καλές κλειδαριές ασφαλείας
Σε αυτή τη κατηγορία κατατάσσονται οι πιο διαδεδομένες εμπορικές κλειδαριές. Μπορεί να μην είναι η πιο ασφαλής επιλογή αλλά μπορούν να προσφέρουν μία αρκετά καλή προστασία.
Οι κλειδαριές βαθμού 2 μπορούν να αντέξουν 400.000 κύκλους, 4 προσκρούσεις (ο έλεγχος των προσκρούσεων σε αυτές τις κλειδαριές γίνεται με σφυρί) και βάρος έως και 113 kg.

Κλειδαριές Βαθμού 3 : μέτριες κλειδαριές ασφαλείας
Οι κλειδαριές που κατατάσσονται σε αυτή τη κατηγορία είναι πιο εύκολο να παραβιαστούν. Προσφέρουν λιγότερη ασφάλεια σε σχέση με τις προηγούμενες. Είναι πιο φθηνές αλλά έχουν πιο μικρές αντοχές.
Οι κλειδαριές βαθμού 3 μπορούν να αντέξουν 200.000 κύκλους, 2 προσκρούσεις (ο έλεγχος των προσκρούσεων σε αυτές τις κλειδαριές γίνεται με σφυρί) και βάρος έως και 68 kg.

Σαφώς και οι κλειδαριές ασφαλείας αν δεν εγκατασταθούν σε ανάλογη πόρτα ασφαλείας δεν μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια. Γι’ αυτό πριν επενδύσετε σε μία κλειδαριά ασφαλείας, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τη γνώμη ενός ειδικού. Ο ειδικός θα σας συμβουλέψει ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας.

Συμβουλές για τις κλειδαριές ασφαλείας νέου τύπου:

  1. Ποτέ μην λαδώνετε την κλειδαριά. Μπορεί αρχικά να φανεί ότι το λάδι βοηθάει, αλλά εν τέλη μαζεύει σκουπιδάκια που δρουν συσσωρευτηκά και θα καταλήξουν να μπλοκάρουν τη κλειδαριά.
  2. Κλειδώνετε ακόμα και όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Οι επίδοξοι ληστές συνήθως μπαίνουν από ανοιχτή πόρτα. Μην τους διευκολύνετε. Κλειδώνετε ακόμα και όταν είστε μέσα στο σπίτι. Πολύ συχνά πολλοί αμελούν να κλειδώσουν το σπίτι όταν βγαίνουν για να ‘’πεταχτούν 2 λεπτά στο περίπτερο’’ , μην ξεχνάτε ότι τόσο χρειάζεται για να παραβιάσει κάποιος ληστής το σπίτι σας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.