Υγειονομικοί έλεγχοι στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών




Με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτικού κοινού, πραγματοποιήθηκαν υγειονομικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών καθώς και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας σχετικά αφενός με την τήρηση των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας, αφετέρου με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον SARS-Cov-2.

Τα μέτρα στην δεύτερη περίπτωση, όπως αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, αφορούν ιδίως στον καθαρισμό και απολύμανση σε χώρους και επιφάνειες (τήρηση αρχείου καθαρισμού – απολύμανσης, απεντόμωσης – μυοκτονίας), στην ατομική προστασία του προσωπικού, στην παροχή αντισηπτικού σε καταναλωτές, στην τήρηση του αριθμού εξυπηρετούμενων ατόμων εντός του χώρου, στην τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων ατόμων στα ταμεία.

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε έμφαση ευθύς εξ αρχής στην εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ιδίως μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην πατρίδα μας, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών λειτουργίας των υπηρεσιών (εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας), ευθυγραμμισμένων με τα επείγοντα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα διευκόλυνσης των ευπαθών ομάδων φροντίδας τέκνων κλπ.).

Ειδικότερα το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 15.4.2020 επόπτες δημόσιας υγείας της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών πραγματοποίησαν συνολικά 71 ελέγχους και διαπίστωσαν 55 παραβάσεις.



Οι συστάσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως σε χειριστές τροφίμων για την εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής και προληπτικών δράσεων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς και για τη σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, για το συχνό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε χειρισμό τροφίμων (προετοιμασία, μαγείρεμα), για την τήρηση της ενδεικνυόμενης απόστασης μεταξύ εργαζομένων αλλά και πελατών, τον επαρκή αερισμό των εγκαταστάσεων, τη συχνότητα καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών, την παροχή αντισηπτικού σε πελάτες.

✔ Σημειωτέον ότι οι επόπτες δημόσιας υγείας είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) προς τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Μετά από κάθε έλεγχο συντάσσεται αναφορά που κοινοποιείται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που είναι αρμόδια για την αδειοδότησή τους. Κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα αναφοράς έγινε μία καταγγελία για τις συνθήκες λειτουργίας σε ΜΦΗ βάσει της οποίας, μετά από διερεύνηση, δεν προέκυψαν παραβάσεις.

✔ Τέλος, κλιμάκιο ιατρών της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είχε ενημερωθεί για τον κατάπλου ιστιοπλοϊκού σκάφους στη Μαρίνα Αλίμου στις 30.3.2020, το οποίο είχε ναυπηγηθεί από την Γαλλία και είχε ενδιάμεσο σταθμό την Ιταλία για εφοδιασμό καυσίμων. Το εν λόγω κλιμάκιο αφού παρέλαβε τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας για τους επιβαίνοντες και τα σχετικά έντυπα με τα ατομικά στοιχεία τους, έδωσε γραπτές οδηγίες για την απομόνωση επαφών στο σπίτι, συνέστησε την απολύμανση του σκάφους και ενημέρωσε αρμοδίως τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.