Ρεσιτάλ και masterclass κιθάρας του Ιάκωβου Κολανιάν




Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, με τις επανειλημμένες του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σημαντικών κιθαριστών της γενιάς του. Το κοινό παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τις ερμηνείες του οι οποίες διαπνέονται από όραμα και πίστη, αποτελούν δε, συχνά, τη γέφυρα ανάμεσα στην κλασική μουσική και τις μουσικές του κόσμου.

Η πλούσια προσωπική του δισκογραφία από το 1989 μέχρι σήμερα έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, αλλά και βραβεία. Ως δάσκαλος, έχει δημιουργήσει σχολή από νέους διαπρεπείς κιθαριστές. Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος των μουσικών εργαστηρίων του Δήμου Παλλήνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου. Έχει διδάξει σε master classes σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (Dallas UD, Oklahoma OU, North Dakota UND, Arkansas State University) στον Καναδά (University of Victoria) στην Αρμενία (Yerevan State Conservatory) και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κιθάρας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2011 παρασημοφορήθηκε από τη κυβέρνηση της Αρμενίας με το μετάλλιο “Κομιτάς”.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ., ο Ιάκωβος Κολανιάν παρουσιάζει στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας ένα ενδιαφέρον κιθαριστικό πρόγραμμα με έργα Bach, Mozart, Debussy, Chopin, Scarlatti, Aguado, που περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από τον “Επιτάφιο” του Μίκη Θεοδωράκη σε διασκευή του σολίστ, αλλά και το περίφημο “Voices 1915”, έργο βασισμένο σε αρμενικούς λαϊκούς τρόπους που γράφτηκε από τον ίδιο για τα 100 χρόνια από την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πρόγραμμα

J. S. Bach: Lute Suite No 4 BWV 1006a / D. Aguado: Introduction and Rondo Op. 2 No 2 / C. Debussy: Clair de Lune / D. Scarlatti: 3 Sonatas (K.1, K.11, K.14) / W. A. Mozart: Sonata in F K.332 / F. Chopin: Valse Op. 64, No 2 / I. Κολανιάν: Voices 1915 / M. Θεοδωράκης: Επιτάφιος

Θα ακολουθήσει Μasterclass κιθάρας το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στην ίδια αίθουσα. Το διήμερο αυτό σεμινάριο αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για σπουδαστές αλλά και σολίστ κιθάρας να διδαχθούν από τον διαπρεπή κιθαριστή και δάσκαλο.
Το Masterclass μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος ως ακροατής.
Ως ενεργά μέλη γίνονται δεκτοί σπουδαστές τουλάχιστον ανωτέρας σχολής, πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι.
Δίδακτρα ενεργών μελών 50 €
Δίδακτρα ακροατών 15 €
Η έναρξη του σεμιναρίου το Σάββατο 22/02 θα γίνει στις 3 μ.μ. και την Κυριακή 23/02 στις 11 π.μ.

Ρεσιτάλ κιθάρας του Ιάκωβου Κολανιάν

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
ΩΡΑ 20:30
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10 € – ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €
Μasterclass κιθάρας του Ιάκωβου Κολανιάν

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000

 https://www.nakas.edu.gr/news-details?nid=6916

 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΛΑΝΙΑΝ Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, με τις επανειλημμένες του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, συγκαταλέγεται
μεταξύ των   πιο σημαντικών κιθαριστών τις γενιάς του. Το κοινό παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τις ερμηνείες του οι οποίες διαπνέονται από όραμα και πίστη, αποτελούν δε, συχνά, τη γέφυρα ανάμεσα στην  κλασική  μουσική και τις μουσικές του κόσμου.

Έκανε τις μουσικές του σπουδές  στο Εθνικό Ωδείο τάξη (Ε. Ασημακόπουλου) παίρνοντας το δίπλωμα του με Αʼ Βραβείο και “Αριστείο Εξαιρετικής  Επιδόσεως” ενώ διεύρυνε  αργότερα τις σπουδές του με σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα  ξεκίνησε με ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ παράλληλα συνέπραξε και ως σολίστ με όλες σχεδόν τις εδώ ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, ΕΡΑ κ.ά..)

Το 1989 και με αφορμή τον πρώτο του δίσκο με μεταγραφές του πάνω σε αρμένικη παραδοσιακή μουσική έκανε περιοδεία  στην Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κ.α. και πραγματοποίησε εμφανίσεις στο  BBC, Radio France, Austrian Television (ORF), ενώ δύο χρόνια αργότερα η συνεργασία του  με την Κρατική Ορχήστρα της Αρμενίας και τον  μαέστρο Loris Tjeknavorian είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει σε  CD και σε παραγωγή της Αυστριακής τηλεόρασης (ORF), το κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα “Zarhe”,  το οποίο μάλιστα ερμήνευσε ως σολίστ υπό τη διεύθυνση τού συνθέτη, σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Το 2002 κυκλοφορεί  ένα νέο του CD από την “Eros music” με τις σουίτες για λαούτο του J.S. Bach σε δική του μεταγραφή για κιθάρα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ηχογραφεί εκ νέου τα έργα της αρμένικης παραδοσιακής μουσικής αυτή τη φορά προσθέτοντας έργα του εθνικού συνθέτη της Αρμενίας Komitas σε δική του και πάλι μεταγραφή, με την αμερικανική εταιρεία “Pomegranate”, ένα CD που βραβεύεται στο Hollywood των ΗΠΑ ως το καλύτερο στην κατηγορία  Best Instrumental Album. Η επιτυχία αυτή έχει ως  αποτέλεσμα επανειλημμένες περιοδείες σε πολλές πόλεις της Αμερικής και του Καναδά.

 

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία “Pomegranate” ηχογραφεί  ένα  νέο CD με έργα του Augustine Barrios  πού ήδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το αμερικανικό μουσικό περιοδικό “Soundboard” συγκαταλέγει  την ηχογράφηση αυτή, μεταξύ των τριών καλλιτέρων ερμηνειών που έχουν γίνει σε έργα του A.Barrios.

Στις 14 Νοεμβρίου του 2009 η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” με αφορμή την επέτειο του πολυτεχνείου κυκλοφόρησε και διένειμε σε 70.000   αντίτυπα, τον “Επιτάφιο” του Μίκη Θεοδωράκη σε δική του διασκευή για σόλο κιθάρα. Για την ηχογράφηση αυτή δέχτηκε ένα τιμητικό σημείωμα του κορυφαίου μας συνθέτη, ο οποίος  μεταξύ αναφέρει:
“Τριανταπέντε χρόνια μετά τον Τζων Ουίλιαμς και μερικούς άλλους σπουδαίους κιθαρίστες που ασχολήθηκαν με το έργο μου και ειδικά με τον «Επιτάφιο», έρχεται ο Ιάκωβος Κολανιάν να προσθέσει τη δική του άποψη και μάλιστα σε διπλό ρόλο, του διασκευαστή και του ερμηνευτή.
Στις διασκευές και των οκτώ μερών του έργου για σόλο κιθάρα, βρίσκω ότι αφʼ ενός παραμένει πιστός στο πνεύμα και το γράμμα του «Επιτάφιου», ενώ αφʼ ετέρου του προσφέρει ένα εκπληκτικό «πλάτος» και βάθος……

 

Το 2010 ηχογράφησε  σε CD τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη “Επιτάφιος” και “Romancero Gitano”με  την εταιρία “Legent” με τον γενικό τίτλο “Iakovos Kolanian plays Mikis Theodorakis”  το μουσικό περιοδικό “Δίφωνο”   βράβευσε το 2010 την παραγωγή αυτή,  ως το καλλίτερο στη κατηγορία του CD της χρονιάς.

 

Το 2011 ιδρύει  και διευθύνει καλλιτεχνικά του γνωστό μουσικού σύνολο “Κίθαρις”.

 

Ως δάσκαλος, ακολουθώντας την μεγάλη παράδοση της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης  έχει δημιουργήσει σχολή από νέους διαπρεπείς κιθαριστές. είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος των μουσικών εργαστηρίων του Δήμου Παλλήνης,

διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρα Πάρου.Ενώ παράλληλα έχει διδάξει σε master classes σε Πανεπιστήμια στις  ΗΠΑ (Dallas UD, Oklahoma OU,

North Dakota UND, Arkansas State University) στον Καναδά (University of Victoria) στην Αρμενία (Yerevan State Conservatory) και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κιθάρας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Το Σεπτέμβριο του 2011 παρασημοφορήθηκε από τη κυβέρνηση της Αρμενίας με το μετάλλιο  «Κομιτάς» για την υψηλού επιπέδου δημιουργικότητα και επίδοσή του στο χώρο, καθώς και την σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων Αρμενίας-Διασποράς.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.