Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στην παραλία του Μπάτη





Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι το θέμα που φιλοτέχνησε η ομάδα “Χρώματα και Όνειρα, “στην εξέδρα των καλλιτεχνικών γεγονότων που βρίσκεται στην παραλία του Μπάτη.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε το 1827, με συμμετοχή στο πλευρό της Ελλάδος της Αγγλίας, της Γαλλίας και τελευταία στιγμή και της Ρωσίας (που όμως έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο), εναντίον της Τουρκίας και των δυνάμεων που ήταν στο πλευρό τους. Δηλαδή τον Αιγυπτιακό και Αλγερινό στόλο.
Αν και οι Οθωμανικές δυνάμεις ήταν κατά πολύ περισσότερες, εν τούτης τα ευρωπαϊκά πλοία ήταν πιο σύγχρονα, τα κανόνια τους πιο μεγάλα και το προσωπικό πολύ πιο πειθαρχημένο και έμπειρο (από τους Αγγλογαλλικούς πολέμους).
Τα εμπλεκόμενα πλοία ήταν 27 ευρωπαϊκών και 89 Οθωμανικών δυνάμεων.
Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας ήταν:
Περίπου 654 νεκροί σύμμαχοι μας (272 Βρετανοί, 184 Γάλλοι και 198 Ρώσοι) και ολική καταστροφή των Οθωμανοτουρκοαραβικών δυνάμεων με 60 πλοία βυθισμένα και πάνω από 6.000 νεκρούς.
Επί της ουσίας αυτή η ναυμαχία ήταν που έσωσε την ελληνική επανάσταση απο την πλήρη καταστολή της και το αναμενόμενο αιματοκύλισμα, αφού οι Τούρκοι με την βοήθεια των Αιγυπτίων με επικεφαλής τον Αιγύπτιο ναύαρχο Ιμπραήμ Πασά την είχαν καταστείλει σε μεγάλο βαθμό.
Είναι η τελευταία ναυμαχία που έγινε με ιστιοφόρα και με τόσο μεγάλο αριθμό πλοίων.
“Το Παλαιό Φάληρο τιμάει τη μνήμη των 200 χρόνων από την επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας μας” αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παλαιού Φαλήρου, Δημήτρης Μητρέλλος.

Χορηγοί
Vitex
Χρώματα – Σιδηρικά Τσουκάτος



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.