Σεβασμός στους νεκρούς! Mικροπολιτικά παιχνίδια πίσω από ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα




Aπάντηση στον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης σε ανάρτηση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή του για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στη θέση του ΚΥΤ, στον Υμηττό, δίνει ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Στην πρόταση των δημάρχων Ηλιούπολης και Αλίμου, αντιδρά ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ο οποίος διαθέτει δυο νεκροταφεία αλλά ο δήμος Αλίμου κανένα.

Λύση σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα προσπαθούν να δώσουν οι δήμαρχοι Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης.

Όπως είναι γνωστό, ο Άλιμος είναι η μοναδική πόλη στον νότιο τομέα που δεν έχει δικό της κοιμητήριο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι συγγενείς των ανθρώπων που αποβιώνουν, αφού δεν υπάρχει χώρος για να τους θάψουν. Ο δήμαρχος είναι αναγκασμένος να παρακαλάει τους δημάρχους γειτονικών δήμων για να παραχωρήσουν ένα τάφο που σημαίνει ότι χρειάζεται να πληρώνουν αρκετά χρήματα επειδή είναι ετεροδημότες ενώ μέχρι να βρεθεί λύση οι νεκροί παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε ψυγεία.

Μεγάλο πρόβλημα αρχίζει να αντιμετωπίζει και ο δήμος Ηλιούπολης, αφού το δημοτικό του κοιμητήριο, έχει πια κορεστεί.



Έτσι οι δυο δήμαρχοι, κάθισαν στο τραπέζι και αποφάσισαν να προτείνουν τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου, στον Υμηττό, σε έκταση δίπλα από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), που ανήκει στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΑΔΜΗΕ)

Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΔΥΛΗ

«Θέλει ο Δήμαρχος Αλίμου νεκροταφείο μπροστά στα σπίτια της Αργυρούπολης στη θέση του ΚΥΤ το οποίο θα γίνει αν δεχτούμε να επεκταθεί σε 400 (μια χαρά θα ψηθούμε) και δεν μας ρώτησε λέει γιατί δεν μας αφορά το θέμα αφού δεν είναι στα όρια μας.
Εκτός της αυτοδιοικητικής του αγένειας (είναι δεν είναι πάντα ρωτάς τον γείτονα αν θέλει ή όχι τάφους μπροστά στο μπαλκόνι του), δείχνει πως είναι και ανιστόρητος για τους αγώνες του λαού της πόλης μας αφού τα καλώδια περνάνε μέσα από εμάς και εμείς περιμένουμε πότε θα φύγει το ΚΥΤ και θα δεντροφυτευετει ο χώρος.
Δήμαρχε δεν θα επιτραπεί στον Υμηττό μας καμία άλλη υποβάθμιση. Νεκροταφείο για τον Άλιμο που είναι δίκαιο αίτημα να κάνεις στο πρώην αεροδρόμιο μπροστά στα σπίτια του Αλίμου και όχι στα δικά μας αλλά εκεί δεν τολμάς να μιλήσεις ή να διεκδικήσεις. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στην απίστευτη αυτή ιστορία.»

Το παραπάνω κείμενο είναι ανάρτηση στο fb της παράταξης του κυρίου Γιάννη Κωνσταντάτου, Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, στις 25 Μαΐου 2020.

Αφού υπενθυμίσουμε την πάγια θέση του Δήμου μας ότι δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δήμους μας, καθώς θεωρούμε μία τέτοια πρακτική επικίνδυνη για την κοινωνία και ζημιογόνα για τους Δήμους μας, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά κάποια πράγματα.

  • Ο Δήμος Αλίμου είναι η μόνη πόλη στα Νότια που δεν διαθέτει Δημοτικό Κοιμητήριο. Για κάθε άνθρωπο που αποβιώνει, οι οικείοι του και η Δημοτική Αρχή επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για εξεύρεση θέσης σε Κοιμητήρια άλλων περιοχών. Όταν δεν βρίσκεται θέση, οι νεκροί παραμένουν σε ψυγεία για μέρες, ενώ τα Κοιμητήρια των άλλων περιοχών χρεώνουν μεγάλα τέλη στους δημότες μας γιατί είναι «ετεροδημότες» κ.ο.κ.
  • Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, όλες οι Δημοτικές Αρχές Αλίμου εδώ και δεκαετίες επιδιώκουν τη δημιουργία Κοιμητηρίου, ώστε να έχουν οι νεκροί μας και οι οικογένειές του την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αρμόζει, χωρίς υγειονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
  • Το 1995 η Μελέτη του ΟΡΣΑ για τα Κοιμητήρια (εκπονήθηκε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο), προέβλεψε τη χωροθέτηση Κοιμητηρίου για τον Άλιμο στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου (μια και μέρος αυτού του χώρου υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αλίμου), εν όψει της τότε επικείμενης απομάκρυνσης του Αεροδρομίου. Την ίδια πρόβλεψη, ως δυνατότητα πλέον, περιέλαβε και ο ν. 4062/2012 για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου, ορίζοντας ότι στις Ζώνες Ανάπτυξης μπορούν να χωροθετούνται Κοιμητήρια (άρθρο 2 §3α).
  • Επανειλημμένα, σε κάθε στάδιο της Επένδυσης, σε κάθε διαβούλευση, ο Δήμος Αλίμου με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε και διεκδίκησε χωροθέτηση Κοιμητηρίου στο πρώην Αεροδρόμιο. Ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος δεν στήριξε το αίτημα της πόλης του Αλίμου. Εξαρχής δήλωσε ότι εκείνος είχε επιλύσει το θέμα του Κοιμητηρίου για τον Δήμο του και δεν επιθυμούσε Κοιμητήριο στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου. Ο Επενδυτής και το Κράτος απέρριψαν το αίτημά μας.
  • Μετά την απόρριψη αυτή, ο Δήμος Αλίμου συστηματικά αναζητά χώρο στην περιοχή του όρους Υμηττού, όπου και οι περισσότεροι Δήμοι έχουν τα Κοιμητήριά τους (Αργυρούπολη, Βύρωνας, Καισαριανή, Γλυφάδα κ.α.). Έπειτα από λεπτομερή εξέταση όλης της περιοχής του Υμηττού από πολεοδόμους, καταλήξαμε στη δυνατότητα δημιουργίας Κοιμητηρίου στον Δήμο Ηλιούπολης, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ (χώρος ΚΥΤ). Στον εν λόγω χώρο πληρούνται όλες οι τεχνικές παράμετροι για τη νόμιμη χωροθέτηση (δεν είναι περιοχή Natura, έχει απόσταση από την κατοικημένη περιοχή κ.λπ.). Προϋπόθεση για αυτό, είναι να συμφωνήσουν ο Δήμος Ηλιούπολης, που κι αυτός αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα με το κορεσμένο Κοιμητήριό του κι αναζητεί νέο χώρο, ο ΑΔΜΗΕ και να γίνουν οι σχετικές Μελέτες. Η σύμπραξη και συνεργασία των Δήμων Αλίμου – Ηλιούπολης μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος των δύο περιοχών.
  • Ο Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού σε πρόσφατο έγγραφό του κάνει λόγο για ενδεχόμενη χωροθέτηση Διαδημοτικού Κοιμητηρίου στο σημείο, αλλά για τους Δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης και όχι για τον Άλιμο. Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν είναι το Κοιμητήριο, αλλά το ότι θα εξυπηρετείται ο Δήμος Αλίμου…

Κλείνοντας, να εκφράσουμε και μια απορία μέσα στα όρια της «αυτοδιοικητικής μας αγένειας» (sic!). Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι η επαύξηση ισχύος ενός υπάρχοντος Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εξαρτάται από έναν Δήμαρχο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ«Θέλει ο Δήμαρχος Αλίμου νεκροταφείο μπροστά στα…

Gepostet von Ανδρέας Κονδύλης am Dienstag, 26. Mai 2020

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.