1.140.000 ευρώ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημαρχείου Ηλιούπολης




Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρουσία του Δημάρχου Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκη υπέγραψε την απόφαση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο του Δημαρχείου Ηλιούπολης. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.140.000,00 ευρώ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»

Κατά την υπογραφή που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, παραβρέθηκε επίσης ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και στελέχη του Δήμου Ηλιούπολης.

Να σημειωθεί ότι το έργο «Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης» εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Ε.Π. «Αττική». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 750.000,00 ευρώ.  Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31/12/2023.

Παρουσία του Γιώργου Χατζηδάκη Δημάρχου Ηλιούπολης, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κ. Σεφτελή και του Επιστημονικού Συνεργάτη του Δημάρχου κ. Αν. Παναγιώταρη, υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη η ένταξη του Έργου με τίτλο « ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ», AM 25/2020, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020».

Με αφορμή την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αφού υπογράμμισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης, επισήμανε ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν ένα αισιόδοξο μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας.  Σε συνεργασία με τους Δήμους εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε την Αττική σε μία ‘’Πράσινη Περιφέρεια’’, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των τοπικών κοινωνιών. Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενιές».



Ο Δήμαρχος Γ. Χατζηδάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη συμβολή του στην προσπάθεια ανάπτυξης έργων υποδομής στον Δήμο, ενώ  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί και σε νέα έργα τα οποία βρίσκονται στη φάση της ωρίμανσης.

Το Φυσικό Αντικείμενο της Πράξης που υπεγράφη αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που αποσκοπούν στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και στη παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2, μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και αλλαγής του συστήματος θέρμανσης ψύξης και εξαερισμού.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις μεταξύ άλλων αφορούν:

  • Την εγκατάσταση νέου πολυδιαιρούμενου – πολυζωνικού συστήματος θέρμανσης – ψύξης (VRF) με το οποίο εξασφαλίζεται η εγκατάσταση κατανεμημένου συστήματος που θα αποτελείται από κεντρικές αυτόνομες μονάδες VRF, οι οποίες θα τροφοδοτούν διαφορετικά τμήματα του κτηρίου. Οι μονάδες θα χρησιμοποιούνται τόσο σε θέρμανση όσο και σε ψύξη.
  • Την αναβάθμιση του συστήματος εξαερισμού με επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτηρίου (κανάλια κλπ) αλλά και αντικατάσταση των κεντρικών μονάδων αερισμού προκειμένου να εξισορροπηθεί το δίκτυο και να εξασφαλιστεί επαρκής και καλύτερης ποιότητας αερισμός.
  • Την εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου του συστήματος κλιματισμού, με το οποίο θα μπορεί να  ενεργοποιούνται οι αυτόνομοι χώροι με εύκολο τρόπο, από τους φύλακες του κτηρίου, να  γίνεται χρονοπρογραμματισμός λειτουργίας των μηχανημάτων ανά χώρο και να ορίζονται όρια στο εύρος ρύθμισης της θερμοκρασίας των τερματικών μονάδων από τον τελικό χρήστη κλπ.
  • Την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων των γραφείων και βοηθητικών χώρων του κτηρίου . Τα υπάρχοντα ενεργοβόρα φωτιστικά στα γραφεία και σε βοηθητικούς χώρους θα αντικατασταθούν με νέα τύπου LED και θα βελτιστοποιηθεί ο φωτισμός των χώρων μέσω κατάλληλων φωτοτεχνικών μελετών που θα γίνουν ώστε ο φωτισμός των χώρων να είναι σύμφωνος με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα. Για την επίτευξη βέλτιστης άνεσης θα υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φωτισμού (dimming).

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.