Η “παρατράπεζα της Γλυφάδας” και ο θάνατος του διαβόητου Αμερικανού Κριστιάν Ντάντε




Ο διαβόητος Αμερικανός στις 28 Αυγούστου του 2014 είδε την υγεία του να επιδεινώνεται μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν. Μετά από διαμαρτυρίες του ίδιου και του συνηγόρου του μεταφέρθηκε στο γενικό Νοσοκομείο «Τζάνειο» όπου του διαγνώσθηκε έξαρση ελκώδους κολίτιδας. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα έχασε τη ζωή του στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο από σηπτικό σοκ. Το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει σήμερα την αγωγή που έκαναν οι κόρες του Κρίστιαν Ντάντε κατά του νοσοκομείου «Τζάνειο» και του ελληνικού Δημοσίου για τους χειρισμούς των γιατρών στην υπόθεσή του.

Τι ήταν η «παρατράπεζα της Γλυφάδας»…

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές που είχαν κάνει τότε οι διωκτκές αρχές, η Hedley Financial LTD το 1997 πήρε άδεια να ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα και από τότε λειτούργησε σαν καλοστημένος μηχανισμός εξαπάτησης από τον οποίο έπεσαν θύματα τουλάχιστον 150 επενδυτές, ανάμεσά τους και ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου αλλά και οι έρευνες των αστυνομικών οι άνθρωποι της Hedley πλησίαζαν επενδυτές και τους παρουσίαζαν την εταιρεία σαν μια φερέγγυα επιχείρηση με παραρτήματα στο εξωτερικό και εξαιρετική φήμη παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ενώ μόλις τα θύματα πείθονταν να καταθέσουν τα χρήματα τους έστελναν και ευχαριστήριες επιστολές, αλλά και κάποια χρηματικά ποσά που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τόκους για να μην υποπτεύονται τη μεγάλη κομπίνα.



Όμως η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν τελικά… φάντασμα, καθώς δεν είχε ούτε γραφεία, ούτε περιουσιακά στοιχεία ούτε… υπαλλήλους να σηκώνουν τα τηλέφωνα. Μέσω ενός συστήματος off shore εταιρειών κατάφερναν να κρύψουν τις παράνομες δραστηριότητες, ενώ τα χρήματα που απέδιδαν στα θύματά τους ήταν απλά τα χρήματα άλλων επενδυτών. Στην υπόθεση του Κρίστιαν Ντάντε, μάλιστα, εμπλέκονται άλλα 18 άτομα. Τα πάντα αποκαλύφθηκαν το 2001 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο τελευταίο της πεντάμηνο η Hedley κατάφερε να αντλήσει από την αγορά το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Δείτε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.