Στις 21 Σεπτεμβρίου η αδελφοποίηση Αλίμου και Κυθήρων




Στις 21 Σεπτεμβρίου, αν το επιτρέψει ο Covid – 19, θα γίνει στον προαύλιο χώρο της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η τελετή αδελφοποίησης των δήμων Αλίμου και Κυθήρων – Αντικυθήρων. Στην τελετή θα παρίστανται οι δήμαρχοι, Ανδρέας Κονδύλης και Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι μητροπολίτες Νέας Σμύρνης και Κυθήρων και στελέχη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Οι σχέσεις των Κυθήρων με τον Άλιμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ήδη από το 1950 και μετά, όπου οι Κυθήριοι αποτελούν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας και συμβάλουν σημαντικά στον πολιτισμό και την τοπική οικονομία. Η δραστηριότητα των Κυθηρίων στον Δήμο Αλίμου, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιοχή και οι προσπάθειες αυτών για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι αξιέπαινες, με αποκορύφωμα αυτών, τον περικαλλέστατο Ιερό Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που φέρει το όνομα της προστάτιδος και πολιούχου της νήσου των Κυθήρων και το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Η ευρύτερη περιοχή «Κυθηρίων Αλίμου» ή «Κυθηρούπολη» έχει καταστεί εδώ και δεκαετίες ένα μοναδικό τοπόσημο για όλους τους Κυθηρίους της Αττικής, που είναι αρκετές χιλιάδες. Κορυφαία ετήσια εκδήλωση, μεταξύ των πολλών με κυθηραϊκό πρόσημο, που λαμβάνει χώρα στον Ι.Ν. Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας Αλίμου είναι η κοπή πίτας όλων των κυθηραϊκών σωματείων της Αττικής (8 συνολικά) που συγκεντρώνει πλήθος Κυθηρίων από την Αττική αλλά και από τα Κύθηρα αλλά και η ετήσια εορτή της Μυρτιδιώτισσας, στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ



Η δημιουργία της ενορίας και το μεγάλο έργο της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού, ο οποίος αποτελεί το κέντρο και την αφετηρία όλης της ενορίας και της ποιμαντικής δράσεως της, πέρασε μέσα από πολλά κομβικά σημεία μέχρι να φτάσει στην σημερινή μορφή. Καταθέτουμε στην αγάπη σας ένα σύντομο οδοιπορικό στα έργα που έγιναν.

Το 1955 δημιουργείται ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Κυθηρίων Αλίμου. Κυθήριοι της Αττικής επιλέγουν την όμορφη κοινότητα Καλαμακίου τότε, για να κατοικήσουν και σχεδιάζουν εξαρχής την ομώνυμη περιοχή (Κυθηρίων) κοντά στα σύνορα με τον Δήμο Αργυρούπολης, ακριβώς κάτω από τον λόφο Πανί και κοντά στην παραλία, φροντίζοντας στο καταστατικό να υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένου χώρου,  που δόθηκε από τον συνεταιρισμό  για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης,  της Εφόρου και Προστάτιδος της νήσου των Κυθήρων. Κουβάλησαν, επομένως, οι πρώτοι οικοπεδούχοι και κάτοικοι της περιοχής, πέρα από τις αποσκευές τους, και την πίστη του στον Χριστό και την Εκκλησία Του καθώς και την λατρεία της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης της Προστάτιδος και Πολιούχου τους, που τόσο πολύ ευλαβούνται οι απανταχού της γης Κυθήριοι. Αγοράζουν οικόπεδα από την εταιρία ΚΤΗΜ ΤΡΑΧΩΝΕΣ ΑΕ, στην περιοχή του Άνω Καλαμακίου της τότε Κοινότητας Καλαμακίου, σήμερα Δήμου Αλίμου, και μέσα στα επόμενα έτη εντάσσουν την περιοχή στο σχέδιο πόλεως (1968). Ο χώρος που προβλέφθηκε είναι η σημερινή τοποθεσία του Ιερού Ναού – το 265 ΟΤ – μεταξύ των οδών: Λεωφόρος Κυθηρίων, Δήμητρος, Ηρούς και Αντικυθήρων ( πρώην Νηρηϊδων), εκτάσεως 3500 τμ, παραχωρηθέν για τον Ιερό Σκοπό από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων Αλίμου. Σταδιακά ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός παραχώρησε και άλλα 3 οικόπεδα, το προϊόν της εκποιήσεως των οποίων συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του περικαλλούς σήμερα Ναού μας.

Με την παροδο των ετών και τη σταδιακή κατοίκηση της περιοχής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κατατίθεται από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο της περιοχής Κυθηρίων  Αλίμου το 1983 αίτηση στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, στην ποιμαντική ευθύνη της οποίας ανήκει ο Άλιμος, για την ανέγερση του Ιερού Ναού, στον χώρο που είχε δοθεί από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό για να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης τότε περιοχής. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και προς τον Δήμο Αλίμου επί δημαρχίας Βασιλείου Ξένου με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παραγόντων της εποχής.

Το 1985 εκδίδεται και δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα (Π. Δ. 111 / 3 – 3 – 85 / Φ.Ε.Κ. 34 τ. Α) με το οποίο ιδρύεται η Ενορία της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου. Υπεύθυνος Ιερέας ορίζεται ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης π. Αθανάσιος Διονυσόπουλος.

Το 1986(28 Σεπτεμβρίου) μεταφέρεται από τα Μυρτίδια των Κυθήρων – το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης- και τίθεται ο θεμέλιος λίθος από τον τότε Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Ιάκωβο κατ’ εντολή του τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ. Η όλη τελετή, όμως, λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα βαρύ κλίμα λόγω του πένθους της τοπικής Εκκλησίας από την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του πρώτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Χρυσοστόμου Βούλτσου, που συνέβη 10 μέρες νωρίτερα, δηλ. της 18 Σεπτεμβρίου 1986.

Αμέσως, οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνονται στην αρχή άτυπα και κατόπιν συγκροτημένα με τη σύσταση της Ερανικής Επιτροπής για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλίμου τελούσαν τη Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στις 24 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά κερνούσαν καφέ και γλυκίσματα τους πιστούς. Ταυτόχρονα, μαζεύονται στα σπίτια, όπως αυτό του αείμνηστου ζεύγους και πρωτεργατών για τη δημιουργία της ενορίας Νικήτα και Ελένης Φιλοσοφώφ, και οργανώνουν τις πρώτες κινήσεις για την εύρεση πόρων με σκοπό την ανέγερση του Ναού.

Το 1990(2 Δεκεμβρίου)  ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Μακαριστός ήδη, κυρός Αγαθάγγελος σε μια λαμπρή τελετή θέτει επίσημα και ως οικείος Επίσκοπος και Ποιμενάρχης τον Θεμέλιο Λίθο, με την παρουσία μάλιστα του πρέσβεως των Η. Π. Α. Michael Sotirxos,  κυθήριου στην καταγωγή, και πλήθους κόσμου. Η μέρα εκείνη είναι χαραγμένη στη μνήμη όλων στην περιοχή που παρά την βροχή συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στη θεμελίωση του Ναού.

Το 1992 τελείται την Κυριακή μετά τις 24 Σεπτεμβρίου που εορτάζει ο Ναός, η πρώτη Θεία Λειτουργία στον ημιτελή (με τα τούβλα) υπόγειο χώρο του Ιερού Ναού. Έκτοτε, κάθε χρόνο (1993,1994) τελούταν Θεία Λειτουργία στο συγκρότημα της οικοδομής του Ιερού Ναού για την εορτή του Ναού, καθώς και αγιασμοί, ευχέλαια και άλλες ακολουθίες κατά καιρούς. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι θυμούνται με πολλή μεγάλη συγκίνηση εκείνες τις Ακολουθίες ανάμεσα από τα τούβλα, τα τσιμέντα και τις σκαλωσιές. Παράλληλα τον χειμώνα του 1994 – 1995 δεντροφυτεύτηκε ένα μέρος του περιβόλου του Ιερού Ναού με τη βοήθεια πολλών κατοίκων της περιοχής.

Το 1995 (16 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων) είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορική πορεία του Ναού και της Ενορίας ολόκληρης. Τελείται η πρώτη Θεία Λειτουργία και έτσι αρχίζει η λατρευτική ζωή του Ναού, τα κατηχητικά σχολεία και γενικότερα η όλη δραστηριότητα της ενορίας.

Το 1998 (Ιουνίου 18) δημοπρατείται η 2η φάση του έργου και προχωρούν τα έργα της ανεγέρσεως.

Το 1999 διορίζεται προϊστάμενος του Ιερού Ναού ο π. Δημήτριος Μπαμπίλης για μία τριετία μέχρι το 2002, οπότε επανήλθε ο π. Αθανάσιος.

Τον Ιανουάριο του 2002 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, στο περιθώριο επίσκεψής του στο παρακείμενο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, επισκέπτεται, επιβλέπει και ευλογεί τα έργα του Ιερού μας Ναού και ταυτόχρονα συνομιλεί με τον τότε εφημέριο και τους ενορίτες σε εγκάρδιο κλίμα, σε μία επίσκεψη που έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων.

Τον Φεβρουάριο του 2006 διορίζεται εφημέριος ο πατήρ Πολύκαρπος Κεντικελένης, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους αναλαμβάνει και προϊστάμενος, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των έργων του Ιερού Ναού. Πράγματι, όλη η ενορία ζούσε σε ρυθμούς ανέγερσης του Ναού με υπερπροσπάθεια όλων των συνεργατών με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο

2010 (19 Δεκεμβρίου – Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως) που πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού μας Ναού μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Από το 2006 έως το 2010 έγιναν τα περισσότερα έργα ανέγερσης καθώς και η διαμόρφωση της πλατείας, πράγμα που ενίσχυσε τον πιστό λαό της περιοχής, που με μεγάλη χαρά συμπαρίσταται στο έργο του Ιερού Ναού.

Το 2013 τοποθετήθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Ναό και το 2014 οι εικόνες επ’ αυτού. Παράλληλα διαμορφώθηκαν οι εξωτερικοί χώροι κατάλληλα, ενώ ο υπόγειος χώρος μετατράπηκε σε μία αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων, χώρους των κατηχητικών σχολείων, κυλικείο, τροφαποθήκη, γραφεία, βοηθητικούς χώρους κτλ.

Το 2015ολοκληρώθηκε πλήρως η ορθομαρμάρωση του Ιερού Ναού, διαμορφώθηκε τελικά η αίθουσα και οργανώθηκε η τροφαποθήκη και τα γραφεία του κατηχητικού, ενώ ο Ναός περικοσμήθηκε με καντήλια στο τέμπλο και σε κάθε προσκυνητάρι.

Στις 8 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν ταΕγκαίνιατου Ιερού μας Ναού.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2018, χειροτονήθηκε στο Ναό μας και δεύτερος εφημέριος, ο π. Γεώργιος Τσάμης.

Το 2018 ο Ναός εξοπλίζεται με τα απαραίτητα σκεύη, όπως νέο μανουάλιο, κυτία φιλόπτωχου και αποπερατώσεως, καθώς και λειτουργικά σκεύη.

Το 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες για ξύλινη κατασκευή στον γυναικωνίτη που θα διευκολύνει την άμεση παρακολούθηση των τελουμένων στον Ναό.

Σήμερα, 2020, ολοκληρώθηκαν τα έργα στον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού.

Με τις ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, τις οποίες επικαλούμαστε σε κάθε βήμα των έργων, προχωράμε μπροστά και στοχεύουμε στην τελική αποπεράτωση του Ναού και στην απαρχή της νέας περιόδου της ιστορίας της ενορίας μας.

Η μέχρι τώρα πορεία μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να τελειώσουμε το έργο προς δόξα Θεού και τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης. (Πηγή: myrtidiotissa-alimou.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.