Παλαιό Φάληρο: “Ας πρόσεχε” έγραφε το πόρισμα για τον ήρωα πυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο




(Γράφει ο Βάϊος Σύρρος – αστυνομικός συντάκτης στο Star)

Διάβασε ποτέ κανείς, το πόρισμα της Πυροσβεστικής γι’ αυτόν τον ήρωα πυροσβέστη; Τον Ματθαίο Μάντζιο, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει τη ζωή μιας μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, από φωτιά στο Παλαιό Φάληρο. Τι έγραφε το πόρισμα της ΕΔΕ από τους συναδέλφους του στην Πυροσβεστική; Ας πρόσεχε, έγραφε! Ότι δεν υπήρχε καμία υπηρεσιακή ευθύνη για τον θάνατο του! Υπέδειξε απλώς υπερβάλλοντα ζήλο! Κι ας πέθανε επειδή του τελείωσε το οξυγόνο από την αναπνευστική συσκευή – δολοφόνο. Κι ας καλούσε απεγνωσμένα το κέντρο από τον ατομικό του ασύρματο, για να επισπεύσουν τα άλλα οχήματα που έρχονταν στην πυρκαγιά.
Έγραφε: «Για τον θάνατό του ευθύνη δεν φέρει κανένας πυροσβεστικός υπάλληλος, καθώς όλο το εμπλεκόμενο πυροσβεστικό προσωπικό, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε τακτικό επίπεδο, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε σχέση με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τόπο του συμβάντος και εκτέλεσε πλήρως το καθήκον του και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ούτε ένα κλιμακοφόρο δεν έστειλαν για να τον κατεβάσουν ζωντανό μαζί με την άτυχη γυναίκα από το μπαλκόνι του διαμερίσματος. Ο εισαγγελέας πέταξε το πόρισμα της ΕΔΕ στα σκουπίδια και άσκησε δίωξη σε έξι πυροσβέστες και έναν ιδιώτη. Η οικογένεια του ήρωα πυροσβέστη, φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει «προφανής προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, οι οποίες αφορούν μάλιστα ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος». Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος τιμήθηκε μετά θάνατον ως ήρωας από την Ακαδημία Αθηνών και παραμένει ήρωας στη συνείδηση των πολιτών.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.