Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου για το άνοιγμα των σχολείων




Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την παράταση του σχολικού έτους  και το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , στις 11 Μαΐου για τη Γ΄ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, για τις υπόλοιπες τάξεις , καθώς και το πιθανό άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας μετά την 1η Ιουνίου, η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλίμου, Κυριακή Καμαρινού, ενημερώθηκε την Πέμπτη, 7/5, από την αντιδήμαρχο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, κ. Θ. Σύρμα, για την κατάσταση στα σχολεία.

Της εξέφρασε τις ανησυχίες σχετικά με  τα χρόνια προβλήματα που έχουν τα σχολεία της χώρας  μας, που  καμία Κυβέρνηση διαχρονικά δεν επιλύει. Προβλήματα όπως η έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, ελλείψεις σε μέσα καθαρισμού, υποχρηματοδότηση. Ειδικά για τους όρους λειτουργίας των σχολείων στις νέες συνθήκες, τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρείται «ατομική ευθύνη» του μαθητή, του γονιού, του εκπαιδευτικού η προστασία της υγείας, αλλά ευθύνη του κράτους που πρέπει να παρέχει ισότιμα τη μόρφωση σε όλους. Με αυτή την έννοια η δημοτική αρχή ,  μέσα από τη ΔΕΠ και τις Σχολικές Επιτροπές, πρέπει άμεσα να διεκδικήσει από το Υπ. Παιδείας και το Υπ. Εσωτερικών:

  • έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα και σε επάρκεια μέσα για την ατομική υγιεινή
  • προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα στα σχολεία καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, καθώς και καθημερινές απολυμάνσεις των σχολείων

Έγινε εκτενής συζήτηση για την αναγκαιότητα ριζικής επίλυσης των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών των σχολείων, που εργάζονται με δεκάμηνες συμβάσεις έργου (ανά αίθουσα!), δηλαδή αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το πέρας των μαθημάτων. Όπως ενημερώθηκε, για το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας,  έγινε ανακατανομή των εργασιακών χώρων για τις 31 καθαρίστριες, που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου, ώστε να καθαρίζονται οι σχολικές τουαλέτες  τουλάχιστο 3 φορές στη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Κάτι που, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, δε θα μπορέσει να ισχύσει στην περίπτωση «ανοίγματος» των σχολείων της Πρωτοβάθμιας, αφού ο αριθμός αυτός θα πρέπει τουλάχιστο να διπλασιαστεί!

Η κ. Καμαρινού αναφέρθηκε στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, στη στήριξη των κινητοποιήσεών τους και την ανάγκη της άμεσης μονιμοποίησής τους, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι καθαρίστριες των σχολείων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε χώρου. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκχωρηθεί μια τόσο σημαντική λειτουργία στον ευαίσθητο σχολικό χώρο, σε εργολάβους.



 Επίσης, καταδίκασε την προκλητική τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών», ως  εκτός πραγματικότητας, θυμίζοντας πως πριν λίγες μέρες το Υπουργείο καλούσε με τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών να αγοραστούν tablet και laptop και πάλι χωρίς κρατικά κονδύλια.

 Είναι ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Να παρέχονται όλα τα μέσα προστασίας δωρεάν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις , μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας). Να στελεχωθούν τα σχολεία με νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό φύλαξης και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Να μην υπάρξει ΚΑΝΕΝΑ εκπαιδευτικό κενό με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Να διασφαλίσει σχολική στέγη τέτοια ώστε να πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Καλούμε  τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών  και να μην επιτρέψει για μια ακόμα φορά  εκπαιδευτικοί,  γονείς και οι μαθητές να πληρώσουν από την τσέπη τους τα μέσα για τη  μόρφωση και την προστασίας της ζωής τους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.