Σαν σήμερα: Η τραγωδία με το αεροπλάνο της Swissair που έπεσε στο γκολφ της Γλυφάδας




7 Οκτωβρίου 1979 – Αεροσκάφος της Swissair βγαίνει εκτός διαδρόμου κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Απολογισμός: 14 νεκροί και 10 τραυματίες.

Ήταν επτά το απόγευμα όταν το 12 ετών τετρακινητήριο Douglas DC-8 της ελβετικής εταιρείας επιχείρησε να προσγειωθεί στο διάδρομο 15L του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Όταν το αεροσκάφος κατάφερε να προσγειωθεί, το έκανε σχεδόν πριν τη μέση του υγρού διαδρόμου και με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 270 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το αεροσκάφος που μετέφερε 154 επιβάτες και πλήρωμα, ξέφυγε από το διάδρομο και βγήκε στη δημόσια οδό μεταξύ αεροδρομίου και Γκολφ Γλυφάδας.
Αμέσως, το αριστερό φτερό του αποκόπηκε από την άτρακτο και τυλίχθηκε στις φλόγες με συνέπεια τον θάνατο των 14 από τους 154 επιβαίνοντες.



Κατά την έρευνα αποδείχθηκε πως, οι δύο χειριστές, ο 48χρονος κυβερνήτης Φριτς Σμουτζ και ο 38χρονος συγκυβερνήτης Μάρτιν Ντέρινγκερ δεν πραγματοποίησαν ελεγχόμενη προσέγγιση, όπως όφειλαν πριν επιχειρήσουν την προσγείωση και κατέβηκαν με υπερβολικά υψηλή ταχύτητα.

Η Swissair δεν έδιωξε τους δύο χειριστές, που καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές από τα ελληνικά δικαστήρια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν μισό τόνο ραδιενεργών ισοτόπων, μικρή ποσότητα πλουτωνίου και δύο εκατομμύρια δολάρια βιομηχανικών διαμαντιών με προορισμό τη Βομβάη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.