Ο Άλιμος σφύζει από πολιτιστική δραστηριότητα – Το νέο γλυπτό στο Άνω Καλαμάκι (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




To Σάββατο 21 Δεκεμβρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου έργου του καταξιωμένου γλύπτη και ζωγράφου Γκάγκικ Αλτουνιάν. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη διασταύρωση των οδών Χ.Τρικούπη και Δωδεκανήσου.

“Έρχεται στη γειτονιά μας για να κάνει πιο ποιοτική την καθημερινότητα μας. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον δημιουργό του έργου Γκάγκικ Αλτουνιάν” είπε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης

“Να θυμηθείτε πως ήταν αυτή η γωνιά της πόλης μας μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ένας χώρος με πολλά ατυχήματα, με προβλήματα στην κυκλοφορία που δεν μπορούσες να περάσεις από τη μια πλευρά στην άλλη, εύκολα, σήμερα η κυκλοφορία γίνεται με ασφάλεια, οι κυβόλιθοι έχουν ομορφύνει τη γειτονιά. Από τις πιο όμορφες στιγμές της δημαρχίας μου είναι σαν αυτή που βάζουμε την αισθητική στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Είναι ένας άγγελος για να μας φυλάει, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, δημιουργήθηκε για να ταιριάξει στο χώρο, δίπλα από την εκκλησία, στη δημόσια γλυπτική είναι σημαντικό τα έργα που φτιάχνονται να ταιριάζουν στο χώρο.

Πάρα πολύ ανθεκτικό υλικό, που ταιριάζει σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, γλυτώνει από πολλούς κινδύνους, κλοπή κλπ και ταυτόχρονα είναι πολύ οικονομικό. Αν ήταν από μάρμαρο θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία. Έχουμε ένα ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα με υλικό που είναι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή και στις συνθήκες”.

“Γεμίζει η πόλη σας με έργα τέχνης και δεν είναι μόνο η γλυπτική, είναι και η ζωγραφική η Πινακοθήκη, ο Άλιμος σφύζει από πολιτιστική δραστηριότητα” είπε ο ο κριτικός και καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης.

“Το έργο αυτό είναι τεχνικά, όχι αισθητικά, καλύτερο από τον Όμηρο, γιατί ενώ είναι τσιμέντο, φθηνό υλικό, αλλά δείτε πως αποδίδει την πατίνα του χαλκού και κρατάει για πάντα.

Ταιριάζει απόλυτα με την εκκλησία, βλέπετε το φωτοστέφανο, τον σταυρό και το ιερό κείμενο που κρατάει στα χέρια. Εξ ου και ο διάλογος, ο Όμηρος είναι πιο τολμηρό σαν έργο. Είναι μια φόρμα συμπαγής, δηλαδή κάτι που είναι πολύ δυνατό, δεν έχει κενά, τρύπες και διάκενα, είναι μια γυναικεία φιγούρα, το τεράστιο θέμα που απασχολούσε τον μεσαίωνα, τι φύλο είναι οι άγγελοι, είναι άντρες είναι γυναίκες, σε όλη την παράδοση την καλλιτεχνική έχουμε, αγγέλους που θυμίζουν κορίτσια ή ωραία αγόρια.

Και αυτό το πλάσμα είναι ανάμεσα, είναι μια αγία μορφή, είναι μια θηλυκή φιγούρα, ποια Αγία είναι, ελέγξτε το εσείς. Ας πούμε ότι είναι η Αγία Σοφία, η σοφία του Θεού, ας πούμε ότι είναι μια Αγία μάρτυρας, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα έργο στιβαρής γλυπτικής, το κοινό στοιχείο με τον Όμηρο είναι αυτό το κείμενο που κρατά στα χέρια.

Ο Όμηρος είναι αυτός ο γέρος που έρχεται από την Ιωνία, τις άλλες μας πατρίδες εδώ και κουβαλάει το βιβλίο του ελληνισμού που είναι η Οδύσσεια. Το βιβλίο του νόστου, της επιστροφής, της νοσταλγίας και κυρίως του ταξιδιού. Εδώ κρατάει ένα κείμενο το οποίο απευθύνεται στον καθένα χωριστά. Τον ιερό λόγο ο οποίος έχει να κάνει με τις ελπίδες και τα όνειρα του καθενός. Για αυτό τον τόπο που αξίζει τα καλύτερα κι όμως δεν τα βιώνει πάντα. Είναι ένα έργο ελπίδας”.

 

 

O δήμαρχος με τους συνεργάτες του και τον γλύπτη μπροστά στον Όμηρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.