Βούλα: “Δεν αποκλείεται το σχολείο να καταλήξει σε μεζονέτες…”




Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης:

Tο θέμα του Οικοδομικού Τετραγώνου 110 στη Βούλα, που ως γνωστόν από το 2015, έχει παραχωρηθεί ως δωρεά στο δήμο για να κατασκευαστεί σχολείο, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Ιανουαρίου, ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και δημοτικός σύμβουλος.

Αφορμή για την ερώτηση που τέθηκε ήταν ότι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν από τους αρμοδίους πως κάποια δέντρα που έχουν φυτευτεί εκεί από τους ίδιους, θα μεταφερθούν στο Καβούρι.

Οπως ενημερώθηκε ο Κώστας Πασακυριάκος, από κατοίκους της περιοχής κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο χώρο, όπου συναντήθηκε μαζί τους και συνομίλησε για αρκετή ώρα: Πριν από περίπου 6 μήνες η ανάδοχος εταιρία που έχει αναλάβει έργο στην περιοχή της Βούλας εναπόθεσε προσωρινά όπως άλλωστε προβλέπει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μπάζα και άλλα υλικά στο συγκεκριμένο χώρο, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων. Για το λόγο αυτό την επόμενη ημέρα η εταιρία τα μετέφερε αλλού και ελευθέρωσε το χώρο.



Πριν μερικές εβδομάδες, έγινε κοινή δράση δενδροφύτευσης με περιβαλλοντικό σύλλογο στο οικόπεδο. Πριν από μερικές μέρες, στο ΟΤ 110, εμφανίστηκε συνεργείο του δήμου το οποίο έκανε καταμέτρηση των νέων δενδρυλλίων με σκοπό όπως είπε στους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν, να τα μεταφυτεύσουν σε έκταση στο Καβούρι».Το ερώτημα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Κ. Πασακυριάκος είναι το εξής:«Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα με αφορμή μία κινητοποίηση που έχει γίνει από κατοίκους για το Οικοδομικό Τετράγωνο 110 στη Βούλα.

Επειδή έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια από τότε που έχει γίνει η δωρεά και επειδή εκεί υπάρχει μία αντίδραση των κατοίκων που καλό είναι να την δούμε όλοι με μεγάλη προσοχή σχετικά με το τι ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι, θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ότι αφορά το θέμα του σχολείου; Πότε θα γίνει το σχολείο;Και ακόμα: Εάν για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν γίνει εκεί σχολείο, η δωρεά εξακολουθεί να υφίσταται; Δηλαδή, η έκταση αυτή θα εξακολουθήσει να ανήκει κατόπιν δωρεάς στον δήμο ή θα επανέλθει σε αυτόν που μάς την έχει δωρίσει, στον ΣΑΑΚ;»Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣτην απάντησή του ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε για το συγκεκριμένο ερώτημα

«Η συγκεκριμένη έκταση προορίζεται να φιλοξενήσει σχολείο καθότι δεν υπάρχει άλλος χώρος σήμερα για σχολείο και δεν υπάρχει αυτός ο χώρος καθότι η συγκεκριμένη έκταση, το υπόλοιπο δηλαδή του Ο.Τ. έχει περάσει επιτροπή καταλληλότητας και η στόχευση μας είναι να γίνει μία πολύ μικρή σχολική εγκατάσταση εκεί, η οποία λείπει από την περιοχή. Εμείς λοιπόν, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και θα ξεκινήσουμε άμεσα είναι να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού, ούτως ώστε αυτό το οποίο το κομμάτι του Ο.Τ. που δεν έχει οικοδομικές γραμμές να αποκτήσει οικοδομικές γραμμές και να αποκτήσει και το χαρακτηρισμό ως κοινωφελές για να μπορέσει να φιλοξενήσει αυτές τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Αυτό το οποίο σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να έχουμε μία πολύ μικρή κάλυψη και συντελεστή, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 30% και το 0, 3 ο συντελεστής, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως κοπή υφιστάμενου δέντρου, ανεξάρτητα αν σήμερα επιχειρείται να γίνει μια ιδιότυπη διακατοχική πράξη με τη φύτευση νέων δέντρων και αυτό το οποίο πρέπει να πω, μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε κάποιο πιο ευρύχωρο χώρο κάπου αλλού να το κάνουμε, όμως αυτό σήμερα δείχνει να είναι δύσκολο.

Μέχρις ότου να βρεθεί άλλος χώρος, αυτός ο χώρος παραμένει εκεί, η δωρεά είναι δωρεά για συγκεκριμένο λόγο, είναι δωρεά κατά τρόπον. Η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει είναι να φτιάξουμε σχολικό συγκρότημα και το συγκρότημα αυτό να το ονομάσουμε Σχολικό Συγκρότημα Μικρά Ασία, κάτι το οποίο έχει αποδεχτεί ομοφώνως το ΔΣ». Ο Κώστας Πασακυριάκος επανήλθε με ερώτημα και ζήτησε να απαντηθεί: «Τι γίνεται εφόσον δεν γίνει εκεί τελικά σχολείο και το εάν θα περιέλθει πάλι στην ιδιοκτησία του ΣΑΑΚ».Ο Δήμαρχος απάντησε σχετικά:

«Κοιτάξτε, αυτό έχει εγγραφεί. Είναι δωρεά υπό τρόπον, όπως σάς είπα, είναι στο περιουσιολόγιο του δήμου. Για το θέμα, του τι θα κάνει ο ΣΑΑΚ αν δεν γίνει εκεί σχολείο, αυτό δεν μπορώ να σάς το απαντήσω εγώ. Δεν έχω την αίσθηση ότι ο δωρητής εάν δεν φτιάξουμε σχολείο θα ΄ρθει να μας το πάρει».

Θεωρούμε ότι: Είναι ανησυχητικό ότι, όπως προκύπτει από την παραπάνω συζήτηση, το τι θα γίνει με το ΟΤ 110 είναι «ανοιχτό», 5 χρόνια μετά τη δωρεά για να γίνει σχολείο και τη βράβευση μάλιστα του φερόμενου ως ιδιοκτήτη ΣΑΑΚ γι αυτό το λόγο.

Είναι επίσης ανησυχητικό ότι θα γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού για να γίνει οικοδομήσιμο, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – ρητή δέσμευση από το ΣΑΑΚ ότι η δωρεά παραμένει και δεν πρόκειται να ζητήσει πίσω το οικόπεδο εάν δεν γίνει σχολείο. Και βέβαια, μένει να διευκρινιστεί εάν η έκταση πέρασε από Επιτροπή Καταλληλότητας πριν τελεσιδικήσει η απόφαση για τη χρησικτησία ενός διεκδικητή που κέρδισε τελικά την υπόθεση, σαν οικόπεδο 8.5 στρεμμάτων ή μετά, σαν οικόπεδο 6.8 στρεμμάτων και άρα με την ιδιομορφία του να βρίσκεται μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο, ιδιωτική ιδιοκτησία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παρακολουθεί την υπόθεση και εκφράζει τον προβληματισμό της για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που τελικά κριθεί ότι στο ΟΤ 110 δεν θα γίνει σχολική εγκατάσταση. Γιατί από τη στιγμή που είναι «ανοιχτά» τα πάντα, δεν αποκλείεται το σχολείο να καταλήξει σε μεζονέτες…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.