Η απίστευτη ιστορία του πιλότου που ρουφήχτηκε από σπασμένο τζάμι κι έζησε (VIDEO)




Πίσω στα 1990 ο πιλότος της British Airways, Τιμ Λάνκαστερ, επέζησε από ένα απίστευτο ατύχημα, που μοιάζει να βγήκε από το σενάριο κάποιας τρελής ταινίας.

Το παράθυρο στο κόκπιτ του αεροπλάνου έσπασε εν πτήσει και ο πιλότος ρουφήχτηκε έξω. Τον Λάνκαστερ τον άρπαξε από τα πόδια ένας ιπτάμενος φροντιστής και τον κράτησε μέχρι το αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Το περιστατικό έγινε πριν από τριάντα χρόνια, αλλά έγινε viral μόλις πρόσφατα, όταν ο δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας, Ντέιβιντ Φεριέ, ανέβασε στο Twitter εικόνες που αναπαριστούν την απίστευτη ιστορία, από ντοκιμαντέρ του National Geographic από το 2005.

Στο αεροσκάφος της πτήσης 5390 των Βρετανικών Αερογραμμών από το Μπέρμπιγχαμ στη Μάλαγα τη 10η Ιούνη 1990 επέβαιναν 81 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος.



Και καθώς το αεροπλάνο πετούσε στα 17 χιλ. πόδια, οι πιλότοι έλυσαν τις ζώνες τους ανυπομονώντας να φάνε το πρωινό, που μόλις είχε αρχίσει να σερβίρεται από τους αεροσυνοδούς.

Λίγες στιγμές μετά, ένα από τα τζάμια στο πιλοτήριο έσπασε και ο πιλότος Λάνκαστερ που βρισκόταν πίσω του ρουφήχτηκε έξω από το αεροπλάνο από την αποσυμπίεση.

Ο πιλότος μόλις και συγκρατούνταν από τα πόδια του που είχαν μπλεχτεί στα χειριστήρια. Ένας από το πλήρωμα, ο ιπτάμενος φροντιστής Νάιτζλε Όγκντεν, έσπευσε κι άρπαξε τον πιλότο από τα πόδια.

Ο Λάνκαστερ είχε κολλήσει στην άτρακτο του αεροσκάφους, εξαιτίας της ταχύτητας και είχε κυριολεκτικά παγώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν.

Παρά την προσπάθεια του Όγκντεν και άλλων μελών πληρώματος να τραβήξουν τον πιλότο μέσα στο αεροσκάφος, ήταν αδύνατο.

Την ίδια στιγμή, ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους -που αγωνιζόταν να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροπλάνου- αποφάσισε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

Έτσι, ο συγκυβερνήτης, Άλιστερ Άτσισον, επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου για να πάρει άδεια για την προσγείωση, αλλά ο θόρυβος από το σπασμένο παράθυρο τον εμπόδιζε να ακούσει την επιβεβαίωση της καθόδου από τους εναέριους ελεγκτές.

Παρ’ όλ’ αυτά ο πιλότος αποφάσισε να προχωρήσει με την προσγείωση, με κίνδυνο να συγκρουστεί με άλλα αεροσκάφη που ίσως κινούνταν στην περιοχή και χωρίς χάρτες, μιας και αυτοί είχαν ρουφηχτεί από το σπασμένο τζάμι.

Eυτυχώς, παρά τους ανέμους ταχύτητας περίπου 600 χλμ. που τον χτυπούσαν για 22 λεπτά και τις πολικές θερμοκρασίες που έφταναν στους -17 βαθμούς Κελσίου, ο κυβερνήτης Λάνκαστερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ζωντανός, μετά την ασφαλή προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Σαουθάμπτον.

Οι Όγκντεν, Ρότζερς, Χιούαρντ και Άτσισον που ήταν στο πιλοτήριο υπέστησαν μικρούς τραυματισμούς, ενώ κανείς από τους επιβάτες της πτήσης δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το σπάσιμο του παραθύρου είχε προκληθεί από κακή τοποθέτηση των μπουλονιών.

Το βράδυ πριν την απογείωση το τζάμι είχε αντικατασταθεί, αλλά είχαν τοποθετηθεί μικρότερες βίδες από τις κανονικές.

Το απίθανο περιστατικό οδήγησε την British Airways να αυστηροποιήσει τους κανόνες συντήρησης των αεροσκαφών. (Πηγή: sputniknews.gr)

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.