Ζήτησαν εισιτήριο από πρόσφυγες μαθητές στην Ακρόπολη




Την ανάρμοστη συμπεριφορά υπαλλήλων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης καταγγέλλει ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, η οποία στοίχισε πολύτιμη ώρα από την εκπαιδευτική επίσκεψη. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η διευθύντρια και διδάσκοντες του σχολείου, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου είχε κανονιστεί επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Παρά την επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε, αρκετές μέρες πριν από την επίσκεψη, με το Αρχιφυλακείο και τα εκδοτήρια εισιτηρίων, απ’ όπου η υπεύθυνη για τη διοργάνωση της επίσκεψης εκπαιδευτικός ενημερώθηκε ότι χρειάζεται μόνο ένα διπλό αντίτυπο της λίστας με τα ονόματα των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών τη μέρα της επίσκεψης, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε μαθητές και εκπαιδευτικούς…

Η ταμίας που εξυπηρετούσε το κοινό αρνήθηκε την είσοδο των μαθητών και, αφού κάλεσε την προϊσταμένη της, σχολίαζε «τι είδους ονόματα είναι αυτά» και ρωτούσε για ποιον λόγο δεν συμπεριλαμβάνονται ελληνικά ονόματα στη λίστα!

Παρά τις προσπάθειες της εκπαιδευτικού να τους εξηγήσει ότι πρόκειται για διαπολιτισμικό σχολείο με μαθητές παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που στην πλειονότητά τους είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι και ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η ταμίας αντέτεινε ότι έχει αλλάξει ο νόμος και ότι χρειάζεται να γίνει αίτηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και επίδειξη των διαβατηρίων των παιδιών.

Ο νόμος στον οποίο αναφέρθηκε η υπάλληλος είναι το ΦΕΚ 3976 τεύχος Β (31.10.2019) ο οποίος ορίζει: «Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο […] το οποίο δικαιούνται να καταβάλλουν τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». Μετά από σχεδόν δύο ώρες αναμονής και αφού η ταμίας είχε εγκρίνει την είσοδο άλλου σχολείου στον χώρο, επιτράπηκε η είσοδος των παιδιών του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού.

«Λυπούμαστε γιατί ούτε η υπάλληλος ούτε η προϊσταμένη της προσπάθησαν να μας βοηθήσουν να δώσουμε λύση, η οποία, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν τόσο δύσκολη. Αυτό που έλειπε ήταν η βούληση. Αναρωτιόμαστε ωστόσο αν οι συγκεκριμένες υπάλληλοι θα ήταν τόσο αυστηρές με ένα σχολείο από τη Γαλλία ή τη Γερμανία. […] Εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες και για αυτούς τους μαθητές που πολλοί είχαν την ατυχία να διασχίσουν χιλιάδες μίλια πεζοί για να βρεθούν σε μια ελεύθερη χώρα και να ονειρευτούν ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που θα είχαν στην εμπόλεμη χώρα τους», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία δημοσιοποίησαν το θέμα.

Για «μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό» έκανε λόγο ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος τονίζει στην «Εφ.Συν.»: «Οι αρχαιοφύλακες λειτουργούμε πάντα με ευαισθησία απέναντι σε όλα τα παιδιά απ’ όπου κι αν προέρχονται και βάσει του συμφέροντος των επισκεπτών. Εξάλλου, εκατοντάδες σχολεία και μαθητές εισέρχονται στους αρχαιολογικούς χώρους καθημερινά χωρίς κανένα πρόβλημα».

Διαλεκτή Αγγελή/efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.