Έκτακτη χρηματοδότηση από Θεοδωρικάκο για τα πρώην Σφαγεία που κάηκαν (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)
Πολύ θετικά σχόλια, απέσπασε η παρουσία του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιστορικό κτίριο- τοπόσημο για την πόλη, τα Δημοτικά Σφαγεία – όπου στεγαζόταν το Πνευματικό Κέντρο. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, οι Δήμοι Αθηναίων και Μοσχάτου – Ταύρου είχαν εξετάσει όλα τα σενάρια χρηματοδότησης, «ανοίγοντας» την πρόταση και σε ιδιώτες, για την ανάπλαση και την «επανένταξη» τους στη ζωή της πόλης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για την “ύποπτη” πυρκαγιά.

Από το πρωί που έγινε γνωστή η καταστροφή η κυβέρνηση κινήθηκε αστραπιαία και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που παρέστη στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ανδρέας Κονδύλης: Με τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη νότια Αθήνα

“Eρχόμενος είχα ένα βάρος, γιατί όταν ο γείτονάς παθαίνει μια ζημιά, είναι κάτι που προκαλεί στεναχώρια και ήρθα για μια συναδελφική συναδελφική αλληλεγγύη και στήριξη στη δύσκολη αυτή στιγμή που περνάτε” είπε στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης” Βέβαια θα φύγω με χαρά γιατί βλέπω ότι το πρόβλημα λύνεται, γιατί αν έχεις τη χρηματοδότηση τα υπόλοιπα που αφορούν τις διαδικασίες θέλουν κάποιο χρόνο αλλά θα τα ξεπεράσετε. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στα δύσκολα και στα ζόρια οι Έλληνες έχουμε και αλληλεγγύη και ετοιμότητα και αποδείχτηκε με τις παρεμβάσεις του δήμου σας, του βουλευτή Βασίλη Σπανάκη του Νοτίου Τομέα που έκανε την ερώτηση στη Βουλή και την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης, αφού ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ήδη μέσα στην ημέρα έδωσε τη λύση.

Στα δύσκολα λοιπόν βγαίνει ο καλός μας εαυτός και έτσι λοιπόν θα φύγω με τη χαρά και την ανακούφιση ότι τα πράγματα εδώ στη γειτονιά μας πηγαίνουν καλύτερα. Με τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη νότια Αθήνα που αλλάζει όψη με τα έργα που ήδη γίνονται αλλά και αυτά που θα γίνουν μελλοντικά. Με πολύ χαρά θα είμαι δίπλα σας στα εγκαίνια των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά και θα αναμορφωθούν προς το καλύτερο πολύ σύντομα”.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών:

Έκτακτη χρηματοδότηση στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου από Θεοδωρικάκο για τα πρώην Σφαγεία που κάηκαν  – Το ΥΠΕΣ αναλαμβάνει την αποκατάσταση των εμβληματικών κτιρίων

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει, πλήρως, τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα διατηρητέα κτίρια των πρώην Σφαγείων Ταύρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος παρέστη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι στα κτίρια που κατεστράφησαν από την πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, τμήματα του Πνευματικού Κέντρου κ.ά.

Λαμβάνοντας το λόγο στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είπε, μεταξύ άλλων:

«Κύριε Δήμαρχε ξεκινήστε αμέσως τις εργασίες αποκατάστασης. Το κόστος της αποκατάστασης τόσο των ζημιών που έχουν γίνει στο κτίριο όσο και του εξοπλισμού που υπήρχε μέσα για τις πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στο συγκεκριμένο χώρο, το καλύπτει πλήρως το Υπουργείο Εσωτερικών. Κάντε όλες τις διαδικασίες που πρέπει, με διαφάνεια, αλλά με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ταχύτητα. Να δώσουμε ένα θετικό παράδειγμα ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα λοιπά προβλήματα της περιοχής, τα οποία αντιμετωπίζει σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο.

Όπως είπε μπροστά μας έχουμε τις εξής παρεμβάσεις:

1.      Το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, το οποίο πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε τη σύσκεψη που έγινε πριν από ένα μήνα στο υπουργείο Εσωτερικών και την εντολή που ο ίδιος έδωσε για επιτάχυνση των διαδικασιών. Επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και ενημερώνεται από τον ίδιο συνεχώς.

2.      Όσον αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο που είναι συνοδό του έργου της ανάπλασης, είπε ότι αναμένει τις τεχνικές εισηγήσεις του Δήμου και επανέλαβε ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση να εντάξει το αντιπλημμυρικό έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. «Έτσι θα διασφαλίσουμε την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου και της περιοχής. Όσο πιο γρήγορα κινηθείτε τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούμε κι εμείς», τόνισε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις παιδικές χαρές που έχουν ολοκληρωθεί στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ».

Τέλος, θύμισε ότι μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», αναμένει τις προτάσεις του Δήμου για έργα τα οποία θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αύριο, Παρασκευή, 24 Ιουλίου, θα υπογράψει την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος η οποία θα αφορά στην Αστική Αναζωογόνηση, άξονας που δεν υπήρχε καθόλου στο προηγούμενο πρόγραμμα.

«Στόχος μας είναι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «να κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής των πολιτών και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να έχουν».

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Θεοδωρικάκο, δηλώνοντας: «Ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ανταποκρίθηκε, άμεσα, όχι μόνο λεκτικά, αλλά ήρθε ο ίδιος εδώ. Είναι ιδιαίτερη σημαντική η παρουσία του Υπουργού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα αναζητηθούν τα αίτια, ελπίζω να είναι τυχαία. Ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, σημείωσε: «Είμαστε εδώ. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Συναδελφική αλληλεγγύη. Έτσι πρέπει να είναι οι Δήμαρχοι. Θα φύγω με χαρά, γιατί το πρόβλημα λύνεται. Όταν έχεις χρηματοδότηση όλα γίνονται».

Μετά την ολοκλήρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών μετέβη στο χώρο των πρώην Σφαγείων Tαύρου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, κ. Ευθυμίου και τον Γενικό Γραμματέα Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Μανώλη Αντωνάκο και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς το Δήμο.

Ο βουλευτής Βασίλης Σπανάκης νωρίτερα είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για την αποκατάσταση των ζημιών:

«Κύριοι Υπουργοί, τα εμβληματικά κτίρια των πρώην σφαγείων Ταύρου, στα οποία τα τελευταία χρόνια στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου και τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου – Ταύρου, κάηκαν σχεδόν ολοσχερώς από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα. Στα διατηρητέα κτίρια των πρώην Σφαγείων Ταύρου, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Επταλόφου και Πειραιώς, εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, φιλοξενούν, ως μέρος του Πνευματικού Κέντρου, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά. Ζωγραφική, θέατρο, μουσική, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, κοπτική-ραπτική είναι μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν καθημερινά οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών.

Εξίσου σημαντική είναι και η αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των κτιρίων αυτών όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά για ολόκληρη την Αθήνα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σφαγείων οι οποίες θεωρήθηκαν πρωτοποριακές για την εποχής τους, σχεδιάστηκαν από τον αρχιμηχανικό του Δήμου Αθηναίων Κλ. Ζάννο, ολοκληρώθηκαν το 1920 και ανέδειξαν μια έρημη μέχρι τότε περιοχή η οποία άρχισε σιγά σιγά να αποκτά ζωή και να δημιουργείται εκεί ένα νέο οικιστικό και εμπορικό κέντρο. Ως σφαγεία σταμάτησαν την λειτουργία τους στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 οι εγκαταστάσεις συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση και ανάδειξη της ταυτότητας της οδού Πειραιώς. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού κρίθηκαν διατηρητέα τρία κτίρια ως αναπόσπαστο κομμάτι τις συλλογικής μνήμης της πόλης. Πριν έναν περίπου χρόνο, τον Μάιο 2019, ανακοινώθηκε σχέδιο περαιτέρω ανάπλασης των εγκαταστάσεων των Σφαγείων, δυστυχώς όμως, από τα ξημερώματα, το μεγαλύτερο τμήμα τους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημιά τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ“.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.