Θουκυδίδης=Δήμος Αλίμου




Ομόφωνα, όπως αναμενόταν, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, η πρόταση για να κηρυχθεί το 2020 «έτος τοπικής ιστορίας», με ντοκιμαντέρ, εκδόσεις και ημερίδες, ώστε να αναδειχθεί η τοπική ιστορία του Αλίμου.

Δείτε τη ενδιαφέρουσα εισήγηση του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη:

Όπως γνωρίζετε, η πόλη του Αλίμου μετρά μία ιστορία χιλιάδων ετών. Με τεκμηριωμένη ανθρώπινη παρουσία από την προϊστορική εποχή, σπουδαία άνθηση στους κλασσικούς χρόνους (οπότε και στα διοικητικά όρια του σημερινού Δήμου Αλίμου υπήρχαν δύο αρχαίοι Αττικοί Δήμοι, το Ευώνυμον και ο Αλιμούς, από όπου και ο μεγάλος αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος) και αδιάκοπα στην ύστερη αρχαιότητα, στους βυζαντινούς χρόνους, στην τουρκοκρατία, στη γέννηση του νέου Ελληνικού κράτους, στους 19ο και 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα.
Είναι αυτονόητη η μεγάλη σημασία που έχει η ανάδειξη και η διάδοση της τοπικής ιστορίας της πόλης μας, τόσο για τους νέους ανθρώπους (μαθητές και φοιτητές), όσο και για τους πολίτες κάθε ηλικίας που ζουν σήμερα στην πόλη μας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της, ταυτόχρονα μάλιστα και συνεχιστές αυτής. Η γνώση της τοπικής ιστορίας αφενός συμβάλλει στη γνώση της σύγχρονης ταυτότητάς μας, αφετέρου καλλιεργεί τη συνείδηση και την ευθύνη για τα όσα έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές και για τα όσα οφείλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να κηρυχθεί με Απόφαση του Δ.Σ. το 2020 ως «Έτος Τοπικής Ιστορίας», προκειμένου να διοργανωθούν δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη και τη διάδοση της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης μας, τόσο εντός της τοπικής κοινωνίας, όσο και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλίμου. Οι δράσεις και τα προγράμματα θα καθορίζονται και θα επιβλέπονται διαρκώς από Επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Στις δράσεις αυτές θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:
– Η κυκλοφορία της Β’ έκδοσης του Τόμου «Άλιμος, όψεις της πόλης και της ιστορίας» (Α’ έκδοση 2006).
– Η έκδοση του έργου «Το Θεμέλιο» του Αριστείδη Θωμόπουλου
– Η επανέκδοση του έργου «Γνωρίζω την πόλη μου μέσα από περιβαλλοντικά μονοπάτια» των Αχ.Μανδρίκα, Ιω.Μικρογιαννάκη, Κ.Δήμου
– Η υλοποίηση ενημερωτικών ομιλιών στα σχολεία του Αλίμου
– Η παραγωγή ταινιών μικρού ή μεγάλου μήκους για την ανάδειξη της ιστορίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της πόλης εν γένει του Αλίμου.
– Η προετοιμασία του Ε’ Διεθνούς Συμπόσιου για τον Θουκυδίδη, που θα πρέπει να διεξαχθεί εντός του 2021.
– Η οργανωμένη συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κάθε συναρμόδιο φορέα για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Αλίμου (τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κ.λπ.).
– Ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του Δήμου Αλίμου με ψηφιακά βιβλία και έντυπα, σχετικά με την πόλη του Αλίμου και την ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού Μουσείου.
– Κάθε άλλη πρωτοβουλία ή δράση που μπορεί να προταθεί από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ή τους τοπικούς φορείς του Αλίμου.
Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη της σχετικής Απόφασης.

Δείτε ακόμη: «Να φέρουμε τον δήμο Αλιμούντος, τη γενέτειρα του Θουκυδίδη, στη θέση που του αξίζει»

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.