Νίκος Δένδιας και Τάκης Θεοδωρικάκος στην πρώτη τριάδα των καλύτερων υπουργών της κυβέρνησης




Δύο υπουργοί του Νοτίου Τομέα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Νίκος Δένδιας, βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των καλύτερων υπουργών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της OPINION POLL, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη δημοσκόπηση που καταγράφεται double score για την κυβέρνηση στην πρόθεση ψήφου με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται 20 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύονται ορισμένα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

  1. Η μεγάλη εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, η οποία δεν περιορίζεται στα μέλη του κόμματός του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνολική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας
  2. Η ανησυχία των πολιτών για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες ζητούν να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, δηλώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας στο μέλλον. 
  3. Την σχεδόν καθολική αντίθεσή τους σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.
  4. Την επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας την οποία θεωρούν ότι θα είναι κακή. Το 40% δηλώνει ότι αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο.

Η ανησυχία τόσο για την υγεία, όσο και για τις επιπτώσεις από την πανδημία είναι έντονη. Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών.Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες (π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π).

Όσο για την επόμενη ημέρα, την αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εκφράζουν απαισιοδοξία.



Στην ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη.

Η δημοτικότητα Τσιόδρα

Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά την κριτική που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα.

Επιμέρους πολιτικές

Μία σειρά από μέτρα και πολιτικές που πήρε η κυβέρνηση και υλοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, συγκεντρώνουν την αποδοχή της κοινής γνώμης:

  • Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης ( 74.4%),
  • τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη ( 65.5%) και
  • τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κρατικής μηχανής( 62.5%).

Σε απόσταση πάντως βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

«Όχι» στο άνοιγμα των δημοτικών

Εναντίον του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Μία συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 77% απαντά όχι, ενώ το 23% απαντά ναι.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16.3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Ικανοποίηση για Μητσοτάκη – Προβάδισμα 20% στη ΝΔ

Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιορίζεται στο 19.5%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 40.2% (40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 20.2%). Η διαφορά είναι 20.2%. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους, με το ΜΕΡΑ 25 να έχει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι: ΚΙΝΑΛ 4.5% (5% στην προηγούμενη έρευνα) , Κ.Κ.Ε 5%( 5.5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% (4,5%) και ΜΕΡΑ 25 3% (2%).

Η αξιολόγηση των υπουργών

Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας.

Τη δεκάδα συμπληρώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.