Μπορούν τα Ιδιαίτερα Μαθήματα να Γίνουν Βασική Απασχόληση για τους Εκπαιδευτικούς;




Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς και μαθητές αναζητούν καταρτισμένους, ιδιώτες εκπαιδευτικούς για ιδιαίτερα μαθήματα, τόσο για την ενίσχυση των σχολικών επιδόσεων όσο και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, πληροφορικής κ.ά. Υπολογίζεται πως πάνω από 200.000 μαθητές της μέσης εκπαίδευσης αλλά και ενήλικες κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα κάθε χρόνο. Αυτή η αυξημένη ζήτηση για πρόσθετη διδακτική στήριξη έχει δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες για ένα μεγάλο κομμάτι αποφοίτων καθηγητικών και όχι μόνο σχολών και έχει καταστήσει σαφές πως τα ιδιαίτερα μαθήματα μπορούν πλέον να γίνουν βασική απασχόληση για τους εκπαιδευτικούς.

Πέρα όμως από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά, τα ιδιαίτερα μαθήματα αποτελούν μια επαγγελματική επιλογή που παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα παρέχουν ευελιξία

Ως καθηγητής έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποιες μέρες και ώρες επιθυμείς να εργαστείς, σε ποιο χώρο και με ποια ηλικία μαθητών. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις να δέχεσαι μαθητές στο χώρο σου, να πηγαίνεις στο χώρο του μαθητή ή να κάνεις διαδικτυακά μαθήματα. Μπορείς, επίσης, να ορίσεις αν θα δουλεύεις πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα, αν θα αναλαμβάνεις ενήλικες ή παιδιά και αν θα δουλεύεις το μοντέλο «ένας προς έναν» ή με μικρά group.



Με τα ιδιαίτερα μαθήματα γίνεσαι ανεξάρτητος!

Κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα είσαι ουσιαστικά «αφεντικό του εαυτού σου».  Δεν έχεις διευθυντή ή προϊστάμενο, ο οποίος να σου υποδεικνύει τον τρόπο που θα δουλέψεις, τις ώρες που θα διαθέσεις, τους στόχους που θα πρεπει να επιτύχεις. Είσαι ανεξάρτητος! Η δουλειά σου και η αποδοτικότητά σου φαίνονται μέσα από τη σωστή συνεργασία, τη σχέση που αναπτύσσεις με τους μαθητές σου και τα αποτελέσματα στις δικές τους επιδόσεις.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα σου εξασφαλίζουν υψηλότερες αμοιβές

Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι (και πρέπει να είναι) καλύτερα αμοιβόμενα.  Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2019, το προβλεπόμενο μεικτό ωρομίσθιο ενός καθηγητή σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών ξεκινάει από 7,43 € σε αντίθεση με αυτό του ιδιαίτερου μαθήματος, που διαμορφώνεται από τον καθηγητή, μπορεί να αλλάζει από μαθητή σε μαθητή και να αυξάνεται με βάση κριτήρια που θέτει ο ίδιος.

Ενδεικτικά, οι τιμές των ιδιαιτέρων μαθημάτων στη χώρα μας ξεκινούν από τα 10€ και μπορρεί να φτάσουν έως και τα 25€ ανά διδακτική ώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που αποκλίνουν από αυτό το εύρος, ανάλογα με την εμπειρία του εκπαιδευτικού, το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, την εξειδίκευση και το βαθμό δυσκολίας του αντικειμένου. Έτσι, θα μπορούσαμε ως παράδειγμα να πούμε ότι ένας καθηγητής Αγγλικών, ο οποίος αμοίβεται με 15 €/ώρα και διδάσκει 5 ώρες/ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή, κερδίζει 1500 € / μήνα.

Εξελίσσεσαι ως εκπαιδευτικός

Τα ιδιαίτερα μαθήματα  σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα το μαθητή σου, να κατανοήσεις τις ανάγκες του και να προσαρμόσεις τη διδασκαλία σου αναλόγως. Η μαθητοκεντρική διδασκαλία αποτελεί πρόκληση για τον εκπαιδευτικό, δεδομένου ότι καλείσαι να υιοθετήσεις διαφορετικές διδακτικές μεθόδους, ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ του μαθητή σου. Καθώς η προσοχή σου είναι επικεντρωμένη σε έναν μαθητή, αντιλαμβάνεσαι πιο άμεσα το όποιο πρόβλημα και μπορείς να το αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά. Έτσι, σταδιακά βελτιώνεις όχι μόνο το επίπεδο του μαθητή αλλά και τον τρόπο διδασκαλίας σου και έτσι εξελίσσεσαι ως εκπαιδευτικός.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα σου επιτρέπουν να είσαι επιλεκτικός

Ως καθηγητής ή δάσκαλος ιδιαιτέρων μαθημάτων μπορείς να διαμορφώσεις το μαθητολόγιό σου όπως εσύ θέλεις. Ως προς το προφίλ των μαθητών, μπορείς να επικεντρωθείς για παράδειγμα στους μαθητές που προετοιμάζονται για συγκεκριμένες εξετάσεις και πιστοποιήσεις, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, μαθητές ΕΠΑΛ, φοιτητές κτλ. Επιπρόσθετα, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το πού και το πώς θα γίνονται τα μαθήματα (στο σπίτι, στο γραφείο, online κλπ) αλλά και το πότε, σε συνεννόηση πάντοτε με τους μαθητές.

Πώς να βρεις μαθητές για ιδιαίτερα μαθήματα

Βέβαια, για να απολαμβάνεις όλα τα παραπάνω «προνόμια» ως καθηγητής ιδιαιτέρων μαθημάτων, χρειάζεσαι πρώτα να εξασφαλίσεις ένα σταθερό μαθητολόγιο με δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης τυχόν κενών που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.  Η πλατφόρμα ιδιαιτέρων μαθημάτων του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών στέκεται αρωγός στην προσπάθειά σου να δημιουργήσεις και να αναπτύξεις το ιδανικό για σένα μαθητολόγιο και σου εξασφαλίζει μια σταθερή ροή νέων μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να μην μένεις ποτέ χωρίς μαθήματα! Είμαστε σίγουροι ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα μπορούν να αποτελέσουν μια ικανοποιητική, ευέλικτη και προσοδοφόρα επιλογή, που επιτρέπει στους καταρτισμένους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό και σταθερό μηνιαίο εισόδημα. Εγγράψου τώρα στο Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.