Περιφέρεια Αττικής: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου




Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πνοής για όλη την Αττική. Είναι ένα έργο που αφορά και ενώνει όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπαραταξιακής αντιπαράθεσης, υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η κα Δούρου επιλέγει για μια ακόμη φορά να διχάσει την Αττική. Φορά το κομματικό της “καπέλο” κι επιχειρεί με μια σειρά από ψέματα και συκοφαντίες, από τη μια να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν, όσον αφορά την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και ολοκληρωμένων μελετών για την κατασκευή του. Κι από την άλλη, συνειδητά προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες της Αττικής ισχυριζόμενη ψευδώς ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας δήθεν ακυρώνει το έργο.

»Στα ψέματα της κας Δούρου απαντάμε για μια ακόμη φορά με τέσσερις αλήθειες.

»Πρώτον, λέει ψέματα η κα Δούρου όταν ισχυρίζεται ότι δημοπράτησε ταχύτατα το έργο τον Οκτώβριο του 2016. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε την πρώτη φάση του έργου, χωρίς όμως να διαθέτει ολοκληρωμένες μελέτες για το σύνολο του, αφού αρχικά στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε προμελέτες. Ο ανάδοχος που επιλέγει ανέλαβε στη συνέχεια να εκπονήσει τις τελικές μελέτες, που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά και το κόστος του έργου. Αυτή είναι η σοβαρότητα της κας Δούρου, ξεκίνησε ένα έργο πνοής χωρίς να έχει καταρτίσει πρώτα την οριστική μελέτη.



»Δεύτερον, λέει ψέματα η κα Δούρου όταν ισχυρίζεται ότι μπορούσε να υλοποιήσει τη Β’ Φάση του έργου από τον Αύγουστο του 2019. Η αλήθεια είναι ότι για τη δεύτερη φάση του έργου, προϋπολογισμού 175 εκατομμυρίων ευρώ, είχε δεσμεύσει μόλις τα 110. Αλλά κι αυτά δεν ήταν εξασφαλισμένα στο σύνολό τους, αφού τον Αύγουστο του 2019 που αποχώρησε από την Περιφέρεια άφησε μαύρες τρύπες στα ταμεία, αφού τα χρήματα που υπήρχαν δεν αρκούσαν ούτε για να αποπληρωθούν εργολαβίες που ήδη έτρεχαν. Ξεχνά η κα Δούρου ότι είχε υπογράψει μνημόνια με τους 66 Δήμους της Αττικής, στους οποίους είχε υποσχεθεί έργα που για να γίνουν απαιτούνταν πάνω από 1,5 δις ευρώ; Η ίδια μιλά για ταμειακά διαθέσιμα ύψους 285 εκατομμυρίων, δηλαδή το 1/5 των χρημάτων σε σχέση με αυτά που έταζε. Δύο χρόνια πριν από τις εκλογές και με “πέτσινα” λεφτά, η κα Δούρου έταζε έργα σε όποιον περνούσε έξω από το γραφείο της. Αυτή είναι η υπευθυνότητα της κας Δούρου, υποσχόταν έργα, που γνώριζε ότι δεν είχε τα χρήματα για να τα υλοποιήσει. Τύφλα να χει ο Μαυρογυαλούρος.

»Τρίτον, λέει ψέματα η κα Δούρου όταν μιλά ότι η Διοίκηση Πατούλη οδηγεί στα νερά του βάλτου το Οικολογικό Πάρκο της Ανάπλασης του Φαλήρου. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη αποφάσισε, όπως παραδέχεται και στην ανακοίνωσή της, να μην συμπεριλάβει τη φύτευση του Πάρκου στη δεύτερη φάση του έργου, κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία εξαίρεσε από τα υπόλοιπα έργα. Η κα Δούρου είναι αυτή που έριξε όχι “στα νερά του βάλτου” , αλλά στα βράχια του Φαληρικού Ορμου, το οικολογικό πάρκο του Φαλήρου. Κι όχι μόνο το έριξε , αλλά παραδέχεται η ίδια στην ανακοίνωσή της πως άφησε “καθαρά λεφτά” στο ταμείο της Περιφέρειας μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ. Πως μπορούσε να γίνει το πάρκο, όταν απαιτούνταν τα 2/3 των χρημάτων που μας άφησε στα συρτάρια; Με τι χρήματα θα γίνονταν τα άλλα έργα που χρειάζεται η Αττική; Αυτή είναι η ειλικρίνεια της κας Δούρου;

»Τέλος, λέει ψέματα η κα Δούρου όταν ισχυρίζεται πως η Διοίκηση Πατούλη έχει δήθεν σχέδια για ακύρωση του έργου. Η αλήθεια είναι ότι το έργο θα ακυρωνόταν στην πράξη, αν Περιφερειάρχης ήταν η κα Δούρου. Η Διοίκηση Πατούλη έχει δημόσια δεσμευθεί ότι αποτελεί προτεραιότητά της η ολοκλήρωση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στον πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναζητώντας χρηματοδότηση. Επίσης, λόγω σπουδαιότητας , το ίδιο έργο βρίσκεται στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση από το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021-2027. Η σημερινή Διοίκηση διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης της ανάπλασης, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος της Αττικής και των κατοίκων της.

»Με ειλικρίνεια, σχέδιο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προχωράμε μπροστά.

»Ενώνουμε με την αλήθεια και δεν διχάζουμε με ψέματα τους πολίτες.

»Δεν θα επιτρέψουμε η Αττική να επιστρέψει στα “πέτρινα χρόνια” της περιόδου Δούρου».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.