Αυτοψία για να εντοπιστεί από που προέρχεται η ρύπανση στην Πικροδάφνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Δείτε τι αναφέρουν τα μέλη του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, για τις ποσότητες πετρελαίου που εντοπίστηκαν:

Καλέσαμε τον αρμόδιο φορέα την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας/ Τμήμα Ελέγχων, η οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα, παρά την covid εποχή. Μαζί τους ήρθε και το ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων που έχει συμβληθεί η Περιφέρεια Αττικής (τέλος εποχής για το Χημείο του κράτους) και πήρε ένα δείγμα νερού.

Το σημείο δειγματοληψίας ήταν κοντά στην συμβολή των ρεμάτων Καλογήρων και Πικροδάφνης. Περπατήσαμε ως λίγο πιο πάνω από το Νησάκι, όπου διαπιστώσαμε τα φοβερά μεγέθη της ρύπανσης. Εκεί σχηματίζονται λεκάνες ηρεμίας και έχει γίνει η συσσώρευση του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου.

Σταματήσαμε εκεί που δεν υπήρχε πλέον οσμή και εμφανή ίχνη πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουμε την πηγή της ρύπανσης γιατί η πρόσβαση στην κοίτη ήταν δύσκολη. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας αποχώρησαν λέγοντας πως θα κάνουν έκθεση προς Δήμο, ΕΥΔΑΠ, και ΣΥΓΑΠΕΖ, αλλά ωστόσο δεν ήξεραν ποιος είναι υπεύθυνος για να βρει την πηγή της ρύπανσης και να κάνει ΚΥΡΙΩΣ και την ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ.



Πήραμε τον Δήμο Π. Φαλήρου, Δ.ση Περιβάλλοντος, τηλέφωνο, που όμως δήλωσαν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά της Περιφέρειας, γι αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθούν. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

Εμείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση επιστρέψαμε πάλι με αρβύλες και γαλότσες και ξεκινήσαμε για να εντοπίσουμε την πηγή. Διασχίσαμε την κοίτη των Καλογήρων και 100-200 μέτρα από το υπογειοποιημένο ρέμα και διαπιστώσαμε ότι πλέον μέσα στον υπόγειο αγωγό δεν υπάρχει εμφανής ρύπανση ωστόσο έχουν αφεθεί ίχνη της στην έξοδο. Η ρύπανση λοιπόν προέρχεται από το υπογειοποιημένο κομμάτι, αλλά φαίνεται πλέον να έχει σταματήσει και να έχει συσσωρευθεί στα κατάντη.

Αγχωθήκαμε λίγο όταν η Περιφέρεια παρά την άμεση μετάβαση, αυτοψία και δειγματοληψία, μας είπε πως δεν γνωρίζει τους αρμόδιους που μπορούν να βρουν την πηγή, αλλά και να κάνουν την απορρύπανση. Ακόμα περισσότερο όταν ο Δήμος Π.Φ. πέταξε το μπαλάκι στην Περιφέρεια, η οποία όμως δεν γνώριζε και δεν μπορούσε… Μπροστά στον εφιάλτη της γραφειοκρατίας και του πινγκ πονγκ μεταξύ ¨αναρμόδιων¨ υπηρεσιών, οπλιστήκαμε με αρβύλες, γαλότσες και φακούς και ξεκινήσαμε για να ανακαλύψουμε την ¨πετρελαιοπηγή¨ . Περπατήσαμε μέσα στον υπόγειο αγωγό των Καλογήρων, όπου το νερό ερχόταν χωρίς εμφανή σημάδια πετρελαίου, όμως η διάχυτη (ελαφριά) οσμή υπονοούσε ότι είχε περάσει ή ήδη περνούσε κάποια μικρή ποσότητα από κει. Αυτό το σιγουρέψαμε με το δείγμα που πήραμε στην έξοδο, από ένα λιμνάζον σημείο που πραγματικά μύριζε έντονα.Τα πρώτα δείγματα του μαύρου ρύπου τα βρήκαμε στο ύψος της οδού Ικτίνου (βλ φωτο). Από κει και κάτω η ρύπανση πύκνωνε, για να κορυφωθεί μπροστά στο Νησάκι, όπου βρήκε λεκάνες ηρεμίας και μετατράπηκε σε μαύρη λίμνη . Αύριο θα δούμε και κάτω από την Λ. Αμφιθέας ως τις εκβολές, που αναμένεται χειρότερη. Η ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ. Κάθε ώρα που περνάει εκατοντάδες οργανισμοί θανατώνονται, ενώ όλο και πιο μεγάλη ποσότητα καταλήγει στον υγρότοπο των εκβολών και στην θάλασσα. Μεταναστευτικά πουλιά και ψάρια θα είναι τα επόμενα θύματα. Μαζί μ΄ αυτά και οι χειμερινοί κολυμβητές, σε μια πολύ ενεργή ακτή κολύμβησης του Φαληρικού όρμου, όπως του ΕΔΕΜ – ΜΠΑΤΗ. Φυσικά ο ρύπος θα διασπαρθεί στην θάλασσα και κατά μήκος της ακτής.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.