Μαφιόζικη εκτέλεση: Ποιος ήταν ο 56χρονος Δημήτρης Καπετανάκης (Καπές)




Ένας από τους πλέον γνωστούς «νονούς» της νύχτας ήταν ο 56χρονος Δημήτρης Καπές ή Καπετανάκης, που δολοφονήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης δίπλα το σπίτι του στα Βριλήσσια.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής τον συμπεριελάμβαναν ως ύποπτο σε διάφορες υποθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και χθες, όμως αυτός είχε καταδικαστεί μόνο για δύο περιπτώσεις ένοπλων ληστειών, και μάλιστα ληστειών που απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα τα ΜΜΕ της εποχής και την κοινή γνώμη.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 συνελήφθη για συμμετοχή στη ληστεία χρηματαποστολής σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Χαλανδρίου, από όπου άγνωστοι είχαν αρπάξει 30 εκατομμύρια δραχμές. Επόμενη, ληστρική επιδρομή τον Ιούνιο του 2001 όταν μαζί με ακόμα τρία άτομα κατηγορήθηκαν ότι ακινητοποίησαν τον ταμία μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας και αφού τον έδεσαν σε έναν πυροσβεστικό κρουνό, πήραν 170 εκατομμύρια δραχμές.

Ήδη μέχρι τότε ο Δημήτρης Καπές είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές σε μια συγκλονιστική υπόθεση, αυτή του «Συνδικάτου του Εγκλήματος»,  που έδρασε στην Ελλάδα στα έλη της δεκαετίας του ’90 και τα μέλη του ήταν υπεύθυνα για κάθε είδους εγκληματική ενέργεια, από εν ψυχρώ δολοφονίες, μέχρι ένοπλες ληστείες και εκβιασμούς καταστηματαρχών σε όλη την χώρα. Όμως τελικά είχε απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.



Μέχρι το 2010 ο Δημήτρης Καπές είχε «αυτονομηθεί» από σπείρες και συνδικάτα. Η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής τον είχε συλλάβει τότε ως τον αρχηγό μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας που δρούσε με αυτόνομους πυρήνες σε ολόκληρη την χώρα και εκμεταλλευόταν περισσότερες από 100 αλλοδαπές γυναίκες, από διάφορες χώρες. Και τότε όμως, τελικά απαλλάχθηκε  από τις κατηγορίες αφού κανένας και καμία δεν τον αναγνώρισε στο δικαστήριο ως τον αρχηγό που περιέγραφε η δικογραφία της αστυνομίας.

Στην δεκαετία που μεσολάβησε από τότε μέχρι και την δολοφονία του ο Δημήτρης Καπές, λένε τόσο οι αστυνομικές πηγές του Sputnik, όσο και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά «τον κόσμο της νύχτας», κατόρθωσε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να περάσει αλώβητος από τον ανηλεή πόλεμο μεταξύ των βαρόνων του υποκόσμου, που τελικά έφτασε να μετράει 20 νεκρούς, τα μεγαλύτερα ονόματα που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές. Θρυλική μάλιστα στον κόσμο της νύχτας έχει μείνει η κόντρα που είχε με τον επίσης δολοφονημένο Βασίλη Στεφανάκο, μια περίοδος που και οι δύο κυκλοφορούσαν με βαριά θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένοπλους συνοδούς.

Τελευταία φορά που ο Δημήτρης Καπές απασχόλησε, ήταν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην μεγάλη έρευνα της για την διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία. Το όνομα του εμφανίστηκε μέσα στις εκατοντάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις οποίες πλέον επεξεργάζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς. Στην πολυσέλιδη έκθεση της ΕΥΠ μάλιστα αναφέρονται σχέσεις του και με πολιτικά πρόσωπα.

Από αυτή την έρευνα προέκυψε η στενή του σχέση με τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, άνθρωπο που στο ενημερωτικό που υπέβαλε στην Εισαγγελία η ΕΥΠ, χαρακτήριζε ως τον «τραπεζίτη» ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος προστασίας και εκβιασμών, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν και αστυνομικοί.

Γνώστες των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο αυτών των σκοτεινών υποθέσεων ανέφεραν χθες στο Sputnik πως από την ημέρα της δολοφονίας του Δημήτρη Μάλαμα, ο Καπές αποφάσισε να τραβηχτεί από την «νύχτα». Κανείς δεν ξέρει τον λόγο ή αν το κίνητρό του ήταν τα δύο ανήλικα παιδιά του. Πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα ασχολούταν με την εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων και ενός ταχυφαγείου στην Μύκονο. Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα και οι πολυάριθμες οπλισμένες συνοδείες ήταν παρελθόν, και κυκλοφορούσε μόνος και πεζός, όπως ήταν στην ενέδρα που του κόστισε την ζωή.

Την ίδια εικόνα έχουν και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ανέλαβαν την υπόθεση, και θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολη την επίλυση του γρίφου «δολοφονία Δημήτρη Καπέ».

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.