Ο μαθητής που είπε όχι σε χαρτζιλίκι… 464.995 ευρώ




Ο καθένας έχει αναρωτηθεί τι θα έκανε αν έβρισκε στον δρόμο ένα πορτοφόλι με πολλά χρήματα, πόσω μάλλον υπό τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, οι οποίες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουν επηρεάσει τους περισσότερους. Η απόκτηση ενός μεγάλου ποσού από τη μία στιγμή στην άλλη θα συνιστούσε πειρασμό για τον καθένα, ενώ θα έλυνε δια μαγείας οικονομικά προβλήματα με τα οποία άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, όλοι έχουμε βρεθεί ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι στη ζωή μας. Στον αντίποδα, η σκέψη για αυτόν που τα έχασε και πιθανώς να τα είχε ανάγκη εξίσου με εμάς ή ακόμη και περισσότερο, λειτουργεί ανασταλτικά, θέτοντας μας ενώπιον ενός μεγάλου ηθικού διλήμματος. Θα υπήρχε όμως αυτό το δίλημμα αν ο… απρόσεκτος κάτοχος των χρημάτων ήταν κάποιος απρόσωπος φορέας, όπως το κράτος, και όχι κάποιος άνθρωπος με τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα με εμάς;

Για τον 15χρονο μαθητή Ελευθέριο Μπακογιάννη το δίλημμα αυτό δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση του… από την ανάποδη. Αριστούχος μαθητής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας και διαπρεπής αθλητής του ΝΑΟ Βάρης Βάρκιζας, στο γουίντ σερφ, ο Ελευθέριος Μπακογιάννης είδε ξαφνικά μία μέρα το… χαρτζιλίκι του αδικαιολόγητα υπερδιογκωμένο στον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του στον οποίο έχει πρόσβαση μέσω e-banking. Όπως ανέφερε η μητέρα του, Ευαγγελία Αντωνοπούλου, η ίδια είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του μετά από σχετικό αίτημα της που εγκρίθηκε. Στις 3 Απριλίου, στην καρδιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, της καραντίνας και της οικονομικής και γενικότερης αβεβαιότητας που αυτή έφερε, ο γιος της έλεγξε διαδικτυακά τον λογαριασμό και διαπίστωσε ότι το ΤΠΔ είχε καταθέσει έμβασμα ύψους 464.995 ευρώ, αντί του ποσού των 5.000 ευρώ που δικαιούταν η μητέρα του, όπως αναφέρει η ίδια. Το τι έπρεπε να κάνει με το αστρονομικό αυτό πόσο ήταν ξεκάθαρο για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή.

«Το μόνο που σκέφτηκε ήταν να επιστρέψει τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου, τονίζοντας ότι αφού την ενημέρωσε, ο γιος της πήρε άμεσα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει εκ μέρους της με τον κρατικό φορέα και να γνωστοποιήσει το λάθος που είχε συμβεί, αναφέροντας ότι η οικογένεια του αποκλείεται να είναι δικαιούχος ενός τόσου μεγάλου ποσού και ζητώντας να ενημερωθεί για τις απαραίτητες νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την επιστροφή των χρημάτων.

Η απάντηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ήρθε μόλις μία ημέρα αργότερα, με μία συγχαρητήρια επιστολή προς τον ευσυνείδητο 15χρονο, που αγνόησε όποιο ίδιον όφελος και λειτούργησε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και διαθέτοντας μία υπευθυνότητα ώριμου και με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου του πολίτη. «Είναι προφανές ότι η εντιμότητα και η ακεραιότητα αποτελούν καίρια στοιχεία του χαρακτήρα σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγχαρητήρια επιστολή, η οποία χαρακτηρίζει τον μαθητή «παράδειγμα για την κοινωνία». (Πηγή: kathimerini.gr)



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.